"Instagram" paaudzes lāsts. Pasaule piedzīvo plastiskās ķirurģijas popularitātes bumu

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: Unsplash

Plastiskie ķirurgi no visas pasaules ziņo, ka arvien vairāk cilvēku vēlas izmainīt savu izskatu. Viens no iemesliem varētu būt ekrāni, kuros nemitīgi redzam savu attēlu, kas, savukārt, ar laiku izkropļo cilvēka paštēlu, ziņo raidsabiedrība "BBC".

Nav brīnums, ka arvien vairāk cilvēku vēršas pie plastiskajiem ķirurgiem - mēs arvien vairāk laika pavadām pie datora ekrāniem. Videozvanu laikā daudzi sāk pastiprināti pētīt savu seju un, jo ilgāk skatās, jo vairāk šķiet problēmu, īpaši salīdzinājumā ar citiem.

Terapeite Džodija Karisa, strādājot ar pacientiem, kuri gatavi gulties "zem skalpeļa", cenšas izdibināt, kas notiek šo cilvēku dzīvēs. 

"Es vēlos zināt, kā Covid-19 ierobežojumi ietekmējuši cilvēka sajūtas. Iespējams, ar procedūru palīdzību viņi vēlas atgūt kontroli pār savu dzīvi," izteikusies Karisa.

"Sabiedrības skaistuma standarti var būt ļoti nomācoši. Mēs apbrīnojam slavenību izskatu, lai gan lielākā daļa no tām ir veikušas plastiskās operācijas. Modeles žurnālos nav reālistiskas, taču mēs tik un tā apbrīnojam viņu izskatu. Mums skauž, jo vēlamies izskatīties kā viņas," apgalvo Stenfordas Universitātes ķirurgs Gordons Lī.

Kosmētiskā ķirurģija ir domāta cilvēkiem, kuri vēlas savā izskatā veikt nelielas korekcijas. Parasti tiek izvēlētas procedūras, kas nav pārlieku invazīvas, piemēram, botokss vai cita veida injekcijas, kas palīdz atbrīvoties no grumbiņām, taču daudzi izvēlas arī sejas ādas savilkšanu vai rinoplastiku, jeb deguna formas korekciju.

Īpašu popularitāti vīriešu vidū ir ieguvusi matu transplantācija. Minētās procedūras nav lēts prieks - ASV iedzīvotāji 2018. gadā esot iztērējuši vairāk nekā 16,6 miljardus ASV dolāru kosmētiskās ķirurģijas procedūrās.

Plastiskie ķirurgi visā pasaulē pamanījuši pēkšņu kāpumu skaistumkopšanas procedūru pieprasījumā. Kādas aptaujas rezultāti liecina, ka video konsultāciju skaits pieaudzis par 64% tieši pateicoties Covid-19 pandēmijai.

Karantīnas laikā cilvēkiem arī ir vairāk laika, lai apdomātu un izpētītu dažādās procedūras, kā arī atkopšanās periodā viņi var palikt mājās vai seju noslēpt aiz maskas. 

Psiholoģe Džila Ouena apgalvo, ka ekrāni var būt maldinoši un spēj sagrozīt realitāti. Viss esot sācies ar "selfiju" trendu. 

"Leņķis, apgaismojums un kameras ierobežojumi var sagrozīt cilvēka iezīmes - attēls var šķist svešs," Ouena paskaidrojusi.

"Plastiskās operācijas ir ļoti liela daļa no mūsu kultūras," sacījis ķirurgs Gordons Lī. Ārsts uzsver, ka ir ļoti svarīgi doties pie profesionāļiem un sākumā noskaidrot, kāds ir iemesls cilvēka lēmumam uzlabot savu izskatu.

Seko mums arī Instagram un uzzini visu pirmais!  

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu