Bijušais Vācijas kanclers sūdz tiesā "Bild" par interviju ar Navaļniju (3)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Bijušais Vācijas kanclers Gerhards Šrēders.
Bijušais Vācijas kanclers Gerhards Šrēders. Foto: EPA/Scanpix

Bijušais Vācijas kanclers Gerhards Šrēders sūdz tiesā laikrakstu "Bild" par interviju ar Krievijas opozīcijas līderi Alekseju Navaļniju, kurš ekskancleru nodēvēja par prezidenta Vladimira Putina "izsūtāmo zēnu" un apsūdzēja viņu slepenu maksājumu saņemšanā.

Šrēders paziņoja, ka Krievijai ir jāizskaidro uzbrukums Navaļnijam ar indes pielietošanu, taču tas nedod opozicionāram tiesības izteikt nepamatotas apsūdzības.

Ekskanclers paziņoja, ka sūdz tiesā "Bild" par apsūdzību izplatīšanu, neprasot viņa paša komentārus.

Tikmēr Bundestāga Ārlietu komitejas priekšsēdētājs Norberts Retgens ceturtdien intervijā "Bild" apsūdzēja Šrēderu vēlmē "nogludināt" situāciju ar Navaļniju.

Pēc Retgena teiktā, Šrēders, kurš saņem naudu par strādāšanu Krievijas naftas un gāzes biznesa labā, Navaļnija gadījumā ir līdzdalībnieks "atbildības slēpšanā". Viņš norādīja, ka Navaļniju centās nogalināt ar kaujas vielu, bet daudziem vāciešiem ir kauns par Šrēdera uzvedību.

Retgens arī pavēstīja, ka nepieciešams noteikt sankcijas pret Putina tuvāko loku un konkrēti tiem, kas tieši atbildīgi par šo noziegumu.

Navaļnijs intervijā "Bild" sacīja, ka Šrēders saņem slepenus maksājumus no Putina, taču atzina, ka pierādījumu viņam nav.

Navaļnijs intervijā apsūdzēja Šrēderu slepkavu aizstāvēšanā un naudas pieņemšanā no Putina, kā arī nosauca Šrēderu par Putina "izsūtāmo zēnu".

"Gerhardam Šrēderam maksā Putins," Navaļnijs sacīja trešdien publicētā intervijā Vācijas laikrakstam "Bild". "Bet, ja viņš tagad mēģina arī noliegt šo indēšanas uzbrukumu, tas tiešām rada ļoti lielu vilšanos."

Navaļnijs veseļojas Vācijā pēc tam, kad viņš augustā Sibīrijā tika saindēts ar nervus paralizējošu kaujas vielu no "Novičok" grupas. Viņš apsūdz Putinu šī indēšanas uzbrukuma pasūtīšanā, bet Krievijas valdība ir noliegusi jebkādu saistību ar to.

Šrēders septembra beigās savā podkāstā nosodīja aicinājumu apturēt gāzes vada "Nord Stream 2" projektu saistībā ar Navaļnija saindēšanu, paziņojot, ka "vienam nav nekāda sakara ar otru".

Šrēders, kurš ir Krievijas-Vācijas gāzesvada uzņēmuma "Nord Stream" akcionāru komitejas priekšsēdētājs un Krievijas enerģētikas uzņēmuma "Rosņeftj" direktoru padomes priekšsēdētājs, paziņoja, ka Krievijas saistība ar Navaļnija saindēšanu nav pierādīta.

Pēc Šrēdera teiktā, pašreizējās diskusijas par iespējamām sankcijām pret Krieviju ir balstītas uz spekulācijām, neesot "stingriem faktiem".

"Viņš tomēr ir Eiropas varenākās valsts bijušais kanclers. Tagad viņš ir Putina izsūtāmais zēns, viņš aizstāv slepkavas," sacīja Navaļnijs.

Sociāldemokrāts Šrēders, no 1998. līdz 2005. gadam esot Vācijas kanclera amatā, cieši sadarbojās ar Putinu un vēl arvien ir viņa draugs. Pēc aiziešanas no politikas Šrēders darbojas Krievijas energoresursu biznesā.

Navaļnijam 20. augustā kļuva slikti lidojuma laikā no Tomskas uz Maskavu, pilots veica ārkārtas nolaišanos Omskas lidostā, un Navaļnijs ar saindēšanās pazīmēm nesamaņā tika nogādāts Omskas slimnīcā. 22. augustā Navaļnijs no Krievijas tika pārvests uz Vāciju, kur viņa ārstēšanu uzņēmusies Berlīnes Universitātes klīnika "Charite".

Kā 2. septembrī pavēstīja Vācijas valdība, iegūti neapstrīdami pierādījumi, ka Navaļnijs ir saindēts ar nervus paralizējošu kaujas vielu, kas pieder pie "Novičok" grupas.

22. septembrī Navaļnijs no Berlīnes slimnīcas tika izrakstīts, bet paliks Vācijā līdz rehabilitācijas kursa beigām, kas varētu ilgt vairākas nedēļas.

Komentāri (3)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu