Kā doties rudens pārgājienos, samazinot kaitējumu dabai? (1)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Publicitātes foto.
Publicitātes foto. Foto: Publicitātes foto

Vadoties pēc aprēķiniem, ik dienu pasaulē tiek izmesti apmēram 8 miljoni plastmasas atkritumu vienību, kas vēlāk nokļūst okeānā. Tieši šī iemesla dēļ 1997. gadā tika atklāts milzīgais, ūdenī peldošais, "Lielais plastmasas atkritumu plankums", kuru nevar precīzi izmērīt, taču tas aizņem apmēram tik lielu platību kā 24 Latvijas, stāsta "TrekTours" pārstāvji.

Atkritumu sala - atsevišķa valsts

Vēl pavisam nesen pasaule runāja par šokējošu divu reklāmu veidotāju ideju - atzīt "atkritumu salu" par oficiālu valsti, kā arī lūgt Apvienoto Nāciju Organizācijai piešķirt tai valsts statusu. Protams, ka šis solis tika sperts, lai pievērstu uzmanību plastmasas atkritumu un globālās sasilšanas izraisītajām problēmām. Visa pasaule tolaik sāka klausīties, bet "TrekTours" tas iedvesmoja meklēt vietējos piemērus, kas ar saviem darbiem, varbūt pat pavisam maziem solīšiem, taču dodas ekoloģijas virzienā.

"Un tā mūsu skatieni tika vērsti uz Baltijas valstīs lielākā kājāmgājēju pārgājiena organizatora, "TrekTours", darbību. Latvijā notikuši četri organizēti pārgājieni, katram no tiem pulcējot vidēji četrus tūkstošus cilvēku. Divi pārgājieni notikuši Liepājā, viens - Siguldā, bet šī gada ziemā pārgājiena fanus sagaidīja jaunums - "Ziemas pārgājiens" Tērvetē.

2020. gada pārgājienu sezona - bez plastmasas traukiem

Uzņēmums, uzsākot jauno sezonu, nāca klajā ar paziņojumu, ka savos pasākumos vairs neizmantos plastmasas traukus, kā arī aicinās dalībniekus uz pārgājieniem ņemt līdzi savus iepakojumus. Organizatori stāsta: "Atrodoties tik tuvu dabai un ikreiz pulcēdami cilvēku pūļus, lai to apbrīnotu, mēs sākām just atbildību par. Jūtam, ka tas ir pastāvīgs process un jautājumu uzdošana sev pašam: "Ko es vēl varu izdarīt?". Tieši šādā veidā radās ideja atteikties no vienreizlietojamo trauku izmantošanas. Kad bijām īstenojuši pirmo ziemas pārgājienu Lietuvas mežos, mēs sapratām, ka cilvēki ir gatavi šīm pārmaiņām - vajag tikai radīt piemērotus apstākļus, lai tās var notikt."

Pārgājienu organizatori atzīst, ka šis lēmums nebija vienkāršs, jo radās jautājums par tiem cilvēkiem, kuriem savu trauku līdzi nebūs. Meklējot risinājumus, tika uzsākta sadarbība starp "TrekTours" un jaunuzņēmēju "CupCup", kas piedāvā atkārtoti lietojamas alternatīvas, ar ko aizstāt vienreizlietojamo plastmasu.

Tiesa, organizatori atzīst, ka viņu sapnis un mērķis ir panākt, lai kādu dienu sabiedrība tādā mērā nobriestu pārmaiņām, ka savu trauku ņemšana līdzi pārgājienā kļūtu par nerakstītu likumu.

Uzņēmums no sirds priecājas, ka ideja, kas pirmo reizi tika izmēģināta Lietuvas pārgājienā, patiesi ir vainagojusies ar panākumiem un pārsniegusi visas cerības, jo savas krūzītes līdzi bija paņēmuši aptuveni divas trešdaļas no iesaistītajiem, bet bļodiņas - puse no visiem dalībniekiem.

Organizatoru komanda izsaka cerību, ka pašmāju ceļinieki nebūs kūtrāki par lietuviešiem un parādīs vēl labāku piemēru!

Seko mums arī Instagram un uzzini visu pirmais!  

Komentāri (1)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu