Veselības inspekcija nav konstatējusi pārkāpumus Bruknas muižā (7)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Bruknas muiža Bauskas rajona Dāviņu pagastā.
Bruknas muiža Bauskas rajona Dāviņu pagastā. Foto: LETA

Veselības inspekcija ir veikusi pārbaudi Bruknas muižas "Kalna svētību kopienā" un nav konstatējusi pārkāpumus, higiēnas prasību ievērošanu novērtējot kā atbilstošu, aģentūru LETA informēja inspekcijā.

Pārbaude veikta, pamatojoties uz iesniegumu par iespējamajiem higiēnas normu pārkāpumiem.

Priestera Andreja Mediņa pavadībā tikusi apskatītas Bruknas muižas telpas, kurās ikdienā mīt kopienā dzīvojošie cilvēki. Tāpat inspekcijā tika iepazīta muižas teritorija.

Tā kā normatīvajos aktos nav atrunātas speciālas prasības šāda tipa objektiem, vērtētas tika vispārējās higiēnas prasības ēkai. Inspekcijas pārstāvji secināja, ka muiža ir nodrošināta ar ūdensvadu un kanalizācijas sistēmu, tajā ir dabiskais un mākslīgais apgaismojums, dabiskā un piespiedu ventilācija, kā arī centralizēta apkures sistēma.

Gan pirmajā, gan otrajā ēkas stāvā ir dušas un tualetes, kā arī kopienas locekļiem, divas reizes nedēļā, ir nodrošināta iespēja mazgāties pirtī. Veļas mašīnas tiek izmantotas personīgās veļas mazgāšanai, gultas veļa tiek mazgāta centralizēti - Bauskā. Pārbaudes brīdī telpas bija tīras un teritorija bija sakopta.

Veselības inspekcija ir institūcija, kas uzrauga higiēnas prasību ievērošanu noteiktām objektu grupām, kurās prasības ir reglamentētas.

LETA jau ziņoja, ka biedrībā "Kalna svētību kopiena" Valsts bērnu tiesību aizsardzības inspekcija (VBTAI) kopā ar Tiesībsarga biroja pārstāvi iepriekš konstatējusi, ka bērni tikuši nodarbināti lauku darbos no desmit līdz 12 stundām dienā bez iespējas saņemt medicīnisko palīdzību un pārkāpumu gadījumā tiekot sodīti ar pārtikas devu ierobežošanu.

Kā aģentūru LETA informēja VBTAI pārstāvis Taivo Trams, pārbaudē tostarp tika konstatēts, ka nepilngadīgie, kas uzturas Bruknas muižā, tiek nodarbināti lauku darbos nesamērīgi ilgi, bet gadījumā, ja bērns nav izpildījis noteikto dienas normu, darbs turpinās arī nakts stundās. Pārkāpumu gadījumā viens no soda veidiem esot pārtikas devu ierobežošana - bērni spiesti pārtikt no maizes un ūdens.

Biedrības "Kalna Svētību kopiena" vadītājs, prāvests Mediņš, reaģējot uz notiekošo, preses konferencē noliedza lielāko daļu pārkāpumu, saistībā ar kuriem VBTAI ierosinājusi pārbaudes lietu.

Vienlaikus, ņemot vērā VBTAI iesniegumu, policija sākusi resorisko pārbaudi, aģentūru LETA informēja Valsts policijas Zemgales reģiona pārvaldes pārstāve Dace Kalniņa.

Viņa skaidroja, ka pamatojoties uz iesniegumu, kas saņemts no VBTAI, Bauskas iecirkņa amatpersonas ir sākušas resorisko pārbaudi. Likumsargi skaidro visus apstākļus par iespējamiem pārkāpumiem, kas saistīti ar jauniešu uzturēšanos Bruknas muižā Bauskas novada Dāviņu pagastā.

Komentāri (7)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu