Grieķijas tiesa liek neonacistu partijas "Zelta rītausma" līderim nekavējoties sākt soda izciešanu

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
"Zelta rītausma" līderis Niks Mihaloliakis
"Zelta rītausma" līderis Niks Mihaloliakis Foto: EPA/Scanpix

Grieķijas tiesa ceturtdien, 22. oktobrī, nolēmusi, ka Grieķijas neonacistu partijas "Zelta rītausma" līderim Nikam Mihaloliakim un viņa sabiedrotajiem nekavējoties jāsāk izciest viņiem piespriestos cietumsodus, negaidot uz garā apelācijas procesa beigām.

Pēc tiesas sprieduma tiks nekavējoties izdoti orderi viņu aizturēšanai.

Tiesa, kas atzinusi "Zelta rītausmu" par noziedzīgu organizāciju, piesprieda Mihaloliakim 13 gadu cietumsodu par noziedzīgas organizācijas vadīšanu.

Mihaloliakim tika piespriests arī papildu vienu gadu ilgs cietumsods par nelikumīgu ieroču glabāšanu.

Tiesa piesprieda garus cietumsodus arī vairākiem citiem partijas biedriem un Mihaloliakim savulaik tuvu stāvošām personām, taču līdz šim nebija skaidrs, kad notiesātajiem būs jāsāk izciest savus sodus.

Galvenā tiesnese pirmdien publiski apšaubīja valsts prokurora prasību, lai vairums notiesāto tiek atstāti brīvībā līdz apelāciju izskatīšanas beigām. Apelāciju izskatīšana var ilgt gadiem ilgi.

Tiesas prāva pret "Zelta rītausmu" ilga piecus gadus, un to aizkavēja vairāki šķēršļi, tostarp vēl pagājušajā nedēļā neatkarīgais Eiropas Parlamenta (EP) deputāt Jiannis Lags, kurš arī notiesāts šajā lietā, mēģināja panāk trīs tienešu diskvalificēšanu.

Pret "Zelta rītausmas" līderiem ierosinātā lieta ir saistīta ar hiphopa mākslinieka Pavla Fisa slepkavību 2013.gadā.

Slepkavībā atzinās bijušais kravas auto šoferis Jiorgs Rupakijs, bet uzbrukums sabiedrībā izraisīja sašutumu un apsūdzības, ka "Zelta rītausma" ir paramilitāras ievirzes organizācija, kas kā taktiku izmanto piekaušanu, iebiedēšanas un slepkavības, turklāt tas viss notiekot ar organizācijas vadības ziņu.

Tiesa Rupakijam piesprieda mūža ieslodzījumu.

Prāvā, kas ilga vairāk nekā piecus gadus, tika notiesāti kopumā vairāk nekā 50 cilvēki.

Tiesā prokuratūra apgalvoja, ka Mihaloliakis vadīja "Zelta rītausmu" pēc militāra tipa hierarhijas, kas balstīta uz Ādolfa Hitlera nacistu partijas parauga.

"Zelta rītausmas" popularitāte kulminācijās punktā atradās 2012.gadā, kad 300 vietu parlamentā tika ievēlēti 18 tās pārstāvji.

2014.gadā EP tika ievēlēti trīs tās pārstāvji.

Tomēr izmeklēšanai bija rezultāti, un daudzi vadības cilvēki partiju pameta, bet pēdējās 2019.gada vēlēšanās parlamentā netika ievēlēts neviens tās pārstāvis.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu