"Draugi, nav labi! Šī, iespējams, ir lielākā krīze, ko esam piedzīvojuši." Kariņš rosinās pagarināt Covid-19 dēļ noteikto ārkārtējo situāciju un ieviest stingrākus ierobežojumus (18)

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Edijs Pālens/LETA

Svētdienas, 29. novembra, vakarā Latvijas Televīzijas tiešraidē uzrunā sabiedrībai saistībā ar Covid-19 izplatību sacīja premjers Krišjānis Kariņš (JV) aicināja sabiedrību ievērot koronavīrusa dēļ noteiktos ierobežojumus. Premjers arī sacīja, ka rosinās pagarināt Covid-19 dēļ noteikto ārkārtējo situāciju un ieviest stingrākus ierobežojumus.

"Mīļie Latvijas iedzīvotāji. Kopš marta ilgstoši cīnāmies ar pilnīgi neredzamu pretinieku - Covid-19.

Ilgstoši no dažādiem avotiem dzirdam, ka tūlīt situācija būs labāka. Draugi, nav labi!" iesāka Kariņš.

Premjers sacīja, ka "mēs jau astoņas nedēļas no vietas redzam, ka aug saslimstības gadījumi, arī mirstība.

Jebkura nāve no Covid-19 ir kādas ģimenes traģēdija".

Ministru prezidents norādīja, ka Latvijas slimnīcas un ārsti ir pārslogoti. "Mums ir jārīkojas, jālauž slimības izplatības ķēdes.

Vislabākais veids, kā uzvarēt šo vīrusu, ievērot drošības pasākumus un nemaz nesaslimt. Tas gan šādā veidā nenotiek."

"Šis vīruss mīl pārlekt no cilvēka uz otru, viņš grib, lai esam kopā. Ja vīrusa stratēģija ir panākt, lai esam tuvu viens otram, mūsu stratēģijai jābūt pilnīgi pretējai - būt tālāk vienam no otra," skaidroja premjers.

Premjers atzina, ka šī pieeja līdz šim diemžēl nav nesusi rezultātus - saslimstības rādītāji turpina augt.

"Ir skaidrs, ka pārāk daudzi no mums pārāk viegli apejas ar ierobežojumiem, neievērojam to, kas tiek prasīts no mums ar līdzcilvēkiem."

Kariņš sacīja, ka viņš mainīs valdības līdzšinējo rīcības plānu, norādot, ka ārkārtējā situācija viennozīmīgi tiks pagarināta.

"Vēlos ne tikai stingrākus ierobežojumus, bet arī padarīt šo sistēmu vienkāršāku visiem."

"Šī ziema mums nebūs viegla, jo turpināsim cīņu ar Covid-19 un mums būs jācieš dažādus ierobežojumus," skaidroja Kariņš.

Premjers aicināja cilvēkus sevi pasargāt, vismaz līdz brīdim, kad Latvijā nonāks pirmās vakcīnas pret koronavīrusu.

"Es aicinu visus cilvēkus nopietni un stingri ievērot to, ko ilgstoši esam runājuši: nepulcēties, neciemoties, divi cilvēki, divi metri, uz veikalu ejam tikai tad, kad kaut kas tiešām nepieciešams, ne izklaides pēc," teica premjers.

"Valdība jau ir pieņēmusi virkni lēmumu, lai sniegtu uzņēmumiem un darba ņēmējiem atbalstu. Nākamās nedēļas beigās sāksies pirmās izmaksas atbalsta veidos," norādīja Kariņš.

Kariņš slavēja Latvijas ārstus un mediķus, kuri ir frontes līnijas cīnītāji. "Aicināšu sniegt lielāku atbalstu mūsu varoņiem - ārstiem un citiem mediķiem."

"Es Adventes laikā aicinu padomāt vienam par otru - pasargāsim sevi, tuviniekus, mūsu nākotni," noslēgumā piebilda premjers.

Jau ziņots, ka Covid-19 izplatības dēļ valstī kopš 6.novembra izsludināta ārkārtējā situācija, kuras dēļ ir noteikta virkne ierobežojumu, tai skaitā arī attiecībā uz publiskiem pasākumiem un pulcēšanos.

Noteikta arī prasība daudzās sabiedriskās vietās lietot mutes un deguna aizsegus. Galvenās iestādes, kuras kontrolē šo ierobežojumu ievērošanu, ir Valsts policija un pašvaldību policijas.

Sestdien Latvijā atklāti 414 jauni Covid-19 gadījumi, bet četri ar jauno koronavīrusu sasirgušie miruši.

Savukārt līdz šim kopumā Latvijā ar Covid-19 saslimušas 16 975 personas, izveseļojušās 1719 personas, bet 197 mirušas, liecina Slimību profilakses un kontroles centra apkopotie dati.

Pagājušajā diennaktī Latvijā stacionēti 44 Covid-19 pacienti, līdz ar to kopumā slimnīcās patlaban ārstējas 510 ar jauno koronavīrusu sasirgušie, kas ir par 26 vairāk nekā diennakti iepriekš, liecina Nacionālā veselības dienesta apkopotie dati.

Šis ir līdz šim lielākais vienlaikus slimnīcās esošo Covid-19 pacientu skaits. No visiem patlaban slimnīcās esošajiem Covid-19 pacientiem 478 ir ar vidēji smagu slimības gaitu, bet 32 - ar smagu slimības gaitu.

Komentāri (18)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu