Vai iepakojuma nākotne? Uzmanību gūst Londonas studentu izstrādāta plastmasas alternatīva no vēžveidīgo čaulām

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: Volodymyr Hryshchenko/Unsplash

Studentu komanda no Karaliskās mākslas akdēmijas un Londonas Impērijas koledžas Lielbritānijā ir nākusi klajā ar neparastu metodi, kas nākotnē varētu palīdzēt aizvietot dabai nedraudzīgo plastmasu, vēsta portāls "Business Insider".

Komanda, kura sevi dēvē par "The Shellworks", jau pašlaik ražo puķu podus, makus, maisiņus un citus sadzīves priekšmetus, kuru ražošanā ierasti izmanto plastmasu, izmantojot no vēžveidīgo čaulu pārstrādes iegūtu materiālu. Šī produkta galvenais pozitīvais aspekts ir tas, ka materiāls ļoti līdzinās plastmasai, taču ir vairākkārt izmantojams un dabīgi sadalās.

Šīs atklājums ir jo īpaši svarīgs laikā, kad plastmasas piesārņojums ir kļuvis par vispasaules faktu - tā ir tik daudz, ka ģeologi ir novērojuši pat "plastmasas garozas" veidošanos uz akmeņiem, norādot, ka atkritumu slānis ir gana liels, lai gadsimtiem ilgi saglabātos Zemes garozā, līdzīgi kā ieži.

Tikmēr Kanāda no 2021. gada aizliegs vienreizlietojamo plastmasu, šī gada 10. jūnijā, paziņoja premjerministrs Džastins Trudo, uzstājot, ka izaicinājums visai pasaulei ir pakāpeniski atteikties no plastmasas pudelēm, salmiņiem un maisiņiem, kas piesārņo okeānus.

Latvijā no 2019. gada ir aizliegta bezmaksas plastamasas maisiņu izsniegšana veikalos, savukārt Rīgas dome šī gada sākumā gatavoja grozījumus saistošajos noteikumos, kas varētu liegt publiskos pasākumos izmantot vienreizlietojamās plastmasas traukus.

Seko mums arī Instagram un uzzini visu pirmais!  

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu