Kādas izmaiņas gaida alkohola industriju? Kāpēc "Z" paaudze izvēlas to nelietot (34)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ilustratīvs attēls
Ilustratīvs attēls Foto: Pixabay

Pēdējā laikā pasaulē strauji audzis ir bezalkoholisko dzērienu patēriņš un to pārdošanas apjomi. Šī tendence strauju kāpumu piedzīvoja Covid-19 pandēmijas laikā. Īpaši tā novērota gados jauno cilvēku vidū, vēsta britu raidorganizācija BBC.

26 gadus vecā Tīna Rodrigesa kopš šī gada janvāra vispār nav lietojusi alkoholu. Jaunā sieviete ir aizrāvusies ar veselīgu dzīvesveidu kopā ar savu jauno draugu, kurš ir fitnesa treneris.

"Nav tā, ka es alkoholu vispār nekad dzīvē vairs nelietošu. Martā, kad visa pasaule sāka brukt, man nebija vēlmes lietot alkoholu," skaidroja Rodrigesa.

Sieviete uzskata, ka atturība no alkohola uzlabojusi viņas attiecības ar divus gadus veco dēlu. "Es vairs negāju ārā un alkohola lietošana mājās vienatnē nav piemērota man."

Karantīnas laikā pasaulē strauji auga alkohola patēriņš un daudzi mediji publicēja ziņas ar satraucošiem virsrakstiem.

Tiesa, šai tendencei bija arī pozitīvā puse - cilvēki prātīgāk lietoja alkoholu, kā arī bija vērojama lielāka atturība.

Pēc krogu un restorānu atvēršanas Tīna nolēma atturēties no kārdinājuma un neapmeklēja izklaides iestādes.

"Es vienkārši nejutu vajadzību pēc alkohola lietošanas," savu lēmumu skaidroja Rodrigesa.

Ārsti visā pasaulē cēluši trauksmi - statistika liecina par strauju alkoholisko dzērienu pārdošanas pieaugumu. 

ASV pēc karantīnas izsludināšanas interneta tiešsaistēs strauji auga alkoholisko dzērienu tirdzniecības apjoms, bet Lielbritānija, kur dzīvo Tīna, 30% aptaujāto iedzīvotāju norādīja, ka karantīnas laikā viņi alkoholu lietojuši vairāk nekā ierasts.

Savukārt Lielbritānijas bezpeļņas organizācija "Alcohol Change" publicēja savas aptaujas radītājus, kas uzrādīja gluži pretēju tendenci - 37% iedzīvotāju veic paškontroles pasākumus. Tas nozīmē, ka viņi vai nu lieto alkoholu retāk, vai arī atturas no tā pavisam.

"Daudziem cilvēkiem pandēmija atņēma tos faktorus, kas lika par sevi rūpēties," sacīja bijušais alkoholiķis un pašreizējais narkologs Džems Timonss.

"Šie cilvēki ārstējās no alkoholisma, taču karantīna bija ideāls laiks un vieta, lai to atkal atsāktu," skaidroja Timonss.

Jaunieši ir alkohola nelietošanas revolūcijas priekšgalā

Mileniāļi ir paaudze, kas dzimusi laika posmā no 1981. līdz 1996. gadam. Šī paaudze tiek uzskatīta par "mazāk izslāpušu" pēc alkohola nekā iepriekšējās paaudzes. Uz nākamo paaudzi "Z" tas attiecināms vēl vairāk.

Kalifornijas universitātes zinātnieki laika posmā no 1976. līdz 2016. gadam ar aptauju palīdzību pētīja aptuveni astoņu miljonu amerikāņu pusaudžu uzvedību un atklāja, ka tie jaunieši, kuri dzimuši tuvāk 2016. gadam, bijusi krietni mazāka vēlme lietot alkoholu pirms pilngadības sasniegšanas.

"Pirms 20 gadiem cilvēks, kurš dzīvoja veselīgu dzīvesveidu, tika uzskatīts par dīvaini.

Sabiedrība ir kļuvusi apzinīgāka un mūsdienās ir krietni grūtāk atrast iemeslus lietot alkoholu," skaidroja alkohola industrijas eksperts Džonijs Forsits.

"Varu apgalvot, ka "Z" paaudze ir visu laiku veselīgākā cilvēces vēsturē. Viņi pamatīgi mainīs alkohola industriju," norādīja Forsits.

Piekritēju viedoklis

Liela alkohola atturības piekritēja ir Kellija Fidžeralda, kura savu viedokli aktīvi pauž vietnē "Instagram".

"Pašreizējā pandēmija pilnībā ir izmainījusi cilvēku ikdienu un ieradumus. Tāpat ir izjaukti sociālās mijedarbības moduļi, kas saistīti ar alkohola lietošanu," norādīja sieviete.

Savukārt cits atturības piekritējs Lī Mengo atklāja, ka bieži dzird frāzi "atturīgi cilvēki ir garlaicīgi cilvēki". "Šo bieži dzirdēt ir ļoti kaitinoši. Uz to es vienmēr atbildu, ka jebkurā laikā varu tikt mājās pēc ballītēm ar draugiem. Tāpat man nav jāstāv garajās rindās uz taksometriem."

Alkohola atturības piekritēja ir arī 27 gadus vecā žurnāliste Milija Gūča, kura "Instagram" ir izveidojusi kontu saistībā ar šo tēmu.

"Pandēmija ir radījusi lielas problēmas alkohola atturībai, jo mums nav blakus draugi, kuri varētu atbalstīt grūtos brīžos. Tas rada nemiera stāvokli un cilvēki nereti ķeras pie alkoholisko dzērienu lietošanas," sacīja Gūča.

Bezalkoholisko dzērienu pārdošanas uzplaukums

Pandēmijas laikā ir palielinājies "Nolo" dzērienu pieprasījums - bezalkoholiskie un viegli alkoholiskie dzērieni.

Britu biologs un bāra īpašnieks Pols Metjūzs izgudroja bezalkoholisku aperitīva dzērienu, kuru tirgoja savā bārā.

Kad pandēmijas dēļ bārs tika slēgts, Metjūzs sāka tos piegādāt klientiem, kā rezultātā dzēriena pieprasījums pieauga par 40 reizes.

"Iepriekš pārdevām pārsimts pudeles mēnesī, taču tagad šis skaitlis ir sasniedzis vairākus tūkstošus," sacīja Metjūzs.

"Cilvēku bažas par savu veselību ir piespiedušas mainīt dzīvesveidu," vēstīts analītikas firmas "Aeresearch/Market Study" pētījumā.

Tajā atklāts, ka pēc apkopotajiem datiem, 2024. gadā bezalkoholiskā alus tirgus visā Eiropā pieaugs līdz sešiem miljardiem britu mārciņu.

Vai atturība no alkohola ir jaunā tendence? 

Rodrigesa baidās, ka tad, kad cilvēki atkal varēs doties uz ballītēm, kārdinājums atkal parādīsies.

"Es ļoti ceru, ka mēs visi esam pieraduši pie veselīga dzīvesveida," norādīja Tīna.

Ekspertu domas šajā jautājumā dalās, jo atturība ne vienmēr ir saistīta tikai ar katra cilvēka paša gribasspēku.

"Ir svarīgi, lai izklaides vietās būtu arī bezalkoholiskie dzērieni. Ir jābūt izvēlei, lai visi varētu sēdēt pie viena galda," skaidroja grāmatas "Love Yourself Sober: A Guide to Alcohol-Free Living for Busy Moms" līdzautore Mendija Menersa.

Tendence parāda to, ka arī citās paaudzēs ir novērojams krass alkohola patēriņa kritums. Viens spilgts piemērs ir 56 gadus vecā Jaunzēlandes iedzīvotāja Klēra Būta.

"Kad sākās karantīna, es sapratu, ka man ir jāuzlabo sava imunitāte, tāpēc pārtraucu lietot alkoholu un piekopu veselīgu dzīvesveidu," stāstīja Būta.

Saskaņā ar jaunākajiem Pasaules Veselības organizācijas (PVO) datiem pasaules iedzīvotāji (vecāki par 15 gadiem) ir sadalījušies līdzīgi divās daļās - 43% regulāri lieto alkoholu un 44%, kuri atturas no alkohola lietošanas. 

Pēdējo divu gadu laikā to cilvēku skaits, kuri regulāri lieto alkoholu, ir samazinājies par 5%.

Komentāri (34)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu