"Tikpat apsēsts ar savu tēlu kā tīnis." Obama savā grāmatā pavīpsnā par Putina "mačo stila" fotosesijām (6)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Vladimirs Putins.
Vladimirs Putins. Foto: AFP/SCANPIX

Bijušais ASV prezidents Baraks Obama savos nesen iznākušajos memuāros aprakstījis pirmo tikšanos ar Vladimiru Putinu un pasmējies par viņa mačo stila fotosesijām, vēsta raidorganizācija RFE/RL.

Obama otrdien, 17. novembrī, iznākušajā grāmatā "A Promised Land" apraksta pirmo tikšanos ar Putinu 2009. gada jūlijā viņa vasarnīcā netālu no Maskavas. Tolaik Krievijas prezidenta amatu ieņēma Dmitrijs Medvedevs, savukārt Putins pēc diviem prezidenta pilnvaru termiņiem atradās premjera krēslā.

Obama Putinu raksturo kā fiziski "neiespaidīgu, īsu un kompaktu - miesasbūve kā cīkstonim".

Obama grāmatā pasmejas par Putina pārspīlēti vīrišķīgajām fotosesijām, kurās viņš redzams, piemēram, bez krekla jājam uz zirga.

Viņš tajās izskatās "tikpat apsēsts ar savu tēlu kā tīnis, publicējot fotogrāfijas "Instagram"", norāda bijušais ASV prezidents.

Pirmo tikšanos Putins iesāka ar "aizrautīgu un šķietami nebeidzamu monologu" par visām ASV pārestībām iepriekšējo 20 gadu laikā, tai skaitā NATO paplašināšanos un iebrukumu Irākā, atceras Obama.

Putina valdība atgādina "kriminālu grupējumu", raksta Obama. Viņš Putinu salīdzina ar korumpētajiem politiķiem, kuri 19. gadsimta beigās un 20. gadsimta sākumā vadīja ASV pilsētas, uzskatot dažādu labumu izkārtošanu un kukuļus par "pilnīgi pieņemamu sava darba sastāvdaļu".

"Šādā pasaulē morāles trūkums un nicinājums pret jebkādiem augstākiem mērķiem, kas nav tikai varas iegūšana, nav nekādi trūkumi. Tās ir priekšrocības," uzsver Obama.

Divdesmit Putina varas gados Krievija kļuvusi par valsti "no kuras, iespējams, jābaidās, bet kuru neviens negrib atdarināt", norāda Obama.

Grāmatā pozitīvākā gaismā attēlots Putina protežē Medvedevs, kurš no 2008. līdz 2012.gadam ieņēma Krievijas prezidenta amatu. Obamam radās iespaids, ka Medvedevs neticēja visām Kremļa pozīcijām. "Kad viņš runāja, es pamanīju tādu kā ironisku distancēšanos, it kā viņš gribētu man parādīt, ka patiesībā nemaz netic visam, ko saka," par pirmo tikšanos ar Medvedevu G20 samitā 2009.gada aprīlī raksta Obama.

Obama bija ASV prezidents no 2009. līdz 2017. gadam. Viņš stājās amatā neilgi pēc Krievijas 2008. gada iebrukuma Gruzijā, kas Austrumeiropā raisīja bažas par Kremļa agresiju. Lai arī Obama sākotnēji centās uzlabot attiecības ar Maskavu, drīz vien kļuva skaidrs, ka tas nebūs iespējams.

2011. gada beigās Putins apsūdzēja Obamas administrāciju mēģinājumos uzkurināt nemierus Krievijā, kur pirms Putina trešā prezidenta pilnvaru termiņa sākšanas notika protesti. 2014. gadā Putins okupēja Krimu un atbalstīja separātistus Austrumukrainā, kā rezultātā ASV un Krievijas attiecības sasniedza zemāko punktu kopš Aukstā kara beigām. Obamas administrācija kopā ar sabiedrotajiem izslēdza Krieviju no G8 un piemēroja Krievijai sankcijas. 

Komentāri (6)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu