Francijas pirmais pāris Latvijā tiek pie Ērenpreisa velosipēdiem (3)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
"Ērenpreiss" velosipēdu kolekcijas prezentācija uz AB Dambja.
"Ērenpreiss" velosipēdu kolekcijas prezentācija uz AB Dambja. Foto: Ieva Čīka/LETA

Latvijas Valsts prezidents Egils Levits, sagaidot Francijas prezidentu Emanuelu Makronu un viņa kundzi oficiālajā vizītē Rīgā, Francijas pirmajam pārim uzdāvinājis divus Ērenpreisa velosipēdus, otrdien vēstīja Latvijas televīzija (LTV).

Šāda dāvana iekļauj divējādu vēstījumu - velosipēdi vienlaikus simbolizē zaļo Eiropu, zaļo domāšanu un kopējo nākotni, un vienlaikus tie ir arī Latvijas pārmantojamības simbols, jo Ērenpreisa velosipēdi nāk no starpakaru Latvijas Republikas laika.

Ērenpreisa velosipēdu darbnīca aizsākās 1927.gadā, kļūstot par tik atpazīstamu un iemīļotu zīmolu, ka "ērenpreiss" sarunvalodā ieplūda kā sinonīms vārdam "velosipēds".

Mūsdienās "Ērenpreiss" atdzīvojās kā velosipēdu restaurācijas darbnīca, taču apjausma, ka gadu gaitā uzkrātās zināšanas var noderēt, izstrādājot modernus un oriģinālus velosipēdus, noveda pie "Ērenpreiss" ražošanas atsākšanas. Šodien nelielā darbnīca pāraugusi ievērojamā velosipēdu ražotnē, kas turpina gūt plašu ievērību starptautiskajā tirgū, no jauna nesot Latvijas vārdu pasaulē. 

Eiropas Parlamenta deputāte, bijusī Latvijas vēstniece Francijā Sandra Kalniete skaidroja, ka parasti dāvanas tiek saskaņotas - protokols parasti zina, kas būs Francijas prezidenta dāvana, tieši tāpat kā Francijas puse ir informēta par to, kāda būs Latvijas prezidenta dāvana. 

Tas, ko Makrons dāvinājis Levitam, pirms tikšanās paturēts noslēpumā no žurnālistiem, taču iepriekš, kad Latvijā viesojās tā brīža Francijas prezidents Žaks Širaks, viņš Latvijas prezidentei Vairai Vīķei-Freibergai pirmajā vizītē Latvijā uzdāvinājis dārgu pulksteni ar prezidenta ģerboni, savukārt otrajā vizītē - porcelāna servīzi. 

Jau ziņots, ka otrdien Latvijā divu dienu vizītē ieradies Francijas prezidents Emanuels Makrons kopā ar kundzi Brižitu. 

Atklājot oficiālo vizīti, abu valstu prezidenti uzsvēra vēsturiskās saites un vērtības, kas cieši saistījušas abas valstis gan vēsturiski, gan šobrīd. Kaut arī Francijas mudinājums uzsākt stratēģisku dialogu ar Krieviju izraisījis daudz jautājumu un komentāru, Makrons uzsvēra: "Mēs būsim Latvijai blakus kā ES dalībvalsts, kā NATO sabiedrotais un kā draugs." 

Komentāri (3)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu