Kādi signāli norāda, ka uzturā lieto pārāk daudz sāls?

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: Emmy Smith/Unsplash

No sāls nav jāatsakās, taču šīs garšvielas patēriņš ir jākontrolē, ņemot vērā, ka tas jau ir pievienots daudziem ikdienā lietotiem pārtikas produktiem. Par to, kā tavs ķermenis, iespējams, jau signalizē par pārmērīgu sāls patēriņu, vēsta portāls "Food In My Room".

Sāls ir ļoti pretrunīgs produkts. No vienas puses tas ir nepieciešams, lai ķermenis normāli darbotos. Sāls trūkums nelabvēlīgi ietekmē domāšanas procesus un dažādu orgānu veselību. No otras puses, pārmērīgs sāls daudzums traucē vielmaiņu, provocē vairāku slimību parādīšanos un pasliktina veselību kopumā.

Dažādi pētījumi liecina, ka sāls patēriņš pēdējā laikā ir pieaudzis. Tas skaidrojams ar to, ka šī garšviela tiek pievienota arvien vairāk produktiem, ko iegādājamies veikalā. To varētu dēvēt par slēpto sāli.

Biežas slāpes

Sāls piegādā organismam nātriju. Šī viela palīdz organismam regulēt ūdens līdzsvaru. Ja nātrija ir par daudz, tad cilvēkam ir izteiktas slāpes. Kārtīgas slāpes sāls dēļ katrs vismaz reizi mūžā piedzīvo. Padomā pats, vai neesi izjutis slāpes pēc tam, kad esi kārtīgi saēdies suši ar sojas mērci vai baudījis sālītu siļķi? 

Lai viss būtu normā, ūdens jādzer pietiekamā daudzumā, bet, ja jūti, ka esi sācis dzert biežāk nekā ierasts, padomā, ko tu ēd un cik daudz tajā ir sāls.

Tevi moka tūska un uzpūšanās sajūta

Tūska ir vēl viens izplatīts simptoms pārmērīgam sāls patēriņam. Fakts ir tāds, ka sāls neļauj izvadīt no organisma šķidrumu. Šūnās uzkrājas ūdens, kā rezultātā pietūkst kājas, rokas, uzpūšas vēders.

Lai veicinātu šķidruma izvadīšanu, no sāls uz laiku jāatsakās un organisms "jāizskalo", palielinot ūdens patēriņu. Tomēr, ja šādas problēmas ir ieilgušas, noteikti konsultējieties ar ārstu!

Biežas galvassāpes

Migrēna vai atmosfēras spiediens var nebūt cēlonis. Gadās, ka galva sāp pārmērīga sāls daudzuma dēļ cilvēka uzturā. Fakts ir tāds, ka nātrija pārpalikums organismā provocē smadzeņu asinsvadu paplašināšanos. Tam seko arī nepatīkamas galvassāpes. 

Vai šķiet, ka nevari atteikties no sāls? Mēģini atrast alternatīvas. Salātiem un pamatēdieniem pievieno citrona vai laima sulu, tā lieliski papildinās garšu buķeti, un par sāli aizmirsīsies.

Mainījusies ēdienu garša

Sāli mēdz dēvēt par sava veida narkotikām. Tas patiešām padara ēdiena garšu interesantāku un bagātīgāku, bet reizē maina arī garšas sajūtas. 

Jo vairāk tavas garšas kārpiņas pierod pie sāls, jo savādāk sāk garšot visi produkti, un ar laiku roka atkal pastiepsies pie sāls trauka, jo šķitīs, ka kaut kā trūkst - laika gaitā sāls patēriņš kļūs nepieļaujami liels.

Ja tev šķiet, ka rakstīts par tevi, veic eksperimentu. Atsakies uz laiku no sāls, ļauj garšas kārpiņām aizmirst šo ierasto garšu. Jau pēc dažām dienām tev iecienītā desa liksies pārsālīta, savukārt dārzeņi - garšām bagāti arī bez šķipsnas sāls.

Seko mums arī Instagram un uzzini visu pirmais!  

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu