Viņķele atklāj, vai Latvijā varētu ieviest "Itālijas Covid-19 ierobežojumus" (24)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Veselības ministre Ilze Viņķele
Veselības ministre Ilze Viņķele Foto: Edijs Pālens/LETA

Ja Covid-19 ierobežojumus sabiedrība ievērotu apzinīgāk un kontrolējošie dienesti varētu pietiekami efektīvi uzraudzīt to izpildi, šonedēļ būtu vērojama Covid-19 epidemioloģiskās situācijas stabilizācija, otrdien žurnālistiem pavēstīja veselības ministre Ilze Viņķele (AP).

Viņa sacīja, ka, ja pieņemto ierobežojumu ievērošana būtu sekmējusies ar vismaz 75% izpildi, "mēs patlaban nebūtu šādā situācijā".

"Fakts ir tāds, ka, protams, daļēji arī ierobežojumu ievērošana ir atkarīga no kontroles un motivācijas tos ievērot," pauda Viņķele.

Tāpat ministre atklāja, ka šobrīd "vēl striktāku ierobežojumu klāstā mums nav vairs daudz palicis". Tik radikālus ierobežojumus kā Itālijā un Spānijā, kur, pēc Viņķeles paustā, cilvēkiem esot stingri ierobežotas pārvietošanās iespējas, "Latvijā diez vai varētu ieviest".

Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) Infekcijas slimību riska analīzes un profilakses departamenta direktors Jurijs Perevoščikovs norādīja, ka pēdējā diennaktī novērotais saslimstības pieaugums nav nav tik izteikts kā iepriekš, un tā esot laba ziņa. SPKC pārstāvis pauda cerību, ka ierobežojošie pasākumi tiks ievēroti un ka tiks panākts mērķis - samazināt saslimstību un apdraudējumu cilvēkiem.

Perevoščikovs sacīja, ka Latvijā ir noteikti sociālās distancēšanās ierobežojumi, bet daudz kas atkarīgs no tā, kuri ierobežojumi "paliek uz papīra" un kurus ierobežojumus cilvēki ievēro reālajā dzīvē. Iepriekš tie tika pastiprināti, jo pirms vienas, divām nedēļām bija liels saslimstības pieaugums, kam šodien redzamas sekas, proti, ļoti liels skaits cilvēku ir hospitalizēti.

SPKC pārstāvis piebilda, ka Eiropā izteikts saslimstības samazinājums novērojams 23 valstīs, kurās bija noteikti dažāda mēroga ierobežojumi.

Jau ziņots, ka pirmdien Latvijā atklāti 584 jauni Covid-19 gadījumi, savukārt 16 sasirgušie miruši, liecina Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) apkopotie dati.

Šis ir līdz šim lielākais Latvijā vienā diennaktī mirušo Covid-19 pacientu skaits. Līdz šim kopumā mirušas 288 personas, kurām bija apstiprināta saslimšana ar Covid-19.

Pēdējās diennakts laikā Latvijā veikti 9764 Covid-19 testi, no kuriem pozitīvi bijuši 6%. SPKC iepriekš skaidroja, ka šis rādītājs Eiropas Savienībā tiek uzskatīts par būtisku, jo, tam pārsniedzot 4% robežu, slimības izplatība uzskatāma par strauju un nekontrolētu.

Latvijā ar Covid-19 kopumā saslimuši 22 104 cilvēki. Aģentūras LETA aprēķini liecina, ka pēdējās 14 dienās ar Covid-19 Latvijā saslimuši 8411 cilvēki, savukārt pārējos saslimušos SPKC klasificē kā izveseļojušos.

Nacionālā veselības dienesta dati liecina, ka pagājušajā diennaktī ir stacionēti 143 Covid-19 pacienti, bet no slimnīcām izrakstītas 75 personas. Šis ir līdz šim lielākais diennaktī stacionēto Covid-19 pacientu skaits.

Tādējādi kopumā stacionāros patlaban ārstējas jau 709 pacienti, no kuriem 667 ir ar vidēji smagu slimības gaitu, bet 42 - ar smagu slimības gaitu. Šis ir līdz šim lielākais kopumā slimnīcās esošo Covid-19 pacientu skaits.

Pēc veselības nozares amatpersonu sniegtās informācijas, decembra sākumā Latvijas slimnīcās bija izbrīvētas ap 800 gultas Covid-19 pacientiem, taču lielākā problēma ir nodrošināt medicīnas personālu, kas aprūpētu saslimušos.

Komentāri (24)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu