Rosina lietu pret Gobzemu par iedzīvotāju aicināšanu neievērot likumus un noteikumus (7)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Saeimas deputāts Aldis Gobzems piedalās sevis organizētā sapulcē Esplanādē.
Saeimas deputāts Aldis Gobzems piedalās sevis organizētā sapulcē Esplanādē. Foto: Ieva Leiniša/LETA

Mutes un deguna aizsega nelietošanu Saeimas deputāts Aldis Gobzems šodien parlamenta Mandātu, ētikas un iesniegumu komisijā pamatoja ar viņa reliģisko pārliecību un ārsta norādījumiem.

Komisija šodien lēma, vai ierosināt lietu pret Gobzemu par iespējamu Ētikas kodeksa pārkāpumu. Deputāte Anita Muižniece (JKP) iesniegumā komisijai lūdza šādu lietu ierosināt, jo Gobzems aicina iedzīvotājus neievērot likumus un noteikumus, tādējādi radot draudus sabiedrības veselībai.

Muižniece komisijā skaidroja, ka viņas iesniegums nav saistīts ar masku lietošanu, ierobežojumiem un ticību - tas ir par deputāta rīcībām un to sekām sabiedrības drošību un veselību, sacīja politiķe.

"14.oktobrī dažas stundas pēc noteikumu par mutes aizsegu lietošanas apstiprināšanas Gobzems publicēja ierakstu, kur viņš ir veikalā bez maskas. Saeima deputātiem ir īpaša atbildība. Konkrētais deputāts apzināti izrāda tiesisko nihilismu," pauda deputāte, savu sakāmo papildinot ar vēl vairākiem piemēriem, kuros saskatāms aicinājums neievērot spēkā esošus tiesību aktus.

Politiķe uzskata, ka Gobzems neievēro tiesiskā kārtā pieņemtus tiesību akts, turklāt tā rīkoties tiek mudināti arī citi cilvēki. Deputāts savus aicinājumus pamato ar zinātnē nepamatotiem spriedumiem, piebilda Muižniece.

"Rodas jautājums, vai deputāts, kas savu atpazīstamību ciniski izveidoja uz "Maxima" traģēdijas rēķina, tagad atkal īsteno līdzīgas rīcības," pauda politiķe, piebilstot, ka līdztekus Ētikas kodeksam Gobzems varētu būt pārkāpis arī paša doto deputāta svinīgo zvērestu, kur tiek solīts pildīt likumus.

Savu aizstāvības runu Gobzems sāka ar pārmetumu Ētikas komisijai, norādot, ka tās locekļi nepilda likumus mediķu algu un obligātā iepirkuma komponentes atcelšanas jautājumā. Uz šādiem argumentiem reaģēja komisijas priekšsēdētāja Janīna Kursīte-Pakule (NA), aicinot runāt par iesniegumā pausto, savukārt, ja ir vēlme apspriest citu deputātu rīcības ētiskumu, deputāts pats varot vērsties komisijā.

Gobzems arī kritizēja komisijas sastāvu, paužot, ka tajā neesot mediķu. Kursīte-Pakule atgādināja, ka tā nav tiesa un komisijā strādā deputāti ar izglītību medicīnā - Andris Skride (AP) un Ilmārs Dūrītis (AP).

"Viņš manu suni var ārstēt, bet mans ārsts man ieteica masku nenēsāt," sacīja Gobzems, vairākkārt uzsverot, ka viņam masku lietot neļaujot arī "zināma reliģiskā pārliecība".

Lai vērtētu Covid-19 bīstamību, uz komisiju tika aicināta Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta direktore Liene Cipule. Viņa, atturoties vērtēt masku nēsāšanas faktu, uzsvēra, ka ierobežojumi ieviesti, jo Covid-19 ir bīstama slimība, turklāt veselības aprūpes sistēma jau ir uz sabrukuma sliekšņa. Cipule runu noslēdza ar atziņu, ka attiecībā uz sabiedrības veselību ir "bezatbildīgi aicināt neievērot valstī noteiktos ierobežojumus".

Deputāts Vitālijs Orlovs (S) interesējās, kāpēc Muižniece komisijā vērsās tikai par iespējamu Gobzema veiktu pārkāpumu, jo gan pavasarī, gan arī rudenī vairāki citi deputāti bija sastapti bez maskas.

"Man, skatoties no malas, tas atgādina izrēķināšanos, izmantojot situāciju," prātoja Orlovs.

Muižniece uzsvēra, ka, piemēram, deputāta Mārtiņa Bondara (AP) situācija, kurā viņš tika pieķerts veikalā bez maskas, ir "absolūti cita", jo deputāts atzina savu kļūdu un atvainojās.

Deputāte atgādināja, ka viņas iesniegums nav par masku nēsāšanu, bet gan aicinājumiem pārkāpt un neievērot likumus un noteikumus. "Vai Gobzema mērķis ir tā rīkoties, lai celtu savu politisko reitingu?" vaicāja politiķe.

Gobzems steidza norādīt, ka Muižniece esot palaidusi garām apstākli, ka savās publikācijās viņš uzsver, ka masku nēsāšana ir brīva izvēle. Šādu skaidrojumu Kursīte-Pakule arī sekojoši pielīdzināja aicinājumam selektīvi izturēties pret likumiem.

Vēlāk Gobzems stāstīja, ka cilvēki nemaz neprot lietot maskas, ka televīzijā netiek stāstīta patiesība un valdošie cilvēki rīkojas nepareizi. Deputāts akcentēja, ka viņa veselība "ir svarīgāka par kaut kādu bezjēdzīgu likumu".

Noklausoties Gobzema runu, Kursīte-Pakule atzina, ka iepriekš viņa "klusībā cerēja", ka Gobzems rīkosies citādi, proti, atvainosies un atzīs, ka kļūdījies, nepietiekami novērtējis sekas.

"Te ir tā atšķirība, ko Orlovs vaicāja," piebilda politiķe.

Viņa konstatēja, ka Gobzems pieturas pie iepriekš paustā, un tas esot reāls apdraudējums cilvēku veselībai un dzīvībai. Parlamentāriete pauda, ka pārkāpuma lieta ir jārosina, jo arī deputāts ir atbildīgs likuma priekšā.

"Aizbildināties ar reliģisku pārliecību var tiktāl, ciktāl tas neapdraud citus cilvēkus," uzvēra politiķe.

Arī deputāts Normunds Žunna (JKP) piebilda, ka Gobzems apzinās, ka viņu klausās ievērojama iedzīvotāju daļa, tāpēc Gobzema aicinājumi neievērot likumu neizslēdz iespēju, ka tam ir zināma ietekme uz vīrusa izplatīšanos.

Parlamentārietis Ilmārs Dūrītis (AP) secināja, ka Gobzems tā arī nav izskaidrojis Muižnieces iesniegumā paustos pārmetumus. "Nerunājam par to, vai Gobzems lieto masku un ko ārsts viņam norādījis, līdzjūtība viņa ārstam. Jautājums ir par aicinājumu neievērot likumu un noteikumus. Lai kā es gribētu dzirdēt, ka viņš ir nepārdomāti šādus aicinājumus izplatījis un tos atsauks, neko tādu diemžēl saklausīt neizdevās," pauda Dūrītis.

"Gobzems ir asas, trāpīgas un negantas mēles īpašnieks, bet šajā gadījumā mēle ir viņa ienaidnieks, kas apdraud ne tikai paša, bet arī citu cilvēku drošību," komisijas noslēgumā secināja Kursīte-Pakule, uzsverot, ka, viņas ieskatā Gobzema rīcība aicināt nelietot maksas ir pretlikumīga.

"Epidemioloģiskās drošības pasākumi ir jāievēro visiem. Deputāti nevar būt kāda priviliģēto šķira. Gobzems nāk no suitiem, kas vienmēr bija sīksti par savu taisnību, bet arī suiti ir par maskām pandēmijas apturēšanai," teica deputāte, uz ekrāna rādot suitu sievas ar aizsegtām sejām.

Par lietas ierosināšanu nobalsoja septiņi deputāti, četri parlamentārieši balsojumā nepiedalījās, savukārt divi politiķi - bijušie Gobzema partijas biedri - balsojumā atturējās.

Līdz ar to komisija ierosināja pārkāpuma lietu pret Gobzemu, kura tiks izskatīta turpmākajās komisijas sēdēs.

Komentāri (7)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu