"Pfizer" vakcīna Brīvprātīgie pēc vakcinēšanās pret Covid-19 sūdzējušies par "smagām paģirām" (6)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Reuters/ScanPix

Tādas blakusparādības, kā galvassāpes, muskuļu sāpes, drudzis, zvanīšana ausīs un "smagas paģiras" bijušas tiem brīvprātīgajiem, kuru sistēmās jau ir ievadīts "gadsimta lielākais sasniegums medicīnā" jeb "Pfizer" vakcīna pret Covid-19, vēstī medijs "Vice".

Pēc "Pfizer" paziņojuma, ka viņu vakcīna pret Covid-19 ir 90% efektīva, pamatojoties uz sākotnējiem izmēģinājumu rezultātiem, pandēmijas nomāktā pasaule "ieraudzīja gaismu tuneļa galā". 

Bet šim "brīnumlīdzeklim" esot dažādas blakusparādības. Brīvprātīgie, kas piedalījās vakcīnas trešās fāzes izmēģinājumā, ir ziņojuši, ka pēc tās injicēšanas izjutuši "smagas paģiras".

Daudzi no viņiem apgalvoja, ka gluži tāpat kā pēc vakcīnas pret gripu, zāles viņiem izraisījušas muskuļu sāpes, galvassāpes un drudzi.

Trešās fāzes izmēģinājumu vadīja farmācijas gigants un "Pfizer" partneris "BioNTech". Eksperimentā piedalījās aptuveni 43 500 cilvēku no sešām dažādām valstīm. Otro vakcīnas devu 8. novembrī saņēma 38 955 reģistrētie brīvprātīgie.

45 gadus vecs publicists no ASV, kurš arī piedalījies izmēģinājumā, pastāstīja, ka pēc pirmās devas viņam bijis drudzis, galvassāpes un kaulu laušana, ko viņš salīdzināja ar gripas injekciju. Pēc otrās vakcīnas viņš norādīja, ka blakusparādības bijušas daudz sliktākas.

Cits brīvprātīgais - Glens Dešīlds no Teksasas - pastāstīja, ka viņš vakcīnas blakusparādības salīdzina ar "smagām paģirām", taču apgalvoja, ka simptomi ātri izzuduši.

Viņš turpināja salīdzināt savu vakcīnas pieredzi ar 1. pasaules kara beigām. "Manam vectēvam viena no pirmajām atmiņām bija par zvaniem, kas skanēja, kad beidzās Pirmais pasaules karš," stāsta Dešīlds. 

"Tas bija šausminošs karš, un notika šausmīgas lietas, un cilvēki bija vienkārši priecīgi, ka tas ir beidzies. Domās es jutos tāpat... es kaut kā jūtu, ka šis ir kaut kas līdzīgs tam. Paldies dievam, pandēmija kādā brīdī būs beigusies."

Trešās fāzes izmēģinājumā tika izmantota maskētā dubultmetode, kurā brīvprātīgie nezināja, vai viņiem tika ievadīta vakcīna vai "placebo".

Jāatzīst, ka pašlaik joprojām nav skaidrs par vakcīnas efektivitāti pēc vecuma un etniskās piederības, kā arī tas, cik ilgi mākslīgi radītā imunitāte pret Covid-19 saglabāsies.

"Pfizer" uzskata, ka līdz šī gada beigām varēs piegādāt 50 miljonus devu un līdz 2021. gada beigām - aptuveni 1,3 miljardus. Kurš vispirms tiks imunizēts, būs atkarīgs no tā, kur Covid-19 izplatās visstraujāk.

Saraksta augšgalā tāpat būs cilvēki, kas vecāki par 80 gadiem, pansionātu un aprūpes namu iedzīvotāji, kā arī veselības aprūpes vai sociālie darbinieki.

Lielākā daļa ekspertu domā, ka vakcīna būs plaši pieejama tikai 2021. gada vidū.

Komentāri (6)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu