Reira un Finanšu ministrijas darba kritikai MUN režīma pilnveidē pievienojas arī JKP

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Zane Bitere/LETA

Šodien, 25. novembrī, opozīcijas kritikai par finanšu ministra Jāņa Reira (JV) un Finanšu ministrijas (FM) darbu mikrouzņēmuma nodokļa (MUN) režīma pilnveidē pievienojušies arī daži koalīcijas sastāvā esošās Jaunās konservatīvās partijas (JKP) Saeimas frakcijas deputāti.

Deputāts Reinis Znotiņš (JKP), komentējot opozīcijas iesniegtos priekšlikumus MUN likuma grozījumiem, pauda cerību, ka FM nāks klajā ar kādu piedāvājumu, kas ļaus nodrošināt konkurētspēju Latvijas mazajiem vietējā mēroga uzņēmumiem, piekrītot opozīcijas viedoklim, ka risinājumi ir jāmeklē.

Politiķis arī uzsvēra, ka katram ir kritiski jāpaskatās uz savu darbību un, viņaprāt, FM palikusi "par tādu kā represīvu institūciju, kas pēdējo astoņu gadu laikā nav nākusi ne ar vienu nodokļu maksātāju režīmu klajā, kas būtu atbalstošs uzņēmējiem".

Znotiņa ieskatā FM būtu objektīvi jāvērtē un jāskatās, kā FM padarīt par tādu iestādi, kas domā arī par uzņēmumu attīstību, nevis tikai ierobežojumiem. Deputāts piekrita, ka opozīcijas piedāvātais vienotais saimnieciskās darbības konts ir potenciāli laba iespēja, par ko būtu jārunā.

Deputāts Vjačeslavs Dombrovskis izrādīja pārsteigumu par Znotiņa atziņām.

"Jūs sakāt, ka jums jārunā ar FM, lai lūgtu ātrāk sagatavot saimnieciskās darbības konta regulējumu. Vakar arī Sandis Riekstiņš (JKP) aicināja piespiest kaut ko darīt Labklājības ministriju. Kolēģi, vai jūs neesat Saeimas deputāti?

Izlasiet Satversmi un atcerieties, kāda ir jūsu loma un pilnvaras, un kāda ir valdības loma. Vai Latvija joprojām ir parlamentāra republika?

Pēc jūsu vārdiem sanāk, ka nē. Viss, ko jūs spējat, ir lūgties FM, vai viņi nevarētu ātrāk ieviest darījumu kontu," kritizēja politiķis.

Arī deputāts Boriss Cilevičs (S) bija izbrīnīts par koalīcijas deputātu atziņām un izpratni par savu atbildību likumu pieņemšanas gaitā.

"Vai koalīcijas deputāti, kas atbildīgi par šo reformu, vispār saprot savu lomu? Jūs iecēlāt savu finanšu ministru, un viņš ir pakļauts jums. Jums ir visas tiesības ne tikai lūgties viņam, bet pieprasīt viņam un galu galā aizvietot viņu ar kādu citu ministru, kas pildīs savu darbu," teica deputāts.

Cilevičs uzsvēra, ka opozīcija pilda savus pienākumus un iesniedz priekšlikumus, tos pamatojot, savukārt koalīcija "vienkārši klusē un noraida opozīcijas priekšlikumus, jo FM esot likusi tā darīt", piebilstot, ka vienlaikus koalīcijas politiķi paši atzīs, ka "FM būtu jādara tas un tas".

"Jums vajadzētu kaut kādā veidā definēt savu lomu - vai patiešām esat koalīcija, kas vienojas nelaist tuvumā nekādus citus deputātus un uzņematies atbildību, bet tajā pašā laikā jūs sūdzaties, ka FM neizdarīja kaut ko," rezumēja deputāts.

Bijušais JKP frakcijas loceklis Andris Kazinovskis uzskata, ka Saeimai nevajadzētu pieņemt grozījumus MUN likumā. Viņš novēroja, ka, piemēram, Nacionālā apvienība kā "veci karavīri" rīkojas gana gudri, daudziem "vienkārši nebalsojot".

Tāpēc viņš aicina visus koalīcijas deputātus pārdomāt par iespēju nebalsot par šo likumprojektu, jo Saeimai nevajadzētu uzņemties līdzatbildību par šo dokumentu. "Lai atbildība paliek tieši premjeram Krišjānim Kariņam (JV) un "Jaunajai vienotībai" (JV)," rosināja politiķis.

Deputāts Gatis Eglītis (JKP) atzina, ka Saeimas sēdē izskanējis daudz kritikas par to, ka netiek skaidroti koalīcijas lēmumi kontekstā ar budžetu un nodokļu politiku.

"Gribu uzsvērt, ka jebkurā valstī divas galvenās personas, kas atbild par budžeta veidošanu un nodokļu reformu, ir premjers un finanšu ministrs. Veidojot valdības, šīs divas pozīcijas iet roku rokā un pārī. Premjers un ministrs ir no JV," atgādināja politiķis.

Viņš pauda vēlmi redzēt lielāku iesaisti koalīcijas lēmumu skaidrošanā tieši no JV Saeimas frakcijas, taču līdz šim iesaistes šajā procesā neesot bijis.

"Frakcijas priekšsēdētāju Ainaru Latkovski, piemēram, nekad neesmu redzējis debatējam - varbūt tā ir kautrība, varbūt zināšanu trūkums.

Arvilam Ašeradenam gan kā bijušajam ministram būtu jābūt zināšanām. Rihardu Kozlovski, kurš ir JV pārstāvis Budžeta komisijā, vispār tikai divas reizes esmu dzirdējis runājam komisijā, turklāt viena no reizēm bija par azartspēlēm," par novērojumiem stāstīja Eglītis.

Minētajam piekrita arī deputāts Viktors Valanis (ZZS), paužot pārliecību, ka debatēs būtu aktīvāk jāiesaistās partijai, kuru pārstāv premjers un finanšu ministrs.

"Varbūt kāds ir no JV, kas varētu paskaidrot par sociālo taisnīgumu?" interesējās politiķis, arī piebilstot, ka pēc likuma pieņemšanas par to būs atbildīga tieši Saeima.

"Par likumu nobalsos Saeima, un vainīgi nebūs ne Reirs, ne Kariņš, ne valdība. Saeima būs vainīga, jo būs pieņēmusi lēmumu.

Opozīcija debatē ar tiem, kas debatē, un no koalīcijas piedalās tikai JKP. Būtu tam gan jāpievēršas arī tai frakcijai, kas pārstāv premjeru un FM. No premjeru pārstāvošas partijas neesmu šajās dienās dzirdējis nevienu vārdu," secināja politiķis.

Deputāts Krišjānis Feldmans (JKP) cita starpā pauda, ka ir "ļoti pārsteigts", ka FM parlamentārais sekretārs Atis Zakatistovs (KPV LV) neaizstāv FM pozīciju, lai gan viņš esot "ļoti aktīvs runātājs, kad neviens neredz".

Feldmans apgalvoja, ka Zakatistovs ir kā sliktais policists, kurš, ja ir kāda laba iniciatīva, vienmēr to noraida. Ja vajag kādu uzņēmēju atbalstīt, tad FM parlamentārajam sekretāram esot desmit iemeslu, kāpēc to nevar izdarīt, pastāstīja JKP deputāts.

Debatēs par MUN sistēmā nepieciešamo vienoto saimnieciskās darbības kontu deputāts Viktors Valainis (ZZS) norādīja, ka uzņēmēju organizācijām ir kopīga izpratne, ka šāds konts ir vajadzīgs. Tāpat citi kolēģi deputāti jau ir vērsuši uzmanību, ka Igaunijā tāds jau pastāv, norādīja politiķis.

Pašlaik ir ekonomiskā lejupslīde, un tieši iepriekšējās ekonomiskās krīzes laikā tika ieviesta mikrouzņēmuma nodokļa sistēma, atgādināja Valainis. Viņš vērsa uzmanību, ka pašlaik uzņēmēju pesimisma indekss ir vēl negatīvāks nekā 2009. gada krīzes laikā.

Feldmans savā atbildē skaidroja, ka uzņēmēji varētu uzreiz neiegūt vienoto saimniecisko kontu, tāpēc, ja tiktu atbalstīts opozīcijas priekšlikums, tad to, vai kāds varētu strādāt MUN sistēmā, noteiktu komercbankas. Tomēr jautājums par iespēju no nākamā gada nodarboties ar konkrētā režīma uzņēmējdarbību nebūtu jāatstāj komercbanku ziņā, pārliecināts politiķis.

Feldmans norādīja, ka par vienotā norēķinu konta paredzēšanu citiem uzņēmējiem notika lielas cīņas ar FM ierēdņiem, kuri neesot vēlējušies mainīt ierasto sistēmu.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu