Kalniete: Nepieciešams domāt par palīdzības sniegšanas veidiem Baltkrievijai pēc Lukašenko režīma krišanas (20)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Zane Bitere/LETA

Jau tagad nepieciešams domāt, kā palīdzēt Baltkrievijai pēc tam, kad būs kritis Aleksandra Lukašenko režīms, būs notikušas jaunas vēlēšanas un valstij būs nepieciešamas reformas, šādu viedokli aģentūrai LETA pauda Eiropas Parlamenta (EP) deputāte Sandra Kalniete (JV).

Politiķes ieskatā, Eiropas Savienība (ES) būtu arī jāaicina rīkot donoru konferenci, kur piedalītos gan pasaules lielākās finanšu institūcijas, gan valstis.

Pēc Kalnietes paustā, tad, kad revolūcija ir uzvarējusi, vienmēr ir aktuāls jautājums par zināšanām un iemaņām jeb kapacitāti. Arī šajā jautājumā Eiropas Komisija (EK), sadarbojoties ar Baltkrievijas opozīcijas nodibināto Koordinācijas padomi, var palīdzēt. EP deputāte uzsvēra, ka nepieciešams nostiprināt Koordinācijas padomes locekļu zināšanas par demokrātiskās sistēmas un atvērtā tirgus ekonomikas funkcijām.

Kā svarīgāko Kalniete izvirzīja nepieciešamību sarīkot jaunas vēlēšanas, kurās nedrīkstēto piedalīties līdzšinējās vēlēšanu komisijas un tajās strādājošie cilvēki.

"Ir jāsagatavo jauna komanda valsts mērogā, kas būtu gatava rīkot neatkarīgas vēlēšanas. Tāpat ir jāsagatavo cilvēki vēlēšanu novērošanai, jo nepietiek tikai ar starptautisko novērotāju klātbūtni," pauda EP deputāte un Eiropas Tautas parijas (ETP) grupas viceprezidente.

Tāpat politiķe atzīmēja, ka pirms laika EK pieņēma lēmumu 23 miljonus eiro no 55 miljoniem eiro, ko vasarā Eiropas Padome piešķīra Baltkrievijai cīņā ar Covid-19, novirzīt nevalstiskajām organizācijām (NVO).

Kalniete norādīja, ka EP darīja daudz, lai nepieļautu, ka šī nauda tiek ieskaitīta Baltkrievijas valdības kontos, izslēdzot, ka tā tiek izmantota režīma stiprināšanā. Viņa uzsvēra, ka patlaban ir atrasta gan procedūra, gan kanāli, kā daļu no šīs summas - 23 miljonus eiro - novirzītu NVO, lai šī nauda tiktu izmantota gan politieslodzīto un viņu ģimeņu atbalstam, aizturēto atbalstam, streikojošo un atlaisto strādnieku atbalstam un arī atbalstam masu medijiem.

Komentāri (20)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu