Zināmi "joku Nobela prēmijas" laureāti - tostarp Putins, Tramps, Lukašenko un fekāliju naža autors

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Fiziķis Marks Antuāns Fardēns saņem "Ig Nobel" balvu par pētījumu "Vai kaķis var būt ciets un šķidrs vienlaicīgi" 2017. gadā.
Fiziķis Marks Antuāns Fardēns saņem "Ig Nobel" balvu par pētījumu "Vai kaķis var būt ciets un šķidrs vienlaicīgi" 2017. gadā. Foto: Reuters / Scanpix

Daudzi par zinātni domā kā ļoti sausu un nopietnu cilvēka darbības lauku, taču tā nebūt nav - ikgadējā "Ig Nobel" jeb "joku Nobela" pasniegšana ir lielisks apliecinājums tam. Amizantā balva šogad tiksusi pasniegta jau 30. reizi, vēsta BBC.

Plašu rezonasi un balvu akustikas laukā ieguvusi zinātnieku komanda, kas pētījusi aligatoru balss īpašības ar hēlija palīdzību. Eksperiments veikts, lai noskaidrotu, vai šie milzīgie reptiļi spēj ar balsi norādīt apkārtējiem par savu izmēru.

Zviedru fiziķis Stefans Rebers un viņa komanda ievietoja aligatora mātīti telpā, kas pildīta ar nekaitīgu hēlija un gaisa pildījumu, lai mērītu, vai izdotās skaņas veido resonansi, kas varētu liecināt par dzīvnieka lielumu. Šāda spēja piemīt dažādiem zīdītājiem un putniem, savukārt nepiemīt lielai daļai rāpuļu un varžu.

"Mums bija nepieciešama vide, kurā ir vieglāk izmērīt attiecīgās frekvences, un šis gāzu sajaukums tam bija vispiemērotākais," stāstījis zinātnieks, minot, ka nav zināms, vai citi aligatori spējot uztvert šos signālus.

Parasti zinātniskā humora žurnāla "Annals of Improbable Research" rīkotā balvas pasniegšana notiek klātienē.

Ceremonija laika gaitā ir apaugusi ar vairākām amizantām tradīcijām - parasti ceremonijas dalībnieki svaidās ar papīra lidmašīnītēm un klātesoša ir maza meitene, kura kliedz "Garlaicīgi!" katru reizi, kad kāds pārlieku ilgi stāv pie mikrofona.

Šogad, Covid-19 pandēmijas dēļ, apbalvošanas ceremonija notika tiešsaistē. Šī ceremonija bija īpaša ar to, ka to vadīja Andre Geims, Lielbritānijā strādājošs fiziķis, kurš ir viens no retajiem zinātniekiem, kas saņēmis gan "joku Nobelu", gan īstu Nobela prēmiju.

Šīs balvas ieguvējs iegūst īpašu naudas balvu – 10 triljonus Zimbabves dolārus. Jāatzīmē, ka šī summa ir izmaksājama ar vienas banknotes palīdzību.

Balvas par saviem "sasniegumiem" ieguvuši:

  • Akustikā: Stefans Rebers un viņa komanda par eksperimentu ar aligatoru un hēliju
  • Psiholoģijā: Miranda Džikomina un Nikolass Rūlss par metodes, ar kuras palīdzību pēc uzacu formas var konstatēt narcistiskas tendences, izstrādāšanu
  • Fizikā: Ivana Maksimova un Andreja Potoskija pētījumi par to, kas notiek ar sliekas ķermeņa formu spēcīgas vibrācijas ietekmē
  • Ekonomikā: Kristofera Vatkinsa un viņa komandas veiktais pētījums par dažādu valstu ienākumu nevienlīdzības un skūpstīšanās paradumu korelāciju
  • Menedžmentā: Pieci ķīniešu pasūtījuma slepkavas, kuri nolīga viens otru, lai veiktu noziegumu, taču beigās to nemaz nepaveica
  • Entomoloģijā: Pētījums par to, ka daudzi entomologi, kuri pēta kukaiņus, baidās no zirnekļiem (kas nav kukaiņi)
  • Medicīnā: Mizofonijas definēšana - tā ir trauksme, kas pārņem cilvēkus, kad kāds viņiem blakus skaļi kožļā ēdienu
  • Medicīnas izglītībā: Brazīlijas prezidents Žairs Bolsonaru, Lielbritānijas premjerministrs Boriss Džonsons, Baltkrievijas valsts galva Aleksandrs Lukašenko, kā arī Vladimirs Putins, Donalds Tramps un citi dažādu pasaules nāciju valstsvīri par Covid-19 pandēmijas izmantošanu, lai parādītu, ka politiķi spēj ietekmēt tautas veselību daudz efektīvāk, nekā to spēj zinātnieki un ārsti
  • Materiālzinātnē: Pētījums, kas konstatējis, ka nazis, kas veidots no sasaldētas fekāliju masas, īpaši labi neveic savas funkcijas.

Seko mums arī Instagram un uzzini visu pirmais!  

Lia

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu