"Baltijas jūras dzelmē guļ pats interesantākais, nezināmākais stāsts." Atrasts kuģa vraks, iespējams, atrisinās "Dzintara istabas" mistēriju (8)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: BALTICTECH/Scanpix

Polijas ūdenslīdēji paziņojuši, ka Baltijas jūrā atraduši nacistiskās Vācijas kuģa vraku, kas beidzot varētu atrisināt Krievijas cara "Dzintara istabas" mīklu, vēstī laikraksts "The Guardian".

Ar dzintaru un zeltu krāšņi rotātā istaba līdz Otrajam pasaules karam atradusies Krievijas cara pilī netālu no Sanktpēterburgas, taču tad to nolaupīja nacisti.

Istabas bagātības pēdējoreiz redzētas Kēnigsbergā, tagadējā Kaļiņingradā. 1945. gadā Kēnigsbergas ostas ar smagu kravu pameta tvaikonis "Karlsrūe", un pie Polijas krastiem to nogremdēja Padomju Savienība.

Kompānijas "Baltictech" ūdenslīdēji tagad apgalvo, ka esot atraduši "Karlsrūes" vraku. 

Foto: BALTICTECH/Scanpix

"Mēs šo vraku pētām kopš pagājušā gada, kad sapratām -

iespējams, Baltijas jūras dzelmē guļ pats interesantākais, nezināmākais stāsts," norāda ūdenslīdējs Tomašs Stahura.

"Tas ir praktiski neskarts. Esam atklājuši, ka tajā atrodas divi militārie transporta līdzekļi, porcelāns un daudzas lādes, kuru saturs joprojām nav zināms."

Kuģis "Karlsrūe" Otrā pasaules kara nogalē piedalījās vācu karavīru un civiliedzīvotāju evakuācijā no Austrumprūsijas, kad to ieņēma Padomju Savienība.

Tā laika dokumenti liecina, ka kuģis Kēnigsbergas ostu atstāja lielā steigā un ar smagu kravu. Uz klāja bija 1083 cilvēki.

"Kopā ņemti, visi šie fakti rosina iztēli. Vācu tvaikoņa atrašanai Baltijas jūras dibenā ar lādēm, kuru saturs joprojām nav zināms, varētu būt nozīmīga loma šajā stāstā," piebilst ūdenslīdējs Tomašs Zvara.

"Dzintara istaba" tika konstruēta Prūsijā. 1716.gadā to kā dāvanu pasniedza Krievijas caram Pēterim I. Pēc vairāk nekā diviem gadu simteņiem nacisti to izjauca un aizveda uz Kēnigsbergu, un kopš tā laika bagātību atrašanās vieta nav zināma.

Katrīnas pilī netālu no Sanktpēterburgas izveidota "Dzintara istabas" replika.

Komentāri (8)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu