"Jaunākajam, ar kuru man bijis sekss, bija astoņi gadi." Publiskota bijušā žurnālista un it kā 12 gadus vecas meitenes sarakste (7)

Klaviatūra. Ilustratīvs attēls. Foto: Pexels
Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Bijušo žurnālistu un rakstnieku Pēteru Helmi Igaunijā apsūdz par tīšu seksuālu uzmākšanos bērnam, kas jaunāks par 14 gadiem. Tiesā Helme paziņoja, ka ar cilvēku, kura lietotājvārds sarakstē ir "Marleen12" spēlējis lomu spēli, kas balstīta seksuālās fantāzijās, zinot, ka otrpus ekrānam esot pieaudzis cilvēks. Saskaņā ar prokurora teikto tādos gadījumos tā esot ierasta aizstāvēšanās taktika, vēsta laikraksts "Postimees". 

Apsūdzībā teikts, ka Helme interneta sarakstes vietnē "Armastusesaal" ir izmantojis lietotājvārdu "m41tln". Šim burtu un skaitļu virknējumam, kas sākotnēji varētu šķist bezjēdzīgs, ir dziļāka jēga: vīrietis (male - no angļu val.), 41 gads, dzīvo Tallinā. 

Līdzīgā veidā šajā saziņas rīkā izpaužas daudzi: tiek pateikts pietiekami daudz, lai citi varētu izvēlēties potenciālo sarunubiedru, bet arī pietiekami maz, lai saglabātu anonimitāti. 

Saziņas rīkā "Armastusesaal" bieži vien ar atsaucēm uz reāliem datiem iespējams izvēlēties to cilvēku, ar kuru ir vēlme sazināties privāti. 

2019. gada 8. oktobrī Helme vērsies pie cilvēka ar segvārdu Marleen12, kuram saskaņā ar vietnes politiku, vajadzētu būt 12 gadus vecam. 

Vecākā prokurore Andra Silda norādījusi, ka uzskata - Helme ir apzinājies, ka sarunājas ar bērnu, par ko liecina viņa ziņa: "Sveika! Kas šeit atvedis tik mazu meiteni?" Turpmākos pāris mēnešus notikusi sarakste, kurā Helme ne reizi vien runājis par to, ka sekss ar bērniem ir normāls, par savu pieredzi ar desmit un astoņus gadus veciem bērniem un centies uzzināt par meitenes pieredzi. 

Vecākā prokurore norādījusi, ka būtībā tā ir seksuāla uzmākšanās nepilngadīgajam, par ko cilvēki jau agrāk ir tikuši pasludināti par vainīgiem tiesās. Pēc Helmes teiktā, viņš neesot centies nevienu pavedināt. "Bija tikai vispārināta saruna par seksu," viņš klāstīja. 

No peldēšanas līdz seksam

Helmes un Marlēnas sarunas notika darbdienās un brīvdienās, gan rītos, gan pusdienlaikā, gan vakaros. Lai arī reizēm abi apsprieda šķietami ikdienišķus tematus - kurp devušies brīvdienās un ko darījuši, prokurore norāda, ka Helme vienmēr ievirzījis tematu sev tīkamā virzienā. 

Piemēram, kādā vakarā Helme interesējies, kā Marlēna pavadījusi brīvdienas. Marlēnas vārdā rakstošais likumsargs atbildējis, ka bērns devies peldēt. 

M41: Okej. Izklausās lieliski. Starp citu, es te runāju ar vienu sievieti, kura nodarbojas ar seksu ar savu partneri un meitu.

Marleen12: Tā ir tā pati vai kā?

M41: Jā. Tas ir diezgan interesanti.

Marleen12: Tu arī?

M41: Ko es?

Marleen12: Nodarbojies ar seksu ar viņiem.

M41: Nodarbojos ar seksu ar šo meiteni?

Marleen12: Mhm, skaidrs.

M41: Dīvaini vai kā :D 

Marleen12: Nē.

M41: Manuprāt, forši, ka sieviete tādā veidā māca savu meitu.

2019. gada decembrī Helme tika aizturēts. Policisti viņam paziņoja, ka aiz segvārda Marleen12 slēpies izmeklētājs. Helme neatzīst vainu izvirzītajās apsūdzībās. 

"Man tā bija virtuāla spēle, kas nekādā veidā neatšķiras no online spēlēm, kuras es spēlēju. Kad es runāju čatā, es biju pilnīgi pārliecināts, ka runāju ar tādu pašu pieaugušu lomu spēļu spēlētāju. Man arī izrādījās taisnība, jo vēlāk kļuva skaidrs, ka tas ir policists," sacīja Helme. 

Foto: Ekrānuzņēmums no "Postimees"

Tiesas sēdē prokurore parādīja abu privāto sarunu saturu, kas, pēc viņas domām, nedemonstrē to, ka Helme būtu zinājis, ka šī ir slepena policijas operācija. "Viņam ir ierasta aizstāvēšanās taktika. Es šādus vārdus dzirdu ne pirmo reizi," sacīja prokurore. 

Saruna

Svētdiena, 8. decembris, ap pulksten 20.

M41: Vai tu jau runāji ar savu mammu par seksu?

Marleen12: Ne pārāk.

M41: Bet nedaudz jā?

Marleen12: Pavisam nedaudz.

M41: Par ko?

Marleen12: Viņa teica, ka man vēl ir par agru nodarboties ar seksu ar puišiem.

M41: Nu, jā, ir dažādi viedokļi. Visjaunākajam, ar ko man bija sekss, bija astoņi gadi. Viņa bija diezgan jauna. 

Marleen12: Bet viņai nebija bail?

M41: Baidījās, bet es sākumā runāju ar viņu un visu skaidroju. Jā, viņa saprata, ka viņai jādara tā, lai vīrietim būtu labi.

Marleen12: ok. Skaidrs.

M41: Viņa patiešām uztraucās. 

Marelen12: Maziņa. 

M41: Jā.

Pēc tam Marlēna uzrakstīja Helmem, ka tagad viņai jāiet ēst un mācīties.

Policijas operācija ilga divus mēnešus. Ar Marleen 12 sazinājās desmitiem vīriešu. "Rezultātā ierosinātas vairākas krimināllietas. Vairāk nekā 10 gadījumu. Daļa jau ir iztiesāti un daļa iesaistīto jau saņēmuši sodus. Helmes lieta ir viena starp daudzām," atklāj prokurore. 

Pēc viņas sacītā, Helmes sarunu stils ir līdzīgs citu uzmācīgu cilvēku sarunām.

"Daži ir tiešāki, citi ne tik ļoti. Šādas sarunas, kurās bērnam saka, ka ir paziņas, kuri nodarbojušies ar seksu ar bērniem, un ka tas ir normāli, ir diezgan plaši izplatīta parādība.

Mērķis - radīt bērnam interesi. Vienalga, kādā formā," sacīja Silda.

Prokurore atklāja, ka vēl nav domājusi, kādu sodu pieprasīt tiesai. "Par šādu noziegumu likums nosaka naudassodu vai līdz trim gadiem cietumā," viņa sacīja.

Tā kā visiem Marlēnas aģenta "upuriem" ir dažāda pagātne, tostarp dažiem izvirzītas apsūdzības jau iepriekš, vispārinājumus izdarīt ir grūti, pauda prokurore. Viņas pieredzē parasti par seksuālu uzmākšanos piespriež nosacītu cietumsodu.

Helme apsūdzības atkārtoti noraidīja arī pēc tiesas sēdes 31. augustā.

"Es nevienam, ne nepilngadīgajiem, ne pieaugušajiem, neesmu izteicis nevienu neķītru priekšlikumu, nevienam neesmu zvanījis, nevienu neesmu saticis, nevienu neesmu redzējis.

Un pats galvenais, es neesmu runājis ne ar vienu nepilngadīgo, un tas ir pilnīgi skaidrs no jūsu rīcībā esošajiem materiāliem," viņš sacīja žurnālistiem.

Pirmdien pierādījumu pārbaude tika pārtraukta, jo tiesa nesaprata, kā darbojas "Armastussaal". Iepriekš tika uzklausīta vietnes izveidotāja Jarmo Kinda liecība, kurš pastāstīja, kā viņš 1999. gadā to izveidoja.

Pēc viņa teiktā, dažos gadījumos lietotājus, kuri pārkāpj "Armastusesaal" noteikumus, var noņemt no tērzēšanas, taču patiesībā nav iespējams pārbaudīt, vai vietnē sazinās tikai pieaugušie vai nepilngadīgie un vai viņu starpā ir sarunas, kas būtu aizliegtas.

Kad tiesa lūdza Kindam parādīt, kā iekļūt čatā un kā tiek parādīti lietotājvārdi, Helme iesmējās, par ko tiesnese Merle Parta viņam aizrādīja.

"Es atcerējos joku," apsūdzētais attaisnojās.

Komentāri (7)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu