Sirmgalve Japānā sasniegusi jaunu ilgdzīvošanas rekordu

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Reuters/ScanPix

117 gadus vecā Kane Tanaka ir kļuvusi par visu laiku vecāko cilvēku Japānā, ko sirmgalve nosvinējusi ar pudeli "Coca-Cola" un galda spēlēm, vēsta "The Guardian".

Pagājušā gada martā Tanaka tika iekļauta Ginesa pasaules rekordu grāmatā kā vecākais dzīvais cilvēks uz pasaules. Taču sestdien viņa pārspēja vēl vienu rekordu, kļūstot par vecāko zināmo cilvēku Japānas vēsturē.

Tanaka ir 117 gadus un 261 dienu veca.

Iepriekšējais rekords piederēja Nabi Tadzimai, kura nomira 2018. gada aprīlī. Viņa bija 117 gadus un 260 dienas veca.

Tanaka rekorda sasniegšanu nosvinēja ar kokakolas - sava mīļākā dzēriena - pudeli. Tanaka atrodas veco ļaužu pansionātā un Covid-19 pandēmijas dēļ nevarēja šo dienu pavadīt ar ģimeni.

Tanakas 60 gadus vecais mazdēls Eidzi Tanaka sacīja, ka sirmgalve esot pie labas veselības un "katru dienu bauda dzīvi". "Ģimene priecājas un lepojas ar jauno rekordu," viņš teica.

Jaunākie valdības publicētie dati liecina, ka Japānā ir 80 450 cilvēku, kuri sasnieguši 100 gadu vecumu.

Simtgadnieku skaits pirmoreiz Japānas vēsturē pārsniedzis 80 000 atzīmi. 1963. gadā, kad šie dati tika apkopoti pirmoreiz, Japānā bija tikai 153 cilvēki, kuri nosvinējuši 100. dzimšanas dienu.

Cilvēki, kuri ir vecāki par 64 gadiem, tagad sastāda 28,7% no visiem Japānas iedzīvotājiem. Sabiedrības novecošanās liek domāt par gaidāmajām problēmām finansiālajā un veselības aprūpes jomā.

Tanaka dzimusi 1903. gada 2. janvārī. Viņa bija septītā no deviņiem bērniem. Savas dzīves laikā Tanaka pieredzējusi piecu Japānas imperatoru valdīšanu.

Lai arī Tanaka atzīta par visu laiku vecāko japānieti, viņa nav visvecākais cilvēks, kas jebkad dzīvojis. Visilgākais mūžs bija francūzietei Žannai Kalmēnai, kura nodzīvoja 122 gadus, aizejot mūžībā 1997. gadā. Savukārt amerikāniete Sāra Knausa nodzīvoja 119 gadus, aizejot aizsaulē 1999. gadā, liecina ASV organizācijas "Gerontology Research Group" dati.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu