Petraviča: Ir saņemti signāli par atsevišķu aprūpes centru izvairīšanos no masveida testu veikšanas

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Edijs Pālens/LETA

Labklājības ministrijā ir saņemti vairāki signāli par to, ka atsevišķos sociālās aprūpes centros izvairās no tajos izvietot klientu masveida testēšanas, kas ļautu biežāk pārliecināties, vai tiem nav Covid-19 vīruss, šovakar intervijā LTV raidījumam "Šodienas jautājums" atzina labklājības ministre Ramona Petraviča (KPV LV).

Skaidrojot iemeslus vīrusa straujai izplatībai aprūpes centros, kuros tas nonāk, Petraviča norādīja, ka ļoti bieži klienti ir asimptomātiski. "Ja netiek veikti testi, tad principā nav nekādu aizdomu, ka vīruss varētu būt iekļuvis pansionātā. Bet šobrīd vienreiz nedēļā klienti tiek testēti, lai izslēgtu iespēju vīrusa izplatībai," sacīja ministre.

Viņa gan piebilda, ka esot pašvaldību pansionāti, kuros izdomā iemeslus, kāpēc nevajadzētu masveidā testēt klientus. Līdz ar to tiek novilcināts laiks.

"Es esmu saņēmusi šādus signālus, bet man nav konkrētas informācijas, kādos pansionātos izvairās no masveida testēšanas," piebilda ministre.

Jau ziņots, ka valsts sociālās aprūpes centros (VSAC) Covid-19 pašlaik konstatēts 11% klientu, aģentūru LETA informēja Labklājības ministrijas (LM) Sociālo pakalpojumu departamenta vecākā eksperte Egita Dorožkina.

Līdz nedēļas sākumam LM bija zināms par inficēšanās gadījumiem 13 VSAC filiālēs. Sasirguši ir 425 klienti jeb 11% no kopējā VSAC iemītnieku skaita, no tiem karantīnā VSAC atrodas 414 klienti, deviņas personas ir mirušas, bet pārējās atrodas stacionārajā ārstniecības iestādē. Lai izslēgtu tālāku infekcijas slimības pārneses risku, pašizolācijā atrodas vēl 1067 klienti.

Tāpat karantīnā bija 119 darbinieki, bet 66 darbinieki kā kontaktpersonas atrodas pašizolācijā.

Aģentūra LETA ir jau vēstījusi, ka plaši Covid-19 uzliesmojumi ir fiksēti ne vien valsts, bet arī pašvaldību un privāti apsaimniekotajās sociālās aprūpes iestādēs.

Pēdējās dienās lielākais Covid-19 slimnieku skaits fiksēts Daugavpils pensionāru sociālās apkalpošanas teritoriālajā centrā, kur uz šodienu jau ir inficējusies teju puse klientu, noskaidroja aģentūra LETA.

Līdz otrdienai bija zināms par 92 Covid-19 gadījumiem iestādē. Sasirguši bija 57 iemītnieki un 35 darbinieki. Taču, turpinot saņemt testu rezultātus, līdz trešdienai zināms jau par 133 gadījumiem klientu vidū, kas ir puse no visiem klientiem, aģentūrai LETA apstiprināja Daugavpils domes Sociālo jautājumu komitejas priekšsēdētāja Helēna Soldatjonoka (Latgales partija).

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu