"Es katru dienu pavadu savu vīru karā." Liepājas Covid-19 frontes līnijas ārsta sievas stāsts (10)

Covid-19. Ilustratīvs attēls. Foto: TORWAISTUDIO/Shutterstock
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp

"Katru dienu es pavadu savu vīru karā. Nevar jau zināt, ja nu šoreiz nebūs labi?" tā par dzīvi Covid-19 pandēmijas laikā izsakās Liepājas reģionālās slimnīcas reanimācijas nodaļas vadītāja Ivara Krastiņa sieva Gunta. Sarunā ar portālu "Apollo.lv" Gunta ir atklāta un tieša, pastāstot savas sajūtas, kādi ir viņas - "ārsta sievas" - pārdzīvojumi šajos juku laikos.

Gunta pati ir māksliniece, tāpēc viņa pandēmiju un ierobežojumus ne visai izjūtot, jo tāpat lielāko daļu sava laika pavadot četrās sienās - savā studijā gleznojot. Viņa smejas, ka "pandēmija viņai ir visu laiku". Krastiņu ģimenē visi ir veseli, taču Gunta piebilst, ka tāpat katru dienu pārjautā vīram, kāds ir Covid-19 testa rezultāts, jo mediķus jau regulāri testē.

Sieviete pirms kāda laika bija dalījusies ar ierakstu sociālajā tīklā "Facebook", ar ko nu jau dalījušies 3000 cilvēku. Viņas mērs bijis pilns:

"Es sabēdājos, jo manam vīram ir 66 gadi... Viņš mierīgi varēja pacelt cepuri un aiziet - "Viss. Čau! Man ir bail!" -, bet tie vecie ārsti jau ir tādi, ka viņi daudz nevaimanās, bet ies un darīs."

"Ārsti par sevi paši nestāstīs - ne par savu smago darbu, ne par reālām cīņām nāves ēnā... Viņi to neuzskata par varoņdarbu, bet gan par savu sirds pienākumu - glābt tevi un mani," pauž Gunta. "Viņi [ārsti] ir frontes pirmajās līnijās un vienkārši glābj dzīvības. Tukšās māņu runas viņiem liekas tik seklas un apspriešanai pat neētiskas, kad viņi redz skaudro patiesību - pacientus, kuri cīnās kopā ar ārstiem, lai spētu patstāvīgi elpot!"

Jautāta, vai pavasarī viņai arī bija tādas pašas sajūtas, ka, vīram aizejot uz darbu, šķistu, ka viņš dotos uz lazareti, Gunta saka, ka "vispār nē, lai gan vajadzētu". Sieviete stāsta, ka viņa jutusies apmulsusi. "Vīrs tomēr ir mediķis un saprot cilvēku psiholoģiju, viņš laikam mani sargāja un to visu īpaši nestāstīja tā biedējoši, jo es jau kā māksliniece - tikai padod kaut ko un es uzburšu tādas ainas... Viņš, man liekas, ka mani sargāja," stāsta liepājniece, piebilstot, ka viņai šķiet, ka tad vēl sabiedrība nesaprata to tuvojošos briesmu apjomu.

Sieviete "lietas nopietnību" sākusi apjēgt vien tad, kad viņa sākusi pamanīt izmaiņas savā vīrā. "Laikam jau vīram vadzis bija pilns... Viņš sāka izskatīties tik šausmīgi noguris no darba, seja pilnīgi saņurcīta, un es nevarēju saprast, kāpēc viņš tā ir mainījies?"

Gunta ar vīru apsēdušies un izrunājušies: "Gan par formas vilkšanu, cik tas ir sarežģīti, gan par visu ikdienu. Viss kaut kā salikās kopā, cik tas ir nopietni..."

Gunta ir skeptiska par Covid-19 noliedzējiem un viņa nesaprot, kā ļaudis var pretoties tik elementārai lietai kā masku vilkšana. "Jūs domājat, ka [mediķu] spectērpā ir komfortabli? Tad maldaties pat ļoti. Ir speciāla procedūra, kā tērpu uzvilkt un novilkt, un tas aizņem ļoti daudz laika. Lūk, mums ir grūti un šausmīgi, ja jāuzvelk maska veikalā! Padomāsim par to!

Ja jau speciālais tērps spēj pasargāt infekcijas perēklī, tad arī maska pasargā sabiedriskās vietās, kurās pagaidām nav visi inficēti ar Covid-19," tieša ir sieviete.

Jautāta, kā pandēmijas radītā slodze vīram ir izmainījusi to, kāds viņš ir ārpus darba, Gunta stāsta, ka viņš biežāk ir pārdomu pilns un izpumpējies tā, ka "knapi pāri lūpai var pārspļaut, tad es viņu lieku mierā un cenšos neuzbāzties, bet citādāk ar viņu viss ir kārtībā".

Liepājniece uzsver: "Ja jums ģimenē ir māsiņa, ārsts, feldšeris vai jebkas, kas strādā medicīnas jomā, un viņš grib izrunāties, noteikti uzklausiet! Tikai nedodiet pretī savus medicīniskos padomus, ko jūs esat saklausījušies vai salasījušies internetā.

Jābūt maksimāli atbalstošam un jāatrod kādas interesantas lietas, ko darīt, lai izbaudītu brīvo laiku."

Foto: July Prokopiv/Shutterstock

Gunta atgādina, ka mediķi šobrīd strādā līdz spēku izsīkumam katru dienu. "Trūkst ārstu un māsiņu, tādejādi trūkstošos aizstāj tie, kuriem nav vienalga, jo visiem ir tiesības pašiem izlemt - vai doties šajā kaujā?" uzsver liepājniece. "Kāpēc daļai sabiedrības ir vienalga? Nu protams, kamēr pašus slimība neskars..."

Viņa uzsver, ka pats kaitinošākais viņai šķiet, ka daudzi viens otram prasa - "vai tad tu pazīsti kādu, kam ir Covid-19?". "Ar tādu pārākumu balsī tas parasti tiek prasīts... 

Un tad apgalvots, ka "viss taču ir sazvērestības un meli, mani tas neskar un neskars!". Zini, ka tikai tā piespļautā putra nebūs pašam diemžēl jāizēd," uzsver Gunta.

Liepājniece izceļ, ka "augstprātība ir liels grēks, kā visiem zināms! Tajās dienās, kad mēs katrs zināsim kādu, kuram ir Covid-19, tajā dienā būs ne jau melnā iepirkšanās dieniņa, bet gan reāli melnā diena... Daudziem un uz ilgu laiku".

Sieviete aicina saudzēt sevi un cienīt ārstu pašaizliedzīgo darbu. "Izpildīsim no mums prasīto piesardzību un beigsim izplatīt melus, kas var pašiem atspēlēties, bet tad jau būs par vēlu."

Speciālisti gatavo stingrākus ierobežojumus - situācija ārstniecības iestādēs tuvojas kritiskai

Atbildīgās ministrijas un amatpersonas pagaidām publiski nekomentē jaunu ierobežojumu ieviešanas iespējamību, taču aģentūras LETA rīcībā esošā informācija liecina, ka viens no apsvērtajiem variantiem paredz noteikt papildus ierobežojumus tirdzniecībā vismaz svētku nedēļu laikā.

Iespējams, varētu lemt arī par skolēnu ziemas brīvlaika pagarināšanu. Ja situācija turpinātu strauji pasliktināties, varētu apsvērt arī līdzīgus ierobežojumus, kādi noteikti kaimiņvalstī Lietuvā un skar cilvēku pārvietošanos, liecina aģentūras LETA rīcībā esošā neoficiālā informācija.

Kā ziņots, pašreizējie Covid-19 epidemioloģiskie rādītāji Latvijā liek prognozēt, ka līdz gada beigām slimnīcās ievietoto Covid-19 pacientu skaits pārsniegs 1000, pirmdien preses konferencē prognozēja Slimību profilakses un kontroles centra Infekcijas slimību riska analīzes un profilakses departamenta direktors Jurijs Perevoščikovs.

Komentāri (10)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu