"Ja gribētu, novestu līdz galam." Putins preses konferencē komentē Navaļnija saindēšanu (3)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Reuters/ScanPix

Krievijas opozīcijas līderi Alekseju Navaļniju, kas augustā Sibīrijā tika saindēts ar ķīmisko ieroci "Novičok", bet pēc tam ārstējās Berlīnē, atbalsta ārvalstu specdienesti, ceturtdien, 17. decembrī, sacīja Krievijas prezidents Vladimirs Putins.

Kā preses konferencē apgalvoja valsts galva, dažādie "izdomājumi", kas presē tiek publicēti saistībā Navaļnija it kā notikušo saindēšanu, "nav nekāda izmeklēšana, bet gan amerikāņu specdienestu materiālu legalizācija".

Ja Krievijas varasiestādes tiešām gribētu noindēt Navaļniju, tās lietu būtu novedušas līdz galam, sacīja Kremļa saimnieks.

Putins arī norādīja, ka ir izdarījis visu nepieciešamo, lai nosūtītu opozicionāru ārstēties uz ārzemēm.

"Berlīnes klīnikas pacients", sacīja Krievijas prezidents, izmanto ASV specdienestu atbalstu.

"Bet tas nenozīmē, ka viņš būtu jāindē. Kam viņš ir vajadzīgs? Ja gribētu, novestu līdz galam," sacīja valsts galva.

Putins atgādināja, ka Navaļnija laulātā draudzene vērsusies pie viņa un ka viņš devis atļauju doties ārstēties uz Vāciju.

"Triks slēpjas apstāklī, lai uzbruktu pirmajām personām un pakāptos līdz zināmam līmenim un kalibram," skaidroja Putins.

Viņš ieteica Navaļnijam pierādīt savu ietekmi ar politisko programmu.

Krievijas ārlietu ministrs Sergejs Lavrovs jau trešdien noliedza nesenajā mediju izmeklēšanā konstatēto, ka Krievijas Federālais Drošības dienests (FDD) sekojis opozicionāram Navaļnijam un viņu saindējis.

"Visas šīs ziņas ir jautri lasīt, bet veids, kādā tās tiek prezentētas, liecina tikai par vienu - mūsu Rietumu partneriem nav nekādu ētisko standartu," sacīja Lavrovs.

Kā secināts izmeklēšanā, ko kopīgi veikuši starptautiskais pētnieciskās žurnālistikas projekts "Bellingcat" un Krievijas tīmekļa medijs "The Insider" sadarbībā ar ASV televīzijas kanālu CNN un vācu žurnāli "Der Spiegel", atentātu pret Navaļniju Tomskā īstenoja slepena FDD vienība, kas darbojusies FDD Kriminālistikas institūta aizsegā.

Iesaistīto FDD darbinieku personības žurnālisti noskaidrojuši, salīdzinot mobilo tālruņu darbības datus ar dažādām citām datu bāzēm.

Navaļnijs, komentējot pētījumu, notikušo nosaucis par "valsts terorismu".

Viņš norādījis, ka tie nav bijuši atsevišķi FDD darbinieki, kas darbojušies pēc kāda oligarha vai amatpersonas pasūtījuma, bet gan vesela FDD nodaļa, kas veselus divus gadus īstenojusi operāciju, cenšoties opozicionāru noslepkavot, un izmantojusi no slepenas valsts laboratorijas saņemtu ķīmisko ieroci.

"Protams, ka tāda mēroga un tāda garuma operāciju nevar organizēt neviens cits kā FDD vadītājs [Aleksandrs] Bortņikovs, bet viņš nekad neuzdrošinātos to darīt bet [prezidenta Vladimira] Putina pavēles," uzsvēris Navaļnijs.

Kā ziņots, 44 gadus vecajam Navaļnijam 20.augustā kļuva slikti lidojuma laikā no Tomskas uz Maskavu, un ar saindēšanās simptomiem viņš nesamaņā tika nogādāts Omskas slimnīcā.

22.augustā Navaļnijs no Krievijas tika pārvests uz Vāciju, kur viņa ārstēšanu uzņēmās Berlīnes Universitātes klīnika "Charite".

2.septembrī Vācija paziņoja, ka iegūti neapstrīdami pierādījumi, kas apliecina, ka Navaļnijs ir saindēts ar nervus paralizējošu kaujas vielu, kas pieder pie "Novičok" grupas. Šo slēdzienu apstiprinājušas arī Francijas un Zviedrijas laboratorijas, kā arī Ķīmisko ieroču aizlieguma organizācija.

Seko Apollo arī Instagram - viss aizraujošais, skaistais un svarīgais vienuviet!

Komentāri (3)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu