"Atlūzas, tumsa, degoši ķermeņi... Viss notika kā datorspēlē." Ukrainā avarējušajā lidmašīnā "An-26" izdzīvojis viens pasažieris (5)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: president.gov.ua

Vienīgais izdzīvojušais pēc militārās lidmašīnas "An-26" katastrofas Ukrainā,  Harkovas apgabalā ir 20 gadus vecais Harkovas Nacionālās Gaisa spēku universitātes lidojumu nodaļas kadets. Ivans Kožhedubs Vjačeslavs Zoločevskis šobrīd ir pie samaņas vidēji smagā stāvoklī. Par brīnumaino izglābšanos tika ziņots Ukrainas prezidenta Volodimira Zeļenska tīmekļa vietnē, atsaucoties uz Harkovas Ziemeļu reģiona Militārās medicīniskās klīniskās centra vadītāju, vēstī laikraksts "Postimees".

Valsts galva tikās ar izdzīvojušo vīrieti slimnīcā. Kadets teicis, ka "viss notika ļoti ātri, un nebija skaidrs, kas īsti notiek". Pēc viņa teiktā, kadeti un apkalpe viens otru pazina un jau bija lidojuši kopā.

"Naktī Vjačeslavs pamodās netālu no lidmašīnas "An-26" drupām, kurā lidoja visa komanda, draugi, brāļi," vietnē "Facebook" rakstīja Zelenskis.

"Liesmas, iznīcinātā lidmašīna, tumsa un ķermeņi apkārt. Viens no tuvumā esošajiem puišiem dega, un Ivans steidzās viņu nodzēst.

Viņam izdevās dot vēl vienu iespēju citam kadetam, kurš šorīt diemžēl nomira no apdegumiem. Tā ir varonība nāves ielejas vidū," Ukrainas prezidents paziņoja, ka Zoločevskis ir "dzimis laimes krekliņā".

Zelenskis novēlēja kadetam ātru atveseļošanos. Kopā ar prezidentu izdzīvojušo apciemoja arī Harkovas reģiona pārvaldes priekšsēdētājs Aleksejs Kučers.

"Puisis pastāstīja, kas notika. Mēs viņu nebombardējām ar jautājumiem, mēs tikai paprasījām, kā mēs varam palīdzēt. Viņš teica, ka viss notika tāpat kā datorspēlē, ka, kad viņš atjēdzies, puisis redzējis, kā draugs deg, un viņš faktiski palīdzēja nodzēst liesmas šim puisim," sacīja Kučers.

Viņš atzīmēja, ka Zoločevskis ir fiziski "pat apmierinošā stāvoklī", bet slimnīcā paliks vēl vismaz nedēļu. "Viņš neatceras visu, viņš bija zaudējis samaņu. Pēc tam, kad viņš bija atguvies, viņš atstāja lidmašīnas atlūzas, un sāka dzēst liesmojošo kolēģi. Viņš izdzīvoja, atrodoties lidmašīna," pauž Kučers.

Savukārt kadeta māte telekanālam "Ukraina 24" pastāstīja, ka jaunietis lidojuma laikā izlēca no degošās lidmašīnas, taču "izpletņa atvēršanai augstums nebija atbilstošs".

Ukrainas Iekšlietu ministra vietnieks Antons Geraščenko publicēja video no lidojuma pēdējām sekundēm no videonovērošanas kameras, kas uzstādīta vienā no debesskrāpjiem.

"Šim video vajadzētu palīdzēt izmeklētājiem un ekspertiem noskaidrot - kas notika pēc tam, kad kuģa komandieris paziņoja par kreisā dzinēja atteikšanos un gatavojās piezemēties pa labi," vietnē "Facebook" rakstīja Geraščenko.

Jau ziņots, ka piektdienas vakarā Harkovas apgabala Čuhujivas pilsētā avarēja lidmašīna "AN-26", kas gatavojās nolaisties šīs pilsētas lidostā. Katastrofas vietā tika atrasti un izglābti divi izdzīvojušie, kas esot izlēkuši no lidmašīnas pirms tā ietriecās zemē. Tomēr viens no viņiem vēlāk slimnīcā mira.

Tiek uzskatīts, ka lidmašīnā bija pavisam 27 cilvēki - septiņi apkalpes locekļi un 20 Harkovas Nacionālās Gaisa spēku universitātes studenti.

Ziņu par katastrofu, kas notikusi mācību lidojuma laikā, apstiprināja arī Ukrainas Bruņotie spēki. Tās cēlonis vēl nav noskaidrots, bet Harkovas apgabala gubernators Aleksijs Kučera sacīja, ka viens no lidmašīnas dzinējiem bija sabojājies.

Katastrofas vieta atrodas apmēram 40 kilometrus no Krievijas robežas Ukrainas austrumos, bet ārpus tur notiekošās karadarbības zonas.

Eiropas Savienības augstais pārstāvis ārlietās un drošības politikas jautājumos Žozeps Borreljs, kurš šonedēļ pirmoreiz bija apmeklējis Ukrainu, esot šajā amatā, tviterī izteica līdzjūtību katastrofas upuru ģimenēm un Ukrainas prezidentam.

Komentāri (5)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu