Viltus ziņu lietā aizdomās turētais Jeremejevs pārsūdzējis tiesas lēmumu par apcietinājumu

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Evija Trifanova/LETA

Lietā par viltus ziņu izplatīšanu aizdomās turētais aktīvists Valentīns Jeremejevs pārsūdzējis Rīgas apgabaltiesā lēmumu par piemēroto apcietinājumu ar iespēju iemaksāt drošības naudu.

Rīgas pilsētas Latgales priekšpilsētas tiesa 10. decembrī nolēma piemērot drošības līdzekli apcietinājumu aktīvistam Valentīnam Jeremejevam, kurš kopā ar Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas (RAKUS) feldšeri Marinu Kornatovsku tika aizturēts lietā par viltus ziņu izplatīšanu saistībā ar Covid-19.

Tiesa gan Jeremejevam devusi iespēju līdz 10. janvārim samaksāt 50 000 eiro drošības naudu, lai izkļūtu brīvībā.

Jeremejeva advokāts Arturs Lielgalvis aģentūrai LETA teica, ka Rīgas pilsētas Latgales priekšpilsētas tiesas lēmums pārsūdzēts Rīgas apgabaltiesā, taču paralēli tiek strādāts pie drošības naudas savākšanas. "Pastāv abi varianti, līdz ar to redzēs, kurš tiks realizēts pirmais," piebilda advokāts.

Jau ziņots, ka feldšerei piemērota nodošana policijas uzraudzībā, aizliegums izbraukt no valsts, aizliegums tuvoties un kontaktēties ar noteiktām personām, kā arī noteiktas nodarbošanās aizliegums.

Noteiktas nodarbošanās aizliegums ir saistīts ar liegumu ņemt dalību nodbinājumā "Tautas varas fronte". "Firmas.lv" informācija liecina, ka nodibinājuma valdē ir Jeremejevs, kā arī Jānis Lamberts un Roberts Raimo.

Kibernoziegumu apkarošanas nodaļa iepriekš sāktā kriminālprocesā saistībā ar sociālajā tīklā "Facebook" publicētām viltus ziņām par Covid-19 infekciju decembra sākumā aizturēja Jeremejevu un Kornatovsku.

Viltus ziņas ir saistītas ar sabiedrības drošības apdraudējumu, un tās izraisījušas sabiedrisko rezonansi, radījušas neizpratni par likumību un ir vērstas pret epidemioloģisko drošību, uzskata Valsts policija.

Kriminālprocess ir sākts pēc Krimināllikuma panta par huligānismu. Par šādu nodarījumu var piemērot brīvības atņemšanu līdz diviem gadiem, piespiedu darbu vai naudas sodu.

Latvijas Televīzijas raidījums "Panorāma" iepriekš ziņoja, ka plašu ievērību sociālajos tīklos guvis "skandalozā aktīvista Valentīna Jeremejeva" video. Tajā apkopotas lielākoties jau dzirdētas sazvērestības teorijas par Covid-19. Šajā video sazvērestības teorijas klāstījis cilvēks, kurš tiek pieteikts kā mediķis un RAKUS darbinieks.

Vairāk nekā pusstundu garajā video feldšere Kornatovska lielākoties atstāsta jau vairākkārt dzirdēto sazvērestības teoriju "klasiku" - Covid-19 esot izdomāts, statistika par inficētajiem esot viltota, slimnīcu pārslodze esot mīts, vēl neieviestās vakcīnas patiesībā būšot nāvējošas. Feldšere aizrunājas līdz tam, ka ārsti slimnīcā apzināti kaitējot pneimonijas pacientiem.

"Tajā ārstēšanā, kas tiek nozīmēta pneimonijas slimniekiem, ārstēšanas algoritms ir aizdomīgs un nesaprotams. Es redzu citu klīnisko ainu, bet man ir aizdomas, ka tas nav vīrusa saasinājumu dēļ, bet dēļ tā, kas tiek darīts ar pacientiem ārstēšanas laikā," norādījusi feldšere. Pēc viņas domām, tiek eksperimentēts, kā ātrāk nogalināt vai radīt iespaidu, ka cilvēks ir izārstēts.

Dienu iepriekš sieviete bija izplatījusi audio failu ar citiem izdomājumiem - Ķīpsalā tiekot veidota Covid-19 pacientu slimnīca, bet koronavīrusa vakcīnas būšot nāvējošas.

Kornatovska ir feldšeris-ārsta palīgs RAKUS Toksikoloģijas un sepses klīnikā, kur tiek izvietoti Covid-19 pacienti.

Slimnīca publiski paziņojusi, ka kategoriski norobežojas no sociālajos tīklos paustās informācijas par Covid-19 pacientu ārstēšanu. Saistībā ar notikušo arī pašā ārstniecības iestādē sākta dienesta izmeklēšana, lai izvērtētu šo konkrēto gadījumu.

Ārstniecības iestādē aģentūrai LETA apstiprināja, ka feldšere joprojām skaitās kā slimnīcas darbinieks. Bet, kā skaidroja Austrumu slimnīcas Juridiskās daļas vadītājs Eduards Broks, darba tiesiskajās attiecībās ir zināma procedūra, kas ir jāievēro. 

Vadoties pēc viņa paustā, Darba likumā ir konkrēta kārtība, kā rīkoties gadījumos, kad tiek konstatēts kāds disciplīnas pārkāpums. Pēc fakta konstatēšanas darbiniekam ir jāiesniedz rakstisks skaidrojums par to, kas izdarīts. Tālāk tiekot vērtēts pārkāpuma smagums un piemērots attiecīgs sods - tā var būt piezīme vai rājiens, bet smagākā gadījumā tā arī var būt atlaišana

Šogad kopš pandēmijas sākuma Latvijā policija aizturējusi vairākas personas saistībā ar viltus ziņu izplatīšanu par Covid-19.

Seko Apollo arī Instagram - viss aizraujošais, skaistais un svarīgais vienuviet!

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu