Desmit Baltkrievijas uzņēmumi izteikuši vēlmi pārcelt savu darbību uz Latviju

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Dokumenti. Ilustratīvs attēls
Dokumenti. Ilustratīvs attēls Foto: Evija Trifanova/LETA

Desmit Baltkrievijas uzņēmumi izteikuši vēlmi pārcelt savu darbību uz Latviju, aģentūru LETA informēja Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras (LIAA) direktors Kaspars Rožkalns.

Viņš norādīja, ka aptuveni nedēļas laikā LIAA sniegusi konsultācijas vairāk nekā 100 Baltkrievijas uzņēmumiem, kuri nopietni izvērtē iespēju par savas darbības pārcelšanu uz Latviju.

"Paralēli šie uzņēmumi izskata arī citas iespējas, tādēļ izšķiroši svarīga ir ātra rīcība. Šobrīd strādājam ciešā sadarbībā ar Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldi (PMLP), Robežsardzi un finanšu uzraudzības un citām institūcijām, lai sagatavotu atbilstošu un praksē pārbaudītu ceļa karti tiem uzņēmējiem, kuri lems par labu Latvijas piedāvājumam," pauda Rožkalns.

LIAA direktors norādīja, ka Latvijas piedāvājumu nopietni izvērtē arī vairāki vadošie Baltkrievijas informācijas un komunikāciju tehnoloģiju (IKT) nozares uzņēmumi.

LIAA sadarbībā ar PMLP un citām iesaistītajām iestādēm ir izveidojusi īpašu komandu, kura paātrinātā kārtībā izskata pieteikumus no Baltkrievijas uzņēmējiem un piedāvā iespējamos risinājumus. Tie ietver tā saukto jaunuzņēmumu vīzu vai Eiropas Savienības (ES) "zilās kartes" jeb termiņuzturēšanās atļaujas izsniegšanu augsti kvalificētiem speciālistiem un viņu ģimenes locekļiem.

"Jau šobrīd varam teikt, ka Baltkrievu uzņēmumi ir ieinteresēti izvērtēt Latvijas sniegtās iespējas. Operatīvi sadarbojoties ar PMLP, LIAA ir aizvadījuši arī pirmās Baltkrievijas uzņēmumu klātienes vizītes Latvijā. Kopumā ir sniegtas vairāk nekā 100 konsultācijas, bet desmit uzņēmumi jau ir pieņēmuši lēmumu par daļēju vai pilnīgu savas darbības pārcelšanu uz Latviju," norādīja LIAA direktors.

Latvijas puse prioritāri uzrunā IKT nozarē strādājošos uzņēmumus. Pēc oficiālajiem datiem Baltkrievijā šajā nozarē strādā ap 1700 uzņēmumiem, un viņu galvenais tirgus ir ASV globālās korporācijas. Daļai Baltkrievijas IKT nozares uzņēmumu ir savas pārstāvniecības arī Silīcija ielejā Sanfrancisko, ASV.

"IKT nozares bizness ir globāls un piesaistes vietai nav izšķirošas nozīmes, tādēļ cenšamies uzsvērt savas priekšrocības. Baltkrievijas gadījumā tā ir spēja ātri reaģēt un piedāvāt nepieciešamos risinājumus, izpratne par IKT nozares vajadzībām un valodu zināšanas, kā arī biroju telpu pieejamība. Mēs cenšamies uzklausīt uzņēmumu vajadzības un operatīvi risināt problēmas, kas rodas ar dokumentu sakārtošanu," atzina Rožkalns.

LETA jau vēstīja, ka Latvijas Investīciju un attīstības aģentūra (LIAA) aicina Baltkrievijas uzņēmumus pilnībā vai daļēji pārcelt darbību uz Latviju.

Ņemot vērā politisko situāciju Baltkrievijā, LIAA ir mobilizējusi resursus, lai uzrunātu un sniegtu visu nepieciešamo atbalstu tiem uzņēmējiem, kuri izrādījuši interesi par sadarbību ar Latvijas valsti un vēlas šeit attīstīt savu uzņēmējdarbību.

Seko Apollo arī Instagram - viss aizraujošais, skaistais un svarīgais vienuviet!

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu