Valka aicina valdību tirdzniecības ierobežojumus neattiecināt uz viņu pašvaldību (3)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Valkas novada domes ēka.
Valkas novada domes ēka. Foto: Paula Čurkste/LETA

Valkas novada pašvaldība aicina valdību nepārtikas preču tirdzniecības ierobežojumus, kuru mērķis ir ierobežot Covid-19 izplatību, neattiecināt uz Valkas pilsētu, aģentūru LETA informēja novada domes sabiedrisko attiecību speciālists Ivo Leitis.

Attiecīgu vēstuli pašvaldība nosūtījusi vēstuli Ministru prezidentam Krišjānim Kariņam (JV), Krīzes vadības padomei, finanšu ministram Jānim Reiram (JV) un ekonomikas ministram Jānim Vitenbergam (KPV LV).

Pašvaldība lūdz valdību ņemt vērā Valkas un Valgas unikālo situāciju un neattiecināt nepārtikas preču, tajā skaitā arī alkohola un tabakas izstrādājumu, tirdzniecības ierobežojumu Valkas pilsētas teritorijā.

"Šie ierobežojumi nevis uzlabos, bet gan pasliktinās epidemioloģisko situāciju," vēstulē pauž Valkas novada domes priekšsēdētājs Vents Armands Krauklis (Vidzemes partija).

Pašvaldības vadītājs uzsver, ka Valka un Valga ir viena ekonomiskā telpa, daudzi nepārtikas preču veikali Valgā ir izvietoti dažus desmitus metru no Latvijas valsts robežas un ir viegli sasniedzami ar kājām. Ierobežojumi Latvijas pusē novedīs pie tā, ka pircēju plūsma pilnībā tiks pārvirzīta uz kaimiņvalsts pilsētu Valgu. Tā rezultātā brīvdienās pircēju skaits un koncentrācija veikalos nevis samazināsies, bet palielināsies, jo Latvijas pusē daļa veikalu būs slēgti vai arī tirgosies ar ierobežotu preču sortimentu.

Krauklis skaidro, ka Valkas tirgotāji tiek nostādīti daudz neizdevīgākā, iznīcinošas konkurences situācijā, jo pircēju plūsma un līdz ar to arī ienākumi būtiski samazinās un Latvijas valsts lēmuma rezultātā tiek novirzīta uz Valgas pusi, kas apdraudot tirdzniecības uzņēmumu un veikalu pastāvēšanu. 

"Jau tagad redzam, ka būtiska daļa ēdināšanas vietu klientu ir pārgājusi uz Valgu, jo tur ierobežojumu ēdināšanas vietās nav. Mērķis - ierobežot Covid-19 izplatību - netiek sasniegts, bet tiek būtiski pasliktināta to uzņēmēju situācija, kuri darbojas Latvijas pusē," norāda Krauklis.

Kā vēstīts, šopēcpusdien valdība lems par nepilnību novēršanu brīvdienās pieejamo preču klāstā, liecina premjera Kariņa paziņojums mikroblogošanas vietnē "Twitter".

Sēde notiks plkst.15 aptaujas kārtībā.

Kariņš norādīja, ka viņš ir pārrunājis situāciju ar ekonomikas ministru Vitenbergu un vēl šodien valdība lems par nepilnību novēršanu brīvdienās pieejamo preču klāstā.

Komentāri (3)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu