Palikt mājās vai pārkāpt noteikumus - iedzīvotāji dalās ar saviem plāniem svētkiem Covid-19 ēnā (23)

Sejas maska Ziemassvētku eglītē Foto: Shutterstock
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Ziemassvētku laiks jau ierasti bijis kluss periods, ko parasti pavadām ģimenes un citu tuvāko lokā, taču šogad tas būs vēl klusāks - no kontakta ar citiem jāizvairās tāpēc, lai pasargātu sevi un mīļos no inficēšanās ar Covid-19, turklāt par svinēšanu kuplākā lokā var pienākties sods. Par to, kā svētkus pavadīs šogad, portālam "Apollo" atklāja vairāki Latvijas iedzīvotāji.

Pašreizējā situācijā ir skaidrs, ka pulcēties svētku laikā nedrīkst - vienīgais izņēmums ir vienas mājsaimniecības locekļi un cilvēki, kas dzīvo vieni paši, drīkst satikties ar citiem vienas mājsaimniecības locekļiem.

Taču tāpat ir zināms, ka, līdzīgi kā līdz šim ir bijusi daļa cilvēku, kas ierobežojumus nav ievērojuši vai to darījuši tikai daļēji, ar Ziemassvētkos un Jaunajā gadā būs tādi, kas noteikumus pārkāps. Par to var lasīt diskusijas gan sociālajos tīklos, gan dažādos forumos, gan, visticamāk, daļa arī pazīst kādu, kas svētkos ierobežojumus neievēros.

Tomēr vairums cilvēku, kas ar "Apollo" dalījās savos plānos, plāno svinēt, ievērojot drošības pasākumus.

Jāpielāgojas negaidītiem apstākļiem

"Svētkos paliksim ar vīru mājās," pastāstīja kāda sieviete, kura nevēlējās atklāt savu vārdu. Parasti viņi svinot piecu sešu cilvēku kompānijā, no kuriem vecākais ir nedaudz virs 50. Lēmums svinēt šaurākā lokā pieņemts tad, kad ieviesa 2+2 principu.

Viņi plānojuši sadalīties tā, lai tiem, kuri dzīvo vieni paši, svētki nav jāpavada vienatnē, taču to izjaucis koronavīruss.

"Diemžēl, pa vidu notika tā, ka vīra māsa guļ mājās ar Covid-19. Izlēmām, ka nevienu neuzņemsim un paši arī nebrauksim. Mums ar vīru rūp mums tuvākie. Nav jēgas riskēt," sacīja sieviete, norādot, ka viņi cer - janvārī izdosies satikties uz "atliktajiem" Ziemassvētkiem.

Taču citiem negaidīti apstākļi plānus izmainījuši uz pretējo pusi. "Par to svētku svinēšanu. Es esmu mājās sēdētāju frontē. Bet apstākļi paši sevi ir piekoriģējuši," pastāstīja kāda cita sieviete, kura arī vēlējās palikt anonīma. 

Viņa pastāstīja, ka drošības pēc "lieki degunu ārā nebāž". "Pie vecmammām nebraucu, vecākus knapi divas reizes esmu satikusi. Nu, visu drošībai. Tikai viņi jau arī nekur degunus ārā nebāž. Drošībai," atklāja sieviete.

Tomēr piesardzības pasākumi nepasargā no citām kaitēm - sievietes vecmamma mirusi no insulta un trešdien būs bēres.

"Uz bērēm braukšu. Un tad jau varbūt arī palikšu uz Ziemassvētkiem. Mana mamma nupat ir zaudējusi savu māti. Nedomāju, ka nebraukt būtu pareizākā izvēle. Jo īpaši tāpēc, ka visas iesaistītās puses lieki nekur apkārt nav bijušas mēnešiem," sacīja sieviete.

Sodi satrauc, bet pulcēsies tik un tā

Portālam "Apollo" atsaucās divi cilvēki, kuri bija gatavi atklāt, ka svētkos plāno satikties ar citiem cilvēkiem.

"Ziemassvētkus svinēšu kopā ar saviem vecākiem!" sacīja Liene. "Dzīvojam katrs savā mājsaimniecībā. Pirmajā ierobežojumu laika izbaudīju, ko nozīme palikt vienai ar trīs bērniem," viņa sacīja, norādot, ka "šajā pat nemēģinās to atkārtot".

Ar vecākiem Liene tiekas katru dienu, viņi gan palīdz ar bērniem, gan citos veidos. "Attiecīgi arī apzināmies, ja kaut vienam no mums parādās simptomi, ejam visi pašizolācijā."

"Dzīvojam atsevišķi, bet faktiski kopā. Tiekamies vismaz reizi dienā," viņa atklāja.

Vaicāta, vai viņu satrauc iespējamie sodi, sieviete atbildēja apstiprinoši. Taču to iespējamība, viņasprāt, ir ļoti maza. Viņi dzīvo privātmāju rajonā, kur vairumā blakus māju dzīvojot kaimiņi trīs paaudzēs, un "laikam, ja pēkšņi būtu tā, ka kāds uzrodas, vai nu izietu āra pa otrām durvīm, vai attiecīgi - dzīvojam kopā".

Tikmēr Krista pastāstīja, ka Ziemassvētkus svinēs vienas mājsaimniecības ietvaros, jo tāda ir tradīcija, tomēr 26. decembrī ģimene plāno apciemot omi.

"Šoreiz gan tikai sētā. Ome saka, citēju - esmu tik veca, ka man vienalga, kad nomiršu, šogad vai citu gadu, bet, ja man Ziemassvētki jāsagaida vienai, izvēlos iespēju saslimt ar kovidu no mazajiem eņģelīšiem, nekā sēdēt viena tumsā," sacīja sieviete, piebilstot, ka ome slikti redz.

"Mēs rīkosim koncertu sētā un kurināsim ugunskuru. Mazbērni omei izdūra kartiņas Braila rakstā, sacepsim cepumus un padziedāsim kopā. Ievērosim distanci, jo mums gribētos kopā padziedāt arī Jāņos," atklāja Krista.

Ar omi viņi satiekoties ne tikai svētkos - apciemojot viņu reizi nedēļā. "Svētdienās braucam pie omes uz sētu, iekštelpās neejam, padzeram tēju, papļāpājam. Ievērojam distanci," Krista pastāstīja.

Decembra sākumā viņas vecākā meita bija kontaktpersona, kopš tā laika tiekot ievērota īpaša piesardzība, norādīja sieviete.

Paliek mājās, jo ir svarīgi mīļie cilvēki

"Mūsu mājsaimniecība ievēro un arī svētkos ievēros visus valstī noteiktos ierobežojumus. Kāpēc? Jo man ir svarīgi mani mīļie cilvēki," pastāstīja kāda sieviete, kura nevēlējās atklāt savu vārdu. "Man ir omīte, kam ir pāri 80 un astma, kas nozīmē, ka viņa ir paaugstināta riska grupā dubultā. Viņa ir vecvecmamma manam dēlam. Mēs šogad viņai aizsūtījām svētku kartīti pa pastu, svētkos piezvanīsim.

Es gribu, lai mans dēls satiek savu vecvecmammu arī vēl pēc tam, kad covid būs pāri."

Sieviete norādīja, ka visa ģimene ir vesela, bez simptomiem, "bet tas nenozīmē, ka nevaram viņai aizvest vīrusu".

"Es sev nekad nepiedotu, ja tā notiktu. Arī vecākus, bērna vecvecākus, apciemosim tad, kad drīkstēsim. Protams, ka ilgojamies satikties, taču man ir svarīgāk, lai viņi visi ir veseli, nevis par katru cenu apraudzīt viņus tagad," sacīja sieviete.

Savukārt Linda norādīja, ka Ziemassvētkus svinēs vienas mājsaimniecības ietvaros, "jo epidemioloģiskie ierobežojumi ir saprātīgi, vērsti uz visu mūsu kopējo labumu - veselības saglabāšanu un infekcijas ierobežošanu".

Viņa atklāja, ka pašreizējai situācijai palīdzējusi sagatavoties iepriekšējā pieredze: "Kad Rietumāfrikā plosījās ebola un bija sanitārā krīze es turpat Gvinejā strādāju, elementāra apmācība, kā rīkoties slimību izraisītās krīzēs, noder un noder arī tagad."

Neskatoties uz stingrajiem ierobežojumiem, pēc Lindas domām, arī šogad svētkus iespējams atzīmēt, turklāt pandēmijas gals, cerams, būs sagaidāms jau drīz.

"Ierobežojumi, kādi ir Latvijā, netraucē svētkus nosvinēt vai sarūpēt tiem nepieciešamo. Protams, nevar apmeklēt svētku koncertus, tikties ar draugiem un jāierobežo ceļošana, bet vakcīna ir gaisma tuneļa galā," viņa pauda.

Arī Elīna, kura svētkus pavadīs bez ciemiņiem un arī pati ciemos neies, sacīja, ka "tas viss ir tikai un vienīgi manas un manu mīļo cilvēku veselības labā". Viņa norādīja, ka strādā tirdzniecībā un katru dienu nonāk saskarē ar cilvēkiem.

"Strādāju arī piektdien, kad bija visas veikalu izpirkšanas. Man nav garantijas, ka kāds no pircējiem nav bijis Covid-19 pozitīvs," sacīja Elīna. "Tā kā starp mīļajiem ir arī cilvēki riska grupā - smags diabēts, pensijas vecums, pārciests infarkts - es nevēlos riskēt,

es nevēlos, lai šie būtu pēdējie kopā pavadītie Ziemassvētki."

Viņa atklāja, ka arī pati pēdējās dienas nejūtoties pārāk labi. Kaut gan Covid-19 tests bijis negatīvs, kas varētu radīt šķietamu drošības sajūtu, Elīna izvēlas lieki neriskēt.

Tā vietā svētkos var izmantot mūsdienu piedāvātās ērtības.

"Mūsdienu tehnoloģijas sniedz pietiekamas iespējas saziņai, vienmēr var piezvanīt video zvanā un dāvanas nosūtīt ar kurjeru," viņa sacīja.

Tas, ka svētkus nepavadām kopā, nenozīmē, ka es viņus mīlu mazāk, tas vienkārši pierāda, cik ļoti viņi ir svarīgi man un cik ļoti vēlos, lai ar viņiem viss būtu kārtībā."

Tos, kas tomēr svētkos izvēlēsies būt kopā ar citiem, Elīna aicina aizdomāties, vai risks ir tā vērts.

"Tiem, kas svētkus svinēs plašā ģimenes lokā, ar vecvecākiem un draugiem, iesaku padomāt, vai kopīgas vakariņas ir tā vērtas, lai pakļautu briesmām un iespējamai nāvei savus visdārgākos," pauda sieviete.

Ārkārtējās situācijas laikā no cilvēkiem, ar kuriem nedzīvo kopā, jāievēro vismaz divu metru distance. Ciemoties un uzņemt ciemiņus ir aizliegts. Drīkst apciemot cilvēkus, kam nepieciešama aprūpe vai kas dzīvo vieni.

Pirms gada nogalē gaidāmajiem svētkiem Veselības ministrija (VM) un Slimību profilakses kontroles centrs (SPKC) aicina iedzīvotājus būt atbildīgiem un pasargāt sevi un citus no saslimšanas ar Covid-19, lai kopīgiem spēkiem ierobežotu infekcijas izplatību.

Svētkus visdrošāk svinēt vienā mājsaimniecībā jeb kopā ar tiem cilvēkiem, ar kuriem ikdienā dzīvo vienā mājoklī. Viena mājsaimniecība - tie ir ne tikai vienas ģimenes locekļi, bet arī piemēram, dzīvokļa biedri, ar kuriem īrē kopīgu mājokli. Ar pārējo ģimeni un draugiem VM un SPKC aicina sazināties pa tālruni vai virtuāli, piemēram, video zvanā.

Visefektīvākie drošības pasākumi infekcijas apturēšanai - fiziskā distancēšanās un higiēna - ir pa spēkam katram. Neievērojot drošības pasākumus un tiekoties ar cilvēkiem, kuri ikdienā dzīvo citur, pastāv lielāks risks, ka kāds, arī pašam to nezinot, var inficēt citus. Īpaši jāpasargā gados vecākie cilvēki, kā arī cilvēki ar hroniskām saslimšanām un novājinātu imunitāti, kuriem ir augstāks risks ar Covid-19 saslimt smagākā formā. Puse no visiem pagājušajā nedēļā inficētajiem cilvēkiem bija vecāki par 50 gadiem.

Pašlaik inficēšanās ar Covid-19 visbiežāk notiek tieši mājsaimniecībā - no tiem cilvēkiem, ar kuriem satiekas un dzīvo kopā, tāpēc ir ļoti svarīgi ievērot drošības pasākumus attiecībā uz savstarpējo distanci ne tikai publiskās vietās, bet arī nedoties ciemos vienam pie otra.

"Cilvēks var inficēt citus divas dienas pirms viņam pašam parādās simptomi, raksturīgākie no kuriem ir klepus, kakla sāpes, temperatūra, nogurums, galvassāpes," skaidro SPKC epidemiologs Jurijs Perevoščikovs.

"Ir gadījumi, kad inficētam cilvēkam simptomu nav un viņš jūtas labi, taču pēc tikšanās ar viņu saslimst kāds gados vecāks radinieks, kurš nokļūst slimnīcā." 

Sniedzot palīdzību vecāka gadagājuma ļaudīm, piemēram, nogādājot pārtiku vai zāles, vai aprūpējot cilvēkus, kuri paši par sevi nevar parūpēties, obligāti lieto sejas masku un, ja iespējams, ievēro savstarpējo distanci.

Ja izvēlies tuviniekiem svētkos nodot paciņu vai dāvaniņu, uz īsu brīdi tiekaties ārpus telpām - pagalmā, pastaigas, ievērojot 2 + 2 principu (divi cilvēki, divi metri). Tomēr ņem vērā, ka arī ārā šobrīd nedrīkst rīkot pasākumus un pulcēties draugu vai vairāku ģimeņu lokā. Tā vietā VM un SPKC iesaka sazvanīties, ieplānot video zvanu kopā vairākām ģimenēm un draugiem.

Speciālisti aicina izstāstīt arī bērniem, ka svētkus šogad svinēsim citādāk, taču tie būs tik pat īpaši. Iespējams, Ziemassvētku vecītis šogad var dāvanas atsūtīt jau iepriekš, bet svētku vakarā sveicienu nodot video zvanā. Arī pašas dāvaniņas iesakām iegādāties attālināti vai sagatavot pašiem. Arī svētku mielastu iesakām sarūpēt laikus. VM un SPKC atgādina, ka uz veikalu drīkst doties tikai viens cilvēks.

Vienlaikus neaizmirsti - lai pasargātu sevi un citus kā ikdienā, tā svētku laikā, ievēro roku un elpceļu higiēnu, tostarp lieto sejas maskas visur, kur tas ir obligāti noteikts. Parūpējies, lai mājās ikviens varētu ievērot drošības pamatpasākumus - rūpīgi mazgāt rokas. Rokas jāmazgā vismaz 20 sekundes ar ziepēm un ūdeni vai jādezinficē ar roku dezinfekcijas līdzekli, kas satur vismaz 60% spirta.

Regulāri izvēdini telpas, kurās mājinieki pulcējas kopīgai pasēdēšanai vai maltītes ieturēšanai. Piparkūku un svētku mielasta aromāts ir patīkams, tomēr telpās ar sliktu gaisa ventilāciju ir lielāks risks inficēties. Tīrā mājoklī ir patīkamāk svinēt svētkus – regulāri notīri un dezinficē biežāk aizskartās virsmas un kopējās lietošanas priekšmetus, piemēram, virtuves virsmu, ēdamgaldu, durvju rokturus un citus.

Komentāri (23)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu