Raidījums: Strauja akcīzes celšana karsējamai tabakai rada aizdomas par politiķu iesaistīšanu tabakas kompāniju konkurences cīņās (2)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Cigarete. Ilustratīvs attēls.
Cigarete. Ilustratīvs attēls. Foto: Pixabay

Līdz ar budžetu Saeimai jālemj par izmaiņām akcīzes nodoklī, vislielāko nodokļa pieaugumu paredzot karsējamai tabakai. Karsējamās tabakas tirgus Latvijā ir vienas kompānijas rokās, bet deputātu priekšlikums ir aizdomīgi līdzīgs konkurentiem vēlamajām nodokļu likmēm, svētdien vēstīja TV3 raidījums "Nekā personīga". 

Finanšu ministrija bija plānojusi nodokli celt no 75 eiro par kilogramu tabakas uz 140 eiro, taču 11 Saeimas deputāti ierosināja neapstāties pie šāda paaugstinājuma un celt uzreiz līdz 218 eiro par kilogramu, aizbildinoties ar cēlu mērķi - iegūtā nauda apsolīta onkoloģiskajiem slimniekiem. Tomēr veids, kā grozījumi tapuši, rada aizdomas, ka aiz tiem stāv tabakas kompāniju konkurences cīņa, norāda raidījums.  

Latvijā ir vienas no zemākajām akcīzes likmēm tabakas izstrādājumiem Eiropā. Tās tiek celtas regulāri, bet ne strauji, lai neļautu zelt melnajam tirgum.  Šobrīd Saeimā atkal ir iesniegti priekšlikumi  nākamajos trīs gados celt nodokļus cigaretēm, cigāriem un citiem tabakas izstrādājumiem.

Finanšu ministrija likumā ieteikusi līdz 2023.gadam ik gadu par 5% celt nodokli cigaretēm. Par vienu paciņu cigarešu jāmaksā 2,29 eiro nodokļos, bet pēc jaunajām likmēm nākamgad būs jāmaksā 2,40 eiro.

Straujāku nodokļa kāpumu ministrija vēlas karsējamai tabakai - par 90% trīs gados.

Karsējamo tabaku Latvijā tirgo viena kompānija -- "Philip Morris" ar preču zīmi "Heets". Ražotājs apgalvo, ka tā ir mazāk kaitīga alternatīva cigaretēm un to izvēlas arvien vairāk turīgāko pīpmaņu. Trīs gadu laikā šis produkts atņēmis 9% tirgus cigaretēm. 

Lai to smēķētu, nepieciešama elektroniskā iekārta iQos, kas maksā no 50 eiro.  Viens iepakojums smēķējamo maksā aptuveni tikpat, cik parastās cigaretes – 3,60 eiro, taču nodoklis par paciņu ir tikai 0,46 eiro. Ministrija vēlas to gandrīz dubultot līdz 0,85 eiro trīs gadu laikā. Tā būtu tikai trešā daļa no cigarešu nodokļa.

Finanšu ministrijas Netiešo nodokļu departamenta direktore Solvita Āmare-Pilka skaidroja, ka ministrija nākamgad plānojusi nodokļu pieaugumu par 32% pēc tam - par 26% unnoslēgumā - par 12%. "Bet mēs arī ņemam vērā Baltijas tirgu, un ar šo piedāvājumu mēs pietuvojamies Lietuvas līmenim," sacīja Āmare Pilka, piebilstot: "Jāskatās, lai likmes paaugstinājums neradītu kārdinājumu palielināties arī aktivitātēm nelegālajā tirgū."

Taču ministrijas sagatavotos grozījumus izkonkurējis 11 Saeimas deputātu  priekšlikums akcīzi celt straujāk. To ceturtdien, neraugoties uz uzņēmēju organizāciju iebildumiem, atbalstīja arī ministru kabinets. 

Saeimas deputātu virzītajos grozījumos akcīzes likmes cigaretēm ir tikai nedaudz lielākas kā ministrijas ekspertu ieteiktās. Taču

karsējamā tabaka kritusi īpašā nežēlastībā - tai nodoklis augs par 190 procentiem.

Deputāti grib likmi trīs gados pacelt no 75 līdz 218 eiro par kilogramu, lielāko pieaugumu - līdz 160 eiro - paredzot no marta. Pēc viņu aprēķiniem, tas budžetā dotu 3 miljonus, ko sadalīt onkoloģijas slimnieku ārstēšanai. Kas būs ieguvēji, kas zaudētāji un kā tas ietekmēs tabakas tirgu vai kontrabandu, vairums deputātu nav iedziļinājušies. 

Saeimas deputāts Gatis Eglītis (Jaunā konservatīvā partija), kurš bija viens no 11 deputātiem, kas parakstīja šādu priekšlikumu, raidījumam komentārus sniedza negribīgi: "Es teiktu tā - tas bija vairāku deputātu priekšlikums, lai meklētu vairāk naudu onkoloģijas nozarei. Šeit ir piecas partijas, koalīcijas partijas, kas vienojušās, ka šis ir virziens uz ko mēs ejam." Runas par šādu priekšlikumu esot sākušās apmēram pirms mēneša. 

Saeimas deputāts Atis Lejiņš (Jaunā vienotība) uzskata, ka ideja esot laba, bet par to esot jālemj ekepertiem. Idejas atbalstītāju vidū bija arī Saeimas deputāte Janīna Kursīte (Nacionālā apvienība), kura uzskata, ka mazās akcīzes dēļ šie smēķi ir lētāki un jaunieši tiem pievērš uzmanību. 

Nodokļa pieaugums karsējamai tabakai skars tikai vienu tabakas ražotāju - kompāniju
"Philip Morris". 

Tad šim produktam starp Baltijas valstīm būs augstākā cena un tā arī ievērojami pārsniegs parasto cigarešu cenas. 

“Philip Morris” korporatīvo attiecību vadītāja Latvijā Madara Apsalone pauda bažas, ka priekšlikums par 113% rada bažas, ka mērķis ir nostādīt tieši šo produktu daudz neizdevīgākā stāvoklī. Viņa gan izvairījās apgalvot, vai šis priekšlikums varētu būt nācis no konkrētiem konkurentiem, taču uzsvēra, ka, pretēji priekšlikumā apgalvotajam, konsultācijas ar Tabakas ražotāju nacionālo asociāciju (TIRN) nav notikušas.

Lielāko darbu grozījumu tapšanā ieguldījusi Nacionālā apvienība (NA) - to koalīcijas kolēģiem Saeimā nodevusi deputāte Ilze Indriksone (NA). Viņa raidījumam apgalvoja, ka parakstot tikai tādus priekšlikumus, kas tiešām atbilstot viņas pārliecībai: "Līdz ar to es ļoti aktīvi sadarbojos viņu sagatavošanā un arī pētu tās ietekmes, lai es ar pārliecību varētu aizstāvēt to priekšlikumu, kuru es parakstu." 

Par akcīzes izmaiņām esot runāts jau no pagājušās vasaras, "saucamajā nodokļu darba grupā". Indriksone norāda, ka pati ar TIRN kontaktējusies neesot, bet esot lasījusi dažādu tabakas ražotāju vēstules par viņu vēlmēm vai bažām. Viņa arī izteica pieņēmumu, ka ar tabakas ražotājiem konsultējies Imants Parādnieks, kurš arī ciparus ielicis likumprojektā.  

Raidījums, atsaucoties uz tā rīcībā esošo informāciju, norāda, ka kompānija "Japan Tobacco International" septembra sākumā sagatavojusi prezentāciju, kuras ieteikumi par akcīzi cigaretēm un citiem smēķējamiem produktiem pārsteidzoši tuvu sakrīt ar deputātu idejām likumu izmaiņām. 

Kompānija, kura Latvijā tirgo cigaretes "Camel" un "Winston", ierosinājusi karsējamai tabakai celt likmi līdz 50% no cigarešu akcīzes, tas ir, 218 eiro. 

Ministru prezidenta padomnieks demogrāfijas jautājumos Imants Parādnieks (Nacionālā apvienība) pauda neizpratni par to, kas tieši šajā sakritībā varētu būt uztraucošs: "Es saku, es ievācu visu iespējamo informāciju. No veselības ministrijas, no finanšu ministrijas - no visiem, kas šajā jomā var sniegt kādu informāciju, un, izejot no informācijas, piedāvāju labāko risinājumu." Viņam neesot saprotama Finanšu ministrijas pretestība, jo, viņaprāt, tas esot loģisks priekšlikums. 

Finanšu ministrijā savukārt norādīja, ka

nodokļu izmaiņu  gatavošanas laikā no politiķiem nav saņemti priekšlikumi par straujāku likmes celšanu karsējamai tabakai.

Tāds 12.oktobrī ienācis no kāda tirgus dalībnieka. 

"Nekā personīga" rīcībā ir tabakas kompāniju "Japan Tobacco Company" un "British American Tobacco" vēstule Saeimas nodokļu komisijai, kurā vērsta uzmanība, ka nebūtu pareizi teikt, ka bijušas konsultācijas ar Tabakas tirgotāju asociāciju, jo tās biedri septembrī esot saplēsušies. 

Video: "Nekā personīga" sižets

Komentāri (2)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu