RD sasaukta ārkārtas sēde par iespējamu partiju nelikumīgu finansēšanu. Ijabs Mičerevski nodēvē par denunciantu (5)

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Zane Bitere/LETA

Rīgas domes Drošības, kārtības un korupcijas novēršanas jautājumu komitejas priekšsēdētāja Linda Ozola (JKP) šodien plkst. 10 ir sasaukusi komitejas ārkārtas sēdi par iespējamu politisko partiju pretlikumīgu finansēšanu, aģentūru LETA informēja Rīgas domes Sabiedrisko attiecību nodaļas projektu koordinatore Ilze Krūkle.

Sēdē tiks skatīts jautājums par publiski izskanējušo informāciju par iespējamiem politiskās korupcijas gadījumiem saistībā ar politisko partiju (organizāciju) pretlikumīgu finansēšanu, kā arī Rīgas domes deputātam piešķirtā labuma neatļautu izmantošanu.

Ikviens interesents var sekot līdzi sēdes norisei, kas tiks translēta mājaslapā "riga.lv", sadaļā "Sēžu tiešraides", pēc tam mājaslapā būs arī pieejams sēdes ieraksts.

Partijai "Latvijas attīstībai" (LA) nav "sistēmisku problēmu" partijas finanšu jautājumos, šādu pārliecību šorīt Latvijas Radio pauda LA valdes priekšsēdētāja pienākumu izpildītājs, Eiropas Parlamenta deputāts Ivars Ijabs.

No partijas aizgājušā Māra Mičerevska pārmetumus, ka LA ziedotā nauda sākotnēji esot nākusi no sponsoriem, kas savukārt sadalīta biedriem ziedojumu veikšanai, un ka daļu sponsoru naudas paturot LA valdes loceklis Edgars Jaunups, Ijabs novērtēja kā nepamatotus apmelojumus.

Ijaba vērtējumā, Mičerevskis nav nekāds trauksmes cēlājs par iespējamām nelikumībām partijā, bet denunciants, kurš darbojas kādās privātās interesēs.

Ijabs atzīmēja, ka līdz šim no Mičerevska puses nav jutis nekādas iniciatīvas partijas darbā, tostarp, ka viņš partijas iekšienē būtu mēģinājis norādīt uz kādiem pārkāpumiem.

Tikmēr bijušais ministrs un LA līderis Juris Pūce esot pavisam cita kalibra politiķis, kurš esot labi strādājis partijā un Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijā (VARAM).

Ijabs vērtēja, ka viņam tagad LA vadībā galvenie uzdevumi būs strādāt pie apvienības ar "Kustību Par" uzturēšanas un jauna ministra meklēšanas, taču nevarot aizmirst, ka valdībai kopumā jāstrādā pie nākamā gada budžeta, Covid-19 krīzes risināšanas, bet LA jāgatavojas nākamā gada pašvaldību vēlēšanām.

Par jauna VARAM vadītāja izraudzīšanos LA vēl būšot jākonsultējas ar partneriem, bet steiga, pēc Ijaba vārdiem, neesot nepieciešama, jo ministra pienākumus pašlaik pilda daudz pieredzējušais aizsardzības ministrs Artis Pabriks (AP).

Ijabs lēsa, ka attiecības LA un "Par" apvienībā joprojām ir gana labas, LA nespiežot uz partneriem strauji pieņemt lēmumu par atbalstu LA virzītajam pašvaldību lietu ministra amata kandidātam Artūram Tomam Plešam, "jo mums ir svarīgi saglabāt šo apvienību".

Pēc Ijaba domām, galvenie iebildumi esot ne par Pleša kompetenci, bet par viņa "jaunajiem gadiem un politisko vilkmi".

Tomēr Ijabs ir pārliecināts, ka LA vajadzības gadījumā spētu piedāvāt ministra amatam arī citus kandidātus, piemēram, Saeimas deputāti Inesi Ikstenu vai Rīgas domnieku Viesturu Zepu.

Kā ziņots, Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) veiks" padziļinātu apstākļu noskaidrošanu" par Mičerevska paziņojumu, ka partijai "Latvijas attīstībai" (LA) ziedotā nauda ir nākusi no sponsoriem.

Turpinot vēstīt par notiekošo LA, ko pats pametis, tajā viļoties, Mičerevskis pagājušajā sestdienā "Twitter" apgalvoja, ka LA ziedotā nauda sākotnēji ir nākusi no sponsoriem, kas savukārt sadalīta biedriem ziedojumu veikšanai.

Mičerevskis arī apgalvo, ka daļu sponsoru naudas paturot LA valdes loceklis Edgars Jaunups, taču "pārējie", ieskaitot viņu pašu, gan tā nedarot.

Mičerevskis sestdien aģentūrai LETA pauda, ka līdz nākamajai nedēļai atturēsies no papildu komentāriem par minēto. Jautāts, vai par šo informāciju viņš ir vērsies KNAB, Mičerevskis norādīja, ka minēto nevar ne apstiprināt, ne noliegt.

Partija "Progresīvie" pagājušajā sestdienā paziņoja, ka gadījumā, ja apstiprināsies ziņas par nelikumīgu LA finansēšanu, tas būs nopietns pamats pārskatīt sadarbību Rīgas domē.

"Progresīvie" Rīgas domes vēlēšanās startēja kopā ar LA un "Kustību Par". Apvienotais saraksts ieguva 18 deputātu mandātus, vairāk nekā pusi no kuriem saņēma "Progresīvo" pārstāvji, "Par" - trīs, bet LA - četrus, taču no šis partijas virzītais Mičerevskis ar skaļiem pārmetumiem politisko spēku ir pametis. "Par" pārstāvis Mārtiņš Staķis ir kļuvis par Rīgas mēru, un viņa koalīcija balstās uz 39 balsīm.

"Progresīvie" norāda, ka turpina sekot līdzi informācijai par LA bijušā biedra, pašreizējā Rīgas domes deputāta Mičerevska paziņojumiem par savas bijušās partijas finansēšanu.

Partiju apvienības "Attīstībai!/Par!" (AP) kampaņas finansējuma daļas atbilstību tiesību un ētikas normām kontrolē šīs apvienības partijas - "Latvijas attīstībai", "Kustība "Par!"" un "Izaugsme", norāda "Progresīvie". "Jebkādi partiju finanšu likuma pārkāpumi kampaņas līdzekļu piesaistē būtu rupjš kopīgā saraksta vienošanās pārkāpums," akcentēja partija.

Lēmumus par Rīgas domes frakcijas darbu "Progresīvie" sola apspriest plašāk "tiklīdz būs pieejams vairāk informācijas no tiesībsargājošām iestādēm".

Īstenojot kopīgu kampaņu ar AP Rīgas domes vēlēšanās, "Progresīvie" esot finansējuši izdevumus proporcionāli kandidātu skaitam kopējā sarakstā. ""Progresīvie" var garantēt katra mūsu partijas pārvaldībā gūtā centa atbilstību partijas stingrajiem ziedojumu pieņemšanas principiem un Latvijas tiesību normām," akcentēts partijas paziņojumā.

Partijā norāda, ka tās politiķi vienmēr esot likuši uzsvaru uz mazo ziedojumu piesaisti no biedriem, vēlētājiem un atbalstītājiem. "Šādus ziedojumus mēs uzskatām par vienu no priekšnoteikumiem plašākai sabiedrības iesaistei politikas veidošanā un uzticības atjaunošanai demokrātiskajām vērtībām Latvijā," norāda politiskā spēka pārstāvji.

Komentāri (5)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu