Pētījums: Neandertāliešu gēni varētu būt vainojami pie smagām Covid-19 komplikācijām (3)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: Unsplash

Dažos smagos Covid-19 gadījumos varētu būt pie vainas gēni, kas mantoti no neandertāliešu senčiem, vēstī raidsabiedrība CNN, atsaucoties uz Vācijas pētniekiem.

Neandertāliešu ģenētikas ekspertu grupa pārbaudīja DNS virkni, kas ir saistīta ar dažiem nopietnākiem Covid-19 gadījumiem, un salīdzināja tos ar gēniem, ko no neandertāliešu senčiem mantojuši eiropieši un aziāti.

"Šeit mēs parādām, ka risku piešķir genomiskais segments, kas ir mantots no neandertāliešiem un kas mūsdienās ir aptuveni 50% cilvēku Dienvidāzijā un aptuveni 16% cilvēku Eiropā," rakstīts pētījumā, kas publicēsies zinātniskajā žurnālā "Nature".

"Cilvēkiem, kuri mantojuši šo gēnu variantu, ir trīs reizes lielāka nepieciešamība pēc pieslēgšanas pie mākslīgās elpināšanas ierīces, ja viņi inficējas ar jauno koronavīrusu Sars-CoV-2."

Zinātnieki atrada līdzīgas DNS variācijas no 50 000 gadus veca neandertāliešu skeleta, kas atrasts Horvātijā, un dažas citas variācijas no skeletiem, kas atrasti Sibīrijā.

Pētījumos apstiprinās, ka mūsdienu cilvēki pirms desmitiem tūkstošu gadu ir mijiedarbojušies ar neandertāliešiem un radniecīgām sugām, kas pazīstamas kā denisovieši. Pētījumi lēš, ka apmēram 2% DNS cilvēkiem Eiropā un Āzijā ir neandertāliešu gēni.

"Pašlaik nav zināms, kas neandertāliešu izcelsmē rada smagu saslimšanu ar Covid-19, kā arī, vai šie gēni ietekmē veseļošanās gaitu ar citiem koronavīrusiem vai to patogēniem," raksta pētnieki.

Komentāri (3)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu