Lieli prieki Līgatnes dabas taku dzīvniekiem! Zvēri mielojas ar apmeklētāju sagādātajiem kārumiem

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Facebook/Līgatnes dabas takas/Velga Vītola

Lauku labumi rudenī garšo ne tikai cilvēkiem, bet arī dzīvniekiem. Dārzeņu raža šogad bijusi tik laba, ka burkāni, āboli, kukurūza, bietes, ķirbji Līgatnes dabas taku iemītniekiem vesti krietni biežāk nekā citus gadus, vēsta raidījums "900 sekundes".

"Apmeklētāji saved mums visādus labumus… Tas visiem zvēriem garšo. Sadalām viņiem, cik ir nepieciešams," saka dzīvnieku kopējs Vilnis Goldbergs.

Kad brokastu galds ir gatavs, Vilnis aicina pie tā pašus lāčus, kuri jau nepacietīgi gaida savā mājiņā. Sākumā tiek apēsti vistas šķiņķīši, tad pienāk kārta veģetāriem ēdieniem. Lācim Mikum brokastīs ļoti gājuši pie sirds burkāni.

Lai tos baudītu, viņš ir ieņēmis ļoti ērtu pozu. Ja lāčuki jau ir paēduši, tad mežacūkas ir tikai pašmāju vitamīnu gaidās. Ieraugot traktoru, kas parasti ved tos viņiem, cūciņas seko autotransporta katrai kustībai.

Kad traktors savu misiju ir izpildījis, mežacūku ģimene – mamma Magone, tētis Ansis, viņu septiņi bērni un tante Grieta – ķeras pie augļu un dārzeņu baudīšanas.

Visvairāk mežacūkām garšo tieši kukurūza. Par šo kārumu var arī pastrīdēties. Šoruden augļus un dārzeņus iedzīvotāji ved īpaši aktīvi, stāsta Līgatnes dabas taku vadītāja Inta Lange. Darbiniekus un pašus zvērus šī aktivitāte ļoti priecē, un tam ir vairāki iemesli.

"Latvijas dzīvniekiem ir tāda īpatnība, kad rudens nāk, viņiem jāuzkrāj tauku kārta, un rudens ir tas laiks, kad viņi ēd, ēd un ēd tieši tās labās rudens veltes, kas ir izauguši tieši Latvijā. Tur ir ārkārtīgi daudz dažādi mikroelementi, K vitamīns, tas ir tieši tas, kas dzīvniekiem ir vajadzīgs," saka Lange.

Tikmēr dzīvnieku kopējs Vilnis, kurš jau ir pabarojis lāčus, saliek spainī rudens veltes vāverēm: "Kukurūza, ķirbju sēklas, zīles, āboli, burkāni, vāveres visādus smalkumus ēd…"

Vilnis piesien zariem klāt kukurūzu, lai vāverītēm – Tomiņai, Čitai un Rižikam – būtu interesanti. Bet visātrāk pazūd tieši riesti – lazdu, valrieksti un zemes rieksti.

Tomiņa ir ziņkārīgākā meitene no visām vāverēm, bet ozolzīles pagaidām ēst nevēlas. Kaut gan tieši rudenī un ziemā tās viņām ļoti garšo. Tāpēc Līgatnes dabas taku darbinieki aicina apmeklētājus gādāt arī ozolzīles, jo ziemā nopirkt nav iespējams – ir jāveido krājumi.

Video: "900 sekundes" sižets

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu