Sešas pazīmes, kas liecina, ka pienācis laiks apmeklēt acu ārstu (1)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Unsplash

Vai zinājāt, ka 80 % mūsu uztveres ir 80% nosaka redze? Tā ir viena no vissvarīgākajām cilvēka maņām, kas ir atbildīga ne tikai par informācijas iegūšanu, bet arī stimulē pilnīgu smadzeņu darbību. Diemžēl cilvēki bieži saskaras ar dažādām redzes problēmām, taču ar savlaicīgu palīdzību ievērojamu daļu no tām var veiksmīgi izārstēt, vēsta portāla TVNET krievu versija.

Acu sāpes pēc ilgstoša darba pie datora

Mūsdienās cilvēki daudz pavada laiku pie datora ekrāna vai tālruņa. Daudzi nepievērš uzmanību sāpēm, kuras mūsu acis izjūt pēc ilgstošas ​​šo ierīču lietošanas, piedēvējot tās pārslodzei vai nogurumam. Acu sāpes var liecināt ne tikai par pārāk ilgu laiku, kas pavadīts pie ekrāna, bet arī par kādu nopietnāku redzes problēmu. Tādēļ būtu svarīgi doties pie speciālista un veikt vispārēju acu veselības pārbaudi. Lai aizsargātu acis, ieteicams samazināt ekrānā pavadīto laiku un, ja nepieciešams, 3-5 reizes dienā, mitrinošus pilienus.

Neskaidra redze un grūtības koncentrēties uz konkrētiem objektiem

Vai jums ir grūti koncentrēt skatienu uz vienu objektu? Vai jums ir jāsažmiedz acis, lai kaut ko labi redzētu? Tā var būt pirmā redzes problēmas pazīme, piemēram, tuvredzība, hiperopija un astigmatisms. Ar savlaicīgu pārbaudi un ārstēšanas uzsākšanu diskomfortu var samazināt līdz minimumam.

Mirkšķinot rodas sausa sajūta acīs vai diskomforts

Ja jūsu acis šķiet kā tuksnesis un jums ir pastāvīga vēlme spēcīgi mirkšķināt, tad visticamāk acīm trūkst mitruma. Neskatoties uz to, ka acu pilieni vai tā sauktās "mākslīgās asaras" ir labs īstermiņa risinājums, galu galā tas joprojām neatrisina problēmu, un ir nepieciešams apmeklēt speciālistu.

Nepieciešams konsultēties ar acu ārstu arī tad, ja rodas sajūta, ka kaut kas ir nokļuvis acī. Lai gan varētu šķist, ka šīs problēmas var attiecināt uz acu nogurumu, ilgstoša nolaidība var nopietni ietekmēt redzes kvalitāti.

Redzamo objektu dublēšanās un krāsu uztveres izmaiņas

Ja jūs saskaraties ar redzes dubultošanos - viena objekta vietā jums šķiet, ka blakus ir redzami divi objekti, tad jums steidzami jāsazinās ar ārstu. Dažos gadījumos šī problēma var rasties tikai vienā acī. Dubultā redze var liecināt par nelielām redzes problēmām, kuras var atrisināt ar medikamentiem vai terapiju, bet dažreiz norāda uz nopietnāku slimību. Krāsu uztveres izmaiņas var rasties ne tikai dažādu slimību, bet arī traumu gadījumos. Ja viena vai abas acis pēkšņi sāk uztvert krāsas bālākas vai otrādi - spilgtas, tad ir svarīgi konsultēties ar speciālistu.

Izmaiņas redzes laukā

Vēl viens nopietns simptoms, kas norāda, ka ir laiks doties pie ārsta, ir izmaiņas redzes laukā. Visbiežāk šī problēma izpaužas kā traucēta perifēra vai sānu redze vai tās pilnīga zaudēšana, kā arī tumšu plankumu formā, kas veido "aklās vietas". Tas var liecināt gan par redzes nerva bojājumiem, gan par šādām slimībām, piemēram, glaukomu, kuru neārstējot tā var izraisīt aklumu.

Fotofobija

Fotofobija vai palielināta acu jutība pret gaismu parasti izpaužas kā diskomforts vai sāpes acīs, acu asarošana vai pat plakstiņu spazmas. Gan saules gaisma, gan mākslīgais apgaismojums telpās var izraisīt šādas sajūtas. Fotofobija nav slimība, bet visbiežāk tas ir kādas citas slimības simptoms. Kad acu ārsts varēs palīdzēt ārstēt šo stāvokli, visticamāk, diskomforts izzudīs.

Ja pamanāt vienu vai vairākus no šiem simptomiem, noteikti konsultējieties ar acu ārstu. Tomēr vislabāk nav gaidīt, kamēr redze pasliktinās, bet regulāri veikt acu pārbaudes - vismaz vienu reizi ik pēc diviem gadiem. Savukārt cilvēkiem, kas vecāki par četrdesmit gadiem, reizi gadā vajadzētu apmeklēt acu ārstu, it īpaši, ja kādam ģimenes loceklim ir bijušas tādas acu slimības kā glaukoma vai acu spiediens. 

Seko mums arī Instagram un uzzini visu pirmais!  

Komentāri (1)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu