Zinātnieki pētīs Latvijas vidējo intelektu. Ļaudis aicināti pieteikties īpašam testam (5)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: Unsplash

Pie Latvijai pielāgota IQ testa strādāts jau 2 gadus, un tas nepieciešams, lai pēc starptautiski atzītām zinātniskām normām noteiktu Latvijas vidējo intelekta rādītāju, vēstī LTV raidījums "Panorāma".

Tāpēc šis tests nevis vienkārši tulkots no kādiem ārzemju analogiem, bet īpaši pielāgots Latvijas kultūrvidei. Proti, jautājumi ir, piemēram, par Aspazijas dzeju, nevis Gētes darbiem vai Šekspīra sonetiem. 

Kādai figūrai jāatrodas tukšajā vietā, kāds skaitlis izlaists šajā virknē, kurš vārds ir lieks - šādu jautājumu pilni testi pieejami internetā ikvienam interesentam. Tomēr tie lielākoties vienkārši tulkoti un koncentrējas kādas vienas zināšanu jomas pārbaudei.

Rīgas Stradiņa universitātes pētnieču izstrādātais tests pētīs gan iedzimto intelektu, gan tās spējas un zināšanas, kas iegūtas dzīves un mācību laikā.

RSU Psiholoģijas laboratorijas pētniece Ingrīda Trups-Kalne skaidroja, ka testā "dažādi panti no dažādām jomām, ģeogrāfijas, mūzikas, ekonomikas un dažreiz mums tiešām bija liels izaicinājums, saprast, kāpēc šī pareizā atbilde un kā pareizi latviski noformulēt šo atbildi, tas bija aizraujošs, interesants darbs, līdzīgi kā detektīvam".

Intelekta testam par pamatu ņemts Vācijā izstrādāts un citās Eiropas valstīs aprobēts pētījums. Šobrīd tas nonācis pēdējā fāzē, kad jāizstrādā Latvijas cilvēku vidējais IQ standarts. Tas nozīmē, ka tiks testēti 2000 cilvēki visā Latvijā – abu  dzimumu, visu vecumu un dažādu izglītības līmeņu personas, kuru intelekta koeficients tiks noteikts par mūsu valsts vidējo.

"Mūsdienās IQ aprēķina attiecībā uz kādas valsts, kultūrvides vidējiem rezultātiem,  ja cilvēka intelekta testa balles atbilst šim vidējam rādītājam, tad viņš iegūst 100% IQ, ja viņš ir virs vidējā, tad attiecīgi vairāk, vai ja zemāk, tad attiecīgi zemāk, bet normāls intelekts skaitās no 86 līdz 116 ballēm," raidījumam stāstīja pētniece.

Rīgā pirmā testēšana jau notikusi. Un LTV sastaptie cilvēki smaida – milzīgu pārsteigumu testā nav bijis.

"Patiesībā bija diezgan aktīvi jādomā, jādomā līdzi, nosacīti vieglākā bija tā asociāciju daļa, bet matemātiskā daļa, skaitļu virknes un visi telpiskie uzdevumi, tur jau bija ko padomāt – es nevarēju izpildīt visu, kas tur bija, tajā dotajā laikā," atzina reklāmas speciāliste Ilze Balode.

"Ir jau arī tie interneta joku testi, tur ir kaut kas līdzīgs, bet protams, matemātiskie uzdevumi, tie par laimi man padodas, tā ka viss likās atbilstoši savām prasmēm," stāstīja 12. klases skolnieks Markuss Baltais.

Tests aizņem nedaudz vairāk par divām stundām, tajā ir deviņas jautājumu grupas, katrā pa 20 jautājumiem un noslēgumā vispārējo zināšanu tests. Iepriekš pārlasīt Raini vai atkārtot ķīmijas formulas gan neesot nepieciešams.

"Zināšanu testā ir jautājumi no dažādām jomām, ģeometrijas, ģeogrāfijas, ekonomikas, datorzinībām, literatūras un mūzikas, bet man šķiet, ka ja cilvēks nav visu dzīvi mācījies un studējis, diez vai viņš uzreiz tā zinās visas atbildes, jo tie jautājumi nav tā apkārt dabūjami un iepriekš zināmi,"  atzina pētniece.

Pētnieki aicina pieteikties tos, kas grib noskaidrot savu intelekta līmeni. Testēšana vēl šomēnes un oktobrī notiks Rīgā, Daugavpilī, Liepājā un Mālpilī.  

Komentāri (5)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Tēmas

Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu