Ekskluzīvi Apollo.lv ⟩ "Mērķtiecīga cīņa ar šo vīrusu beidzot ir sākta." Saruna ar vienu no pirmajiem Covid-19 vakcīnas saņēmējiem (16)

Foto: Facebook/Jānis Vētra/"Apollo.lv" kolāža
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Pirmdien, 28. decembrī, pirmās pretkoronavīrusa vakcīnas rīta agrumā sāka saņemt slimnīcu ārstniecības personāls, kas strādā ar Covid-19 pacientiem, kā arī Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta darbinieki. Portāls "Apollo.lv" sazinājās ar Paula Stradiņa Klīniskās universitātes slimnīcas (PSKUS) mediķi Jāni Vētru, kurš bija viens no pirmajiem vakcīnas saņēmējiem Latvijā.

Jānis Covid-19 pandēmijas sākumu piedzīvoja Milānā, kur viņš stažējās Carlo Besta Neiroloģijas institūtā. Kopš aprīļa mediķis ir atgriezies Latvijā, lai cīnītos pret vīrusu Covid-19 frontes pirmajā līnijā. "Viss šis gads ir bijis pavisam citādāks. Vakcīnas ierašanās ir ļoti gaidīta," sociālajā tīklā "Facebook" raksta pats Jānis.

Portāls "Apollo.lv" ar Jāni sazinājās pāris stundas pēc vakcīnas saņemšanas un īsi pirms viņa dežūras sākuma. "Tā sanāca, ka šodien pēc vakcinācijas man būs arī papildus dežūra līdz rītdienas rītam. Kolēģe, kurai bija jāstrādā, vēl arvien veseļojas no šīs pašas infekcijas," stāsta mediķis.

Jautāts, kā jūtas, Jānis norāda, ka "šodien viņš jūtas pilnīgi normāli". "Es vienam kolēģim arī teicu, ka vienīgais, kas man ir, tā ir tāda pacilātības sajūta, jo parasta diena jau šī noteikti nav.

Šī diena bija ilgi gaidīta un mērķtiecīga cīņa ar šo vīrusu beidzot ir uzsākta. Diezgan neticami, ka tas ir izdevies šai pašā 2020. gadā," stāsta mediķis.

"Vienīgās sajūtas, kas bija, tas bija nelielais dūriens plecā, bet šobrīd - es tikai zinu, ka tur tas bija. Nejūtu ne mazākās sāpes, nav arī temperatūras, nav pilnīgi nekādu simptomu," pauž Jānis, uzsverot, ka pati pote nebija sāpīga. "Es nevaru apgalvot, ka pilnīgi visiem tā tas būs. Tas ir atkarīgs no tā, vai sasprindzina muskuli vai nesasprindzina potes saņemšanas brīdī, taču manā gadījumā es jutu tikai dūriena brīdi, kad vakcīna tika ievadīta."

Jānis atgādina, ka "uzreiz, kad tiek veikta pirmā pote, tiek nozīmēts, kad tiks veikta nākamā vakcinācija". Mediķim otrā pretkoronavīrusa pote paredzēta pēc trim nedēļām, 18. janvāra rītā. Viņš uzsver, ka PSKUS vakcinācijas plāns ir skaidrs un pārskatāms.

Ārvalstu pieredze rāda, ka pēc vakcīnas saņemšanas pacients var izjust savādu "simptomu kokteili" - galvassāpes kā paģirās, reiboņus vai pat kaulu laušanu, kas ir izplatīts gripas simptoms.

Jānis atklāti stāsta, ka "ažiotāža, kas bija sacelta par vakcīnas izraisītajām blaknēm, lika arī viņam vēlreiz atkārtot zināšanas par vakcīnām un imunoloģiju".

"Pārlasīju zinātniskos pētījumus un ekspertu teikto, lai vēlreiz gūtu pilnu pārliecību par šīs vakcīnas drošumu," godīgs ir vīrietis. "Kā mediķis es arī zinu to, ka visām zālēm ir iespējamas kādas blakusparādības, un šī vakcīna nav izņēmums.

Medicīnā vienmēr tiek sabalansēti riski ar panākumiem - šai vakcīnai nav citu būtiskāku risku par citiem līdzīgiem medikamentiem -, tāpēc es ar pārliecību un drošu sirdi esmu šo vakcīnu saņēmis."

Mediķis atgādina, ka aptuveni pirmo 15 minūšu laikā pret ievadītajām zālēm var rasties pirmās alerģiskās reakcijas, tāpēc vakcinācija notiek slimnīcas telpās, jo, "ja nu kas, tad būtu iespēja uzreiz rīkoties".

Jautāts, kas vienam no pirmajiem vakcīnas saņēmējiem būtu sakāms pretkoronavīrusa vakcīnas skeptiķiem, viņš bilst, ka "nav saprotams, kāpēc tik daudziem cilvēkiem ir tik kategoriska un pat agresīva nostāja šajos jautājumos".

"Vīruss ir bīstams, tas sagrauj veselību, var būt pat nāvējošs. Zinātnes gaišākie prāti šeit ir likti kopā, lai radītu risinājumu, un šī vakcīna ir labākais, kas mums ir, līdz ar to man ir aicinājums balstīties zinātnē un neklausīties viltus ziņās, kas diemžēl ir pārlieku izplatītas," aicina mediķis Jānis Vētra.

Otrajos Ziemassvētkos Latvijā saņemtas pirmās Covid-19 vakcīnas, šajā dienā atsevišķās Eiropas Savienības (ES) valstīs tika vakcinēti pirmie cilvēki. ES vakcinācijas kampaņa oficiāli sākās dienu vēlāk, bet pie mums - 28. decembrī.

Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) Infekcijas slimību uzraudzības un imunizācijas nodaļas vadītāja Elīna Dimiņa piebilda, ka pirmajā fāzē prioritārā vakcinēšanas grupa ir ārstniecības iestāžu darbinieki, īpaši tie, kuri iesaistīti Covid-19 pacientu aprūpē. Attiecīgi ārstniecības iestādēm būs rūpīgi jāplāno, kurus darbiniekus vakcinēs, viņus noteiktā secībā ieliekot vakcinēšanas sarakstā.

Balstoties uz cilvēku sarakstu, kuri vēlas vakcinēties, slimnīcas veiks pasūtījumu SPKC, konkrēti pasakot, cik cilvēkus plānots vakcinēt nākamajā nedēļā. SPKC attiecīgi savlaicīgi ieplānos, ka arī pēc 21 dienas šie paši cilvēki saņems otro vakcīnas devu.

Lielākā daudzprofilu ārstniecības iestāde Latvijā - Rīgas Austrumu klīniskā universitātes slimnīca (RAKUS) - pret Covid-19 plāno vakcinēt 40 cilvēkus dienā. Savukārt VADC aģentūrai LETA skaidroja, ka saņemto vakcīnu iepakošana pārējām slimnīcām, kas nodrošinās vakcinēšanu, notiks svētdienas vēlā vakarā un naktī uz pirmdienu. Vakcīnu nogādāšana uz iestādēm paredzēta naktī uz pirmdienu un pirmdienas rītā.

Paula Stradiņa klīniskajā universitātes slimnīcā trīs dienās, no 28. decembra līdz 30. decembrim, pret Covid-19 plānots vakcinēt 928 personas, informēja ārstniecības iestādes pārstāve Janita Veinberga.

Nākamās vakcīnu piegādes plānotas pēc nedēļas - ap 4. janvāri vai 5. janvāri, kad Latvija saņems līdzīgu apjomu devu. Tāpat janvāra beigās ražotāji plāno "Moderna" un "AstraZeneca" izstrādāto vakcīnu piegādes, ja pirms tam pozitīvi noslēgsies šo zāļu reģistrācija.

Kad vakcīnas varēs saņemt "parastie cilvēki"?

Latvijā tāpat kā citās valstīs vakcinācija ir sadalīta noteiktos posmos. Pie mums pirmie vakcīnas saņems mediķi, kā nākamos vakcinēs ilgstošās sociālās aprūpes centru klienti un darbinieki. VM provizoriskajā plānā šīs grupas plānots vakcinēt līdz martam.

Otrajā posmā plānots vakcinēt seniorus, kas varētu notikt aprīlī-martā, un hronisko slimību pacientus, kas ir jaunāki par 65 gadiem - šī grupa potes varētu saņemt aprīlī-jūnijā.

Jūlijā vakcīnas varētu saņemt operatīvo dienestu darbinieki, izglītības iestāžu darbinieki un ieslodzītie un ieslodzījumu vietu pārvaldes darbinieki. 

Savukārt pārējā sabiedrība vakcīnas varētu sākt saņemt vasaras otrajā pusē. Taču jāuzsver, ka šis plāns ir provizorisks un var mainīties atkarībā no vakcīnu pieejamības un citiem apstākļiem.

Komentāri (16)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu