"Uzskatu, ka varu izvēlēties, kāda ir mana ādas krāsa." Cilvēki, kuri identificējas kā citas rases pārstāvji (1)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: Clarissa Carbungco/Unsplash

Mūsdienās nav retums dzirdēt par cilvēkiem, kuri nejūtas piedzimuši sava bioloģiski noteiktā dzimuma ādā, kas ir psihiatriski diagnosticējams sindroms. Izrādās, ka ir indivīdi, kuri uzskata, ka tāpat ir iespējams nejusties iederīgi savā ādaskrāsā un līdz ar to cīnās par iespējām identificēties kā citas rases vai kultūras pārstāvji, vēsta portāls "Vice".

Sociālajā tīklā "Facebook" pastāv domubiedru grupa, kas pulcē cilvēkus, kuri pašidentificējas kā "trans-rasu" pārstāvji. "Sabiedrība var tevi redzēt kā gaišādainu vai tumšādainu, taču tu vari sevi redzēt kā Āzijas vai Amerikas pamatiedzīvotāju. Šī ir vieta, kurā tu vari izvēlēties rasi, kas tev šķiet visērtākā," vēsta grupas apraksts.

Daudziem "trans-rasu" jautājums asociējas ar Reičelu Doležālu. 2015. gadā 37 gadus vecā Doležāla darbojās melnādaino kopienas organizācijā "Spokane" - NAACP (Nacionālajā Krāsaino iedzīvotāju progresa atbalsta apvienībā) Vašingtonas nodaļā -, kur uzkalpojās līdz prezidenta amatam. Viņa arī strādāja kā neatkarīgā vidutāja pilsētas policijā.

Skandāls izvērtās mirklī, kad Doležālas vecāki, kas abi ir kaukāza rases pārstāvji, paziņoja, ka arī viņu meita ir gaišādaina, un savu izskatu panākusi ar kosmētisku darbību palīdzību.

"Es sevi identificēju kā melnādaino," pirmajā intervijā pēc patiesības nākšanas gaismā telekanālam "NBC" skaidroja Doležāla. "Jau kopš piecu gadu vecuma es pašportretus zīmēju ar brūno, nevis persika krāsas krītiņu, ar melniem čirkainiem matiem", viņa piebilda.

Šajā "Facebook" grupā pret sievieti ir jūtama dažāda attieksme - kamēr daži grupas biedri uzslavē sievietes spēju "nepakļauties citu uzstādījumiem par to, kam viņai ir jābūt", citi norāda, ka noraidošā attieksme, kas ir pavadījusi Doležālas skandālu, ir kalpojusi par iemeslu atturēties no skaļas savas identitātes atklāšanas.

VICE reportieri ir iepazinušies ar divām sievietēm, kuras ir aktīvas grupā - turku izcelsmes Linu un aziātu izcelsmes Džeimiju. Lina atklāj, ka "es kādu laiku mācījos internātskolā, kur jutos ļoti vientuļa. Es sāku skatīties korejiešu ģimenes drāmas un mani dziļi uzrunāja veids, kādā tajā ir attēlota ģimenes dzīve. Kad pastāstīju savai ģimeni, viņi mani aizveda pie ārsta, domājot, ka man ir psiholoģiskas problēmas".

Džeimija min, ka identificējas kā gaišādaina, lai arī apkārtējie viņu uztver par Āzijas izcelsmes pārstāvi. "Kad tu visu savu dzīvi pavadi kādā vidē, ir viegli sākt sevi redzēt kā daļu no kādas kultūras," stāsta grupas biedre.

Abas sievietes ir izlēmušas sākt līdzināties savu izvēlēto rasu pārstāvjiem ar plastiskās ķirurģijas palīdzību.

Kenīds Endrjū, Birmingemas pilsētas universitātes Tumšādaino kultūras studiju profesors, skaidro, ka "trans-rasu" ideja varētu būt smieklīga, ja nebūtu tik aizskaroša.

"Es varu teikt, ka esmu gaišādainairs, taču vai tas mainīs veidu, kā uz mani raugās sabiedrība? Vai pret mani pēkšņi sāks izturēties kā pret gaišādainu profesoru, vai man maksās atbilstošu algu? Diezin vai - tas ir tādēļ, ka rases jautājums kopumā vairāk skar to, kā mūs uztver apkārtējiem nevis mēs paši. Rase ir konstrukts. Turklāt mūsu sabiedrībā bieži vien tiek uzskatīts, ka jo baltāks tu esi, jo labāk - tas paskaidro to, kādēļ eksistē ādas balināšanas krēmi un to popularitāti dažādās komūnās."

Šīs cilvēku grupas kritiķi norāda, ka šāda pieeja savai identitātei mazina uzticību cilvēku, kuri vēlas mainīt savu dzimumu, leģitimitātei, savukārt citi norāda, ka šādā veidā cilvēki piesavinās citu kultūru un paražas. "Trans-rasu" kopienas pārstāvji gan norāda, ka viņi kultūru ciena, nevis piesavinās.

"Transseksuāļu nepieciešamība mainīt dzimumu parasti ir klīniska. Izvēle "mainīt" savu rasi ir izvēle. Te nevar vilkt paralēles," 2015. gadā izdevumam "The Guardian" minējusi publiciste Meredita Talusana. 

Tikmēr "Facebook" grupas biedri stāsta, ka neredz savās darbības kaitniecisku elementu un vienkārši cīnās par savām iespējām izpausties.

Seko mums arī Instagram un uzzini visu pirmais!  

Komentāri (1)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu