Cēsu pusē kaimiņš mātes acu priekšā, iespējams, mēģina nolaupīt viņas dēlu. Policija atsakās veikt izmeklēšanu

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Valsts policija. Ilustratīvs attēls.
Valsts policija. Ilustratīvs attēls. Foto: Ieva Lūka/LETA

Pie daudzdzīvokļu dzīvojamās mājas Cēsu pievārtē Ievas ģimene piedzīvo līdz šim satraucošāko brīdi savā mūžā. Māmiņas acu priekšā tiekot nolaupīts viņas astoņus gadus vecais dēls, vēsta raidījums "Bez Tabu".

"Mēs ar bērnu ieradāmies pie manas mammas, pie Markusa vecmāmiņas. Es uzgāju uz otro stāvu pie vecāsmammas. Markuss palika ārā spēlēties ar Kevinu. Augšā es pavadīju aptuveni piecas minūtes. Ar mammu secinājām, ka brauksim uz veikalu. Nākot ārā, Markusa nav. Skrēju riņķī, meklēju, skatījos, bet ieraudzīju, ka viņš sēž svešā automašīnā, kura jau bija uzsākusi kustību," sacīja Ieva.

Satraucošajā 10. augusta vakarā māmiņa ātri reaģē un metas glābt bērnu, kā izrādās, no pašu kaimiņa automašīnas.

"Skrienu klāt, rauju ārā savu bērnu. Mašīna tātad ir kustībā. Vecāmamma skrien priekšā mašīnai, stājas priekšā. Un viņš tāpat tādām lēnām, raustītām kustībām turpināja braukt. Es esmu izņēmusi savu bērnu un iesēdinājusi savā mašīnā. Skrienu atpakaļ, prasu, ar kādu mērķi un kāpēc mans bērns ir bijis automašīnā. Atbildēja, ka es tāpat neko nepierādīšot, "tev nav kameras". Aptuveni mēs tādi muļķi," atminējās Ieva.

Māmiņa izsauca policiju, taču vēl pirms likumsargu ierašanās kaimiņš steidz slēpt iespējamā pārkāpuma pēdas.

"Tas vīrietis iegāja savā dzīvoklī, iznāca viņš laukā ar tīrīšanas līdzekli rokās. Viņš mēģināja notīrīt automašīnas durvis un paneli – visur, kur biju pieskārusies gan es, gan bērns," norādīja sieviete.

Ieva ir šokā par likumsargu rīcību un vēlāk pieņemto lēmumu par atteikšanos uzsākt kriminālprocesu. Uzklausot iesaistīto personu liecības, policija neuzskata, ka šajā incidentā ir paveikts noziegums.

"Kāpēc policija nepiegāja pie viņa? Kāpēc viņi neko neuzprasīja, ar kādu mērķi viņš to darīja. Kad es teicu policistiem, lai viņi pieiet un paskatās, ka viņš ir alkohola reibumā, lai kaut ko izdara, konstatē. Nē, neesot vērts, neaiztikšot," sacīja māte.

Vietējā iedzīvotāja Guļnara uzsver, ka Markusa un viņa tobrīd klātesošā drauga Kevina liecības atšķiras. Policijas ierašanās brīdī puikas vainojuši kaimiņu, bet pēc dažām dienām iecirknī sniegtās liecības jau esot citādākas.

"Markusa vecmāmiņas Annas liecības arī nav, ka viņa tiešām tur stāvēja, ka viņš gribēja braukt viņai virsū ar mašīnu. Nezinu, kas un ko, bet nav nekas vispār. Un aiztaisīta lieta. Ko viņš gribēja ar to bērnu darīt? Kur viņš gribēja viņu vest," policijas darbu apšaubīja Guļnara.

Kaimiņi uzskata, ka likumsargi piesedz iesaistīto vīrieti, jo iespējamais bērna nolaupītājs savulaik pats esot strādājis policijā.

"Viņš ar visiem policistiem – "čau, veči!". Nu, kā tā var būt. Un viņš saka, ka viņam nekas nebūs, un visiem draud, ka visus nošaus. Tas ir nenormāli," sacīja vietējā iedzīvotāja.

Astoņus gadus vecā Markusa tēvs apliecina, ka pēc notikušā starpgadījuma ar kaimiņu izceļas asāka vārdu apmaiņa, taču nekādus paskaidrojumus vai elementāru atvainošanos tēvs nesadzird.

"Viņš vienkārši nostājās pie savas mašīnas, paskatījās un ar to savu suni iegāja iekšā tajā dienā. Es nezinu, ko te pateikt. Kad viņš ievācās trīs gadus atpakaļ, tā arī visas problēmas te sākās ar kaimiņiem. Tam tā nepievērsu uzmanību. Bet tagad, kā iesaistījās puika, nu, tad," norādīja zēna tēvs Jānis.

Kaimiņa draudzene uzskata, ka vecāki melojot.

"Viņš draud, kā jau es teicu, ar savu mammu, ka viņa ir ļoti ietekmīga, Tā viņš teica – ļoti ietekmīgs cilvēks. Un viņš darīšot, ko gribēs. Ziniet, tā kā ar kaut ko draud," piebilst Ieva.

"Pēc manas informācijas, es vēlreiz uzsveru – manas informācijas, ka lieta ir safabricēta un fakti izteikti deformēti. Par iedzīvotājiem… Mēs vērsīsimies ar prasību tiesā par neslavas [celšanu] un goda aizskaršanu, un tad tur arī visu stāstīsim," norādīja apsūdzētā vīrieša māte.

Ieva uzsver, ka kaimiņš incidenta brīdī atradies alkohola vai narkotisko vielu ietekmē, taču pierādīt un pārbaudīt to vairs nav iespējams, jo likumsargi gluži vienkārši neveica attiecīgās pārbaudes.

"Ja persona sadarbojas, tad izmeklētājs pieņem lēmumu, ka nav pamata aizturēšanai. Tā nav obligāta prasība. Kas attiecas uz alkoholu – to izvērtē uz vietas policijas darbinieks. Un līdz ar to viņš izvērtē, vai ir nepieciešams veikt alkoholu… Ja pazīmes norāda uz to, ka persona nav alkohola ietekmē, tad līdz ar to policijas darbinieks ir pieņēmis lēmumu vienkārši, ka to arī nevajag. Ko pēc tam arī apstiprina liecinieki, ka persona nebija alkohola reibumā," norādīja Valsts policijas Cēsu policijas iecirkņa priekšnieks Valdis Pāže.

Ieva uzskata, ka kaimiņš šādi rīkojies, mēģinot atriebties par kādu no iepriekšējiem konfliktiem.

"Ziniet! Izbeidziet vienkārši. Tur viss tika samākslots un viss pārējais," norādīja incidentā iesaistītais kaimiņš.

Policija norāda, ka lietā iesaistītajam kaimiņam neesot ieroča nēsāšanas atļaujas, kā arī viņš nekad neesot bijis policists. Tiesa gan, tas nemazina "Katrīnkalna" iedzīvotāju uzticību policijai.

Sižeta filmēšanas dienā Ieva arī saņēma vēstuli, ka Cēsu rajona prokuratūra noraida māmiņas sūdzību par policijas atteikumu uzsākt kriminālprocesu.

Ievai gan vēl ir iespējas vērsties Iekšējā drošības birojā, lūdzot izvērtēt policijas rīcību, atrodoties notikuma vietā. Proti, vai likumsargi pienācīgi paveica savu darbu.

Video: "Bez Tabu" sižets

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu