Septiņgadīgs itāļu "influenceris" ar iedvesmojošiem video lauž stereotipus par invaliditāti (1)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Reuters/ Scanpix

Septiņgadīgais Sirio Persičetti kļuvis par jaunu interneta sensāciju. Zēns cieš no bērnu cerebrālās triekas, kas ierobežo viņa kustības. Tomēr Sirio mamma regulāri publicē dažādus video, kuros puika redzams, darot ikdienišķas aktivitātes, un parādot, ka invaliditāte nav šķērslis priekpilnai dzīvei.

Sirio uzstādīta diagnoze – spastiskā tetraparēze, kas ir bērnu cerebrālās triekas paveids. Slimība ietekmē bērna kustības, un viņa mute ir pastāvīgi atvērta. Zēns nespēj norīt siekalas un pilnvērtīgi runāt. Sirio uzņem pārtiku ar zondes palīdzību, kā arī zēnam veikta traheotomija, lai atvieglotu viņa elpošanu.

Tomēr, neskatoties uz viņa diagnozi, Sirio ir spēcīgs un dzīvespriecīgs, kas pamudināja viņa mammu Valentīnu izveidot tīmekļa vietni, kā arī profilus "Facebook", "Instagram" un "Twitter". Sieviete vietnēs dalās ar puisēna ikdienu un iedvesmo citus.

Sociālajos tīklos Valentīna publicē sirsnīgus un smieklīgus video ar Sirio, kā arī atklāj, kādēļ vēlējās dalīties ar savu stāstu.

"Vēlējāmies pastāstīt, kas ir invaliditāte, parādīt, ka nav viegli ar to saskarties, bet, ja atrod pareizo pieeju un saņem nepieciešamo palīdzību, šie bērni var izbaudīt dzīvi," atklāj Sirio mamma.

Cilvēki ir sajūsmā par mazo zēnu - daži video ar viņu pat ieguvuši 130 000 skatījumu.

"Atbildes reakcija, it īpaši no ģimenēm līdzīgās situācijās, bija spēcīga un iedvesmojoša, tādēļ nolēmām turpināt," atzīst Valentīna.

Publicētajos video Sirio redzams dodoties uz skolu ar milzīgu mugursomu, braucot ar elektrisko auto vai arī bez žēlastības modinot savu desmitgadīgo brāli Nilo.

Valentīna apgalvo, ka viņas mērķis ir cīnīties pret aizspriedumiem par cilvēkiem ar īpašām vajadzībām, parādot, ka invaliditāte nenozīmē jautrības beigas bērnam.

Sirio mamma uzskata, ka "par invaliditāti jārunā bez žēluma".

Tapat Valentīna sociālajos tīklos publicē ierakstus no Sirio skatupunkta. Kādā no publikācijām teikts: "Te es ierodos spēļu laukumiņā, bezbailīgs un lepns, kamēr mammas ērgļa acs mani vēro. Nav viegli mēģināt dzīvot normālu dzīvi, kad ir īpašas vajadzības, taču es tāpat mēģinu."

Sieviete apgalvo, ka negaidīja tik lielu atsaucību un popularitāti, taču "saprot, ka tas ir noderīgi, tas palīdz un ir nepieciešams solis, lai padarītu daudzu cilvēku dzīvi normālāku".

Komentāri (1)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu