VIDEO ⟩ Glābšanas darbi sprādzienā cietušajā mājā turpinās. Āgenskalnā mainīta sabiedriskā transporta kustība

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: Zane Bitere / LETA

Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests (VUGD) turpina glābšanas darbus sprādzienā cietušajā Āgenskalna dzīvojamajā mājā, informēja VUGD preses pārstāve Agrita Vītola.

Viņa stāstīja, ka patlaban notikuma vietā joprojām notiek sagruvušo un degušo ēkas konstrukciju pārmeklēšana. Glābējiem palīgā ieradusies Rīgas pašvaldības traktortehnika. Tāpat tiek sakopta ielas braucamā daļa, jo sprādziena rezultātā tā noklāta ar ķieģeļu gruvešiem.

Video: Operatīvie dienesti turpina darbu notikuma vietā

Patlaban negadījuma vietā nav atjaunota satiksme, piebilda Vītola.

Notikušā sprādziena dēļ šodien ir slēgta sabiedriskā transporta kustība Melnsila ielā, posmā no Kapseļu ielas līdz Nometņu ielai, aģentūru LETA informēja SIA "Rīgas satiksme" Klientu apkalpošanas un komunikācijas daļas vadītājs Viktors Zaķis.

4., 21., 38., 39., 46., 56. maršruta autobusi virzienā no Imantas un 5. maršruta trolejbuss virzienā no Stradiņa slimnīcas kursēs pa Melnsila-Kalnciema-Slokas-Nometņu ielām. Tiek izlaista pieturvieta "Ļermontova iela".

4., 21., 38., 39. maršruta autobusi virzienā uz Imantu pa Bāriņu-Mazā Nometņu-Margrietas-Kapseļu-Melnsila ielām.

46., 56. maršruta autobusi virzienā uz Imantu un 5. maršruta trolejbusi virzienā uz Daugavas stadionu kursēs pa Mārupes-Mazā Nometņu-Margrietas-Kapseļu ielām. Tiek izlaistas pieturvietas "Āgenskalna tirgus" un "Ļermontova iela".

Foto: Sprādziena izraisītā ugunsgrēka dzēšana Āgenskalnā

Sprādzienā  cietušo namu apskatīs Rīgas pilsētas būvvaldes pārstāvji, kuru ekspertīze nepieciešama, lai lemtu par nama turpmāko ekspluatāciju, informēja Rīgas domes priekšsēdētājs Mārtiņš Staķis (AP/P).

Lai arī sākotnēji izskanēja, ka nams piederot pašvaldībai, tagad zināms, ka pašvaldībai ēkā piederēja tikai viens no 12 dzīvokļiem.

Aizvadītajā naktī dzīvojamās mājas sprādzienā bez pajumtes palikušie iedzīvotāji nogādāti pie tuviniekiem, informēja Rīgas pašvaldības policijā. Visas personas, kuras pēc sprādziena Melnsila ielā palika bez pajumtes, atteikušās no iespējas dzīvot pašvaldības piedāvātajās viesnīcās, tādēļ nogādātas pie tuviniekiem.

Policija gan uzsver, ka nepieciešamības gadījumā viesnīcas viņiem būs pieejamas. Lai pieteiktos šādai iespējai, viņiem jāzvana pa tālruni 110. Tāpat izmitināšana viesnīcās būs pieejama tiem, kuri pašlaik hospitalizēti, pēc tam, kad viņi tiks izrakstīti no ārstniecības iestādes.

Arī Staķis apliecināja, ka sprādzienā cietušās mājas iedzīvotāji atteikušies no viesnīcas un devušies pie paziņām. Slimnīcā nogādāti trīs cietušie, pieci palikuši bez pajumtes. Visi atteikušies no viesnīcas - divi devušies pie paziņām pašu spēkiem, trīs pie paziņām nogādāja Rīgas pašvaldības policija.

"Izsaku visdziļāko līdzjūtību Melnsila ielas 2 sprādzienā bojāgājušā cilvēka tuviniekiem," piebilda Staķis.

Kā ziņots, naktī uz ceturtdienu pēc sprādziena izcēlās ugunsgrēks trīsstāvu dzīvojamā mājā Rīgā, Melnsila ielā 2. Ugunsdzēsēji izsaukumu uz notikuma vietu saņēma plkst.1.22, bet plkst. 3.40 degšanu izdevās lokalizēt.

Ierodoties pussagruvušajā ēkā Melnsila ielas un Ļermontova ielas stūrī, ugunsdzēsēji konstatēja, ka deg daļēji nobrukušā nama otrais un trešais stāvs un jumta konstrukcijas. Tika sākta konstrukciju pārbaude un dzēšanas darbi. Uz vietas strādāja 40 ugunsdzēsēji glābēji, izmantojot 11 specializētos transportlīdzekļus.

Cilvēki pussagruvušajā ēkā tika meklēti, periodiski organizējot klusuma brīžus, lai varētu sadzirdēt, ja zem drupām palikušie sauc pēc palīdzības. Tieši šādā veidā vienu cilvēku drupās izdevās atrast. Kopumā nelaimē ir cietuši seši cilvēki, viens gājis bojā, bet piecas personas no ēkas evakuētas.

Kā informē Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienests (NMPD), ņemot vērā, ka šādos negadījumos potenciāli var būt liels cietušo skaits un traumas var būt smagas, NMPD Operatīvās vadības centrs uz negadījuma vietu nosūtīja septiņas mediķu brigādes, tostarp ārsta speciālista brigādi un reanimācijas brigādi.

Medicīniskā palīdzība bija nepieciešama sešiem cietušajiem - trim no viņiem bija vieglas traumas un palīdzību varēja sniegt uz vietas, divus cietušos nogādāja slimnīcā ar salīdzinoši vieglākām traumām, bet smagākā stāvoklī bija cietušais, kurš ilgāku laiku bija iespiests zem drupām ēkas sagruvušajā daļā, līdz bija iespējams viņu atbrīvot.

Tā kā mediķi nevar doties bīstamajā zonā, ticis pielietots NMPD un VUGD sadarbības īpašais algoritms, kas izstrādāts pēc pieredzes Zolitūdes traģēdijā un kam apmācīti glābēji - sekojot ārsta norādēm, glābēji pielietoja atsāpināšanas līdzekli cietušajam vēl atrodoties zem drupām.

Pārmeklējot sagruvušo ēkas daļu, drupās tika atrasts arī viens bojā gājis cilvēks.

Policija par notikušo ir sākusi kriminālprocesu. VUGD sākotnēji pieļauj, ka sprādzienu izraisījusi gāzes noplūde.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu