Arī piektdien Rīgā saglabājusies slikta gaisa kvalitāte. Stāvoklis atbilst ārkārtas situācijai

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Rīgas Svētā Pētera baznīcas tornis un Vecrīga
Rīgas Svētā Pētera baznīcas tornis un Vecrīga Foto: Zane Bitere / LETA

Piektdien, 2. oktobrī, gaisā suspendēto cieto daļiņu PM10 vidējais daudzums Rīgā atbilstoši Brīvības ielā izvietotās novērojumu stacijas datiem saglabājās virs 100 mikrogramiem kubikmetrā (µg/m³), kas atbilst ļoti sliktai gaisa kvalitātei un par ko jābūt spēkā brīdinājumam par ārkārtas situāciju.

Tomēr Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra (LVĢMC) mājas lapā aizvien nav publiski pieejamas informācijas par aktuālo gaisa piesārņojuma līmeni, un neviena valsts institūcija nav izplatījusi brīdinājumu.

LVĢMC mājas lapā publicētie operatīvie dati rāda, ka novērojumu stacijās izmērītā gaisa kvalitāte ir teicama vai arī ka nav datu par pēdējām 24 stundām. Gaisa kvalitātes indekss noteikts kā teicams jeb ļoti labs tādēļ, ka tā aprēķināšanā izmantoti dati par ozona, sēra dioksīda un slāpekļa dioksīda koncentrāciju, kas ir zema, bet nav ņemti vērā dati par mikroskopiskajiem putekļiem, kas Latvijā ir galvenais paaugstināta gaisa piesārņojuma iemesls.

LVĢMC sabiedrisko attiecību speciāliste Sanita Pelēķe piektdien informēja, ka novērojumu stacijās Brīvības ielā un Kronvalda bulvārī, Rīgā, 1.oktobrī tika mainīti PM10 daļiņu filtri, tādēļ šīs dienas koncentrāciju Brīvības ielā - 186 µg/m³ - var izmantot tikai kā aptuvenu rādītāju, jo tā neietver pilnu 24 stundu periodu.

Atbilstoši LVĢMC mājas lapā publicētajai informācijai PM10 koncentrācija virs 100 µg/m³ diennaktī vērtējama kā ļoti slikta, ikviens iedzīvotājs var sajust ietekmi uz veselību, jābūt spēkā brīdinājumam par ārkārtas situāciju.

Pasliktināta gaisa kvalitāte šajās dienās novērota visā Latvijā. Tai skaitā LVĢMC Rucavas novērojumu stacijā 1. un 2.oktobrī gaisa kvalitātes indekss bija slikts.

Valsts vides dienesta dati liecina, ka sīko daļiņu PM10 un PM2.5 diennakts vidējā koncentrācija ceturtdien un piektdien Liepājā, Sliežu ielā 7a, paaugstinājās tikai nedaudz un saglabājās labā līmenī.

Savukārt Ventspilī, Jāņa ielā 17, piektdien reģistrēta būtiska PM10 un PM2.5 koncentrācijas palielināšanās - gaisa kvalitāte kļuva slikta.

Rēzeknē, Rūpniecības ielā 11, PM10 vidējais daudzums ceturtdien pieauga līdz 72 µg/m³, bet piektdien samazinājās līdz 59 µg/m³, kas aizvien atbilst sliktai gaisa kvalitātei.

LVĢMC skaidro, ka pie šāda gaisa piesārņojuma ikviens var izjust ietekmi uz veselību, īpaši piesardzīgiem jābūt tiem cilvēkiem, kuriem ir elpceļu problēmas. Jutīgās grupas locekļiem, piemēram, bērniem ar astmu un pieaugušajiem ar sirds problēmām, jāierobežo pastaigas un fiziskā slodze ārā.

Gaisa kvalitātes pasliktināšanās iemesls ir Ukrainas austrumos un Krievijas dienvidu daļā notiekošie ugunsgrēki, kā arī tuksnešainajos reģionos vēja paceltās smilšu un putekļu daļiņas.

Tuvākajās dienās Latvijā gaidāma gaisa kvalitātes uzlabošanās.

Saskaņā ar Pasaules Veselības organizācijas novērtējumu gaisa piesārņojums ir ceturtais lielākais risks veselībai - aiz augsta asinsspiediena, neveselīga uztura un smēķēšanas. Pastāvīgi ieelpojot lielu daudzumu sīku daļiņu, palielinās risks iegūt sirds un asinsvadu slimības, elpošanas orgānu slimības un vēzi.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu