Dienvidāfrikai neizdotā Misāne pateicas atbalstītājiem un atklāj savus 2021. gada plānus (6)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Kristīne Misāne ar meitu
Kristīne Misāne ar meitu Foto: No personīgā arhīva

2020. gada sākumā Latvijas sabiedrības uzmanība bija Kristīnei Misānei, kura, bēgot no vardarbīga civilvīra, kurš viņu vainoja bērnu nolaupīšanā, nokļuva Dānijas cietumā, taču lielās ažiotāžas spiediens un politiķu risinājumi, ļāva Misāni atbrīvot no iespējamā ieslodzījuma Dānijas un Dienvidāfrikas cietumos un atgriezties Latvijā. Tagad Misāne stāsta, ko Latvijā dara pēc šiem notikumiem, vēstī LTV raidījums "Panorāma". 

2020. gada sākumā, kad sabiedrībā plašu rezonansi ieguva Misānes lieta, Latvijas iedzīvotāji, ierēdņi un politiķi parādīja kopīgu vienotību - protesta akcijas gan Rīgā, gan Kopenhāgenā, vēstules prokuratūra, Ārlietu ministrijas nota Dānijas vēstniecībai un Latvijas bērnu zīmējumi Dānijas karalienei bija spilgtākie piemēri kopīgam darbam, lai Misāni atgrieztu atpakaļ Latvijā. 

Pēc atgriešanās Latvijā, Misāne pazuda no sabiedrības uzmanības centra, lai vairāk pavadītu laiku ar saviem atkal satiktajiem bērniem.

"Man paveicās tas, ka bija Covids-19 laiks un es varēju ļoti daudz laika pavadīt ar saviem bērniem un ģimeni. Nebija iespējas nekur iet braukt.  Dienu dienā varējām pavadīt laiku kopā ar ģimeni. Tas arī ļāva man atgūties no visa pārdzīvotā daudz ātrāk un vieglāk," stāsta Kristīne.

Misānes cīņa par bērniem vēl nav beigusies. Turpinās tiesvedība par bērnu dzīvesvietu noteikšanu un saskares tiesībām.

Taču bērna tēvs no Dienvidāfrikas atteicies sadarboties ar Latvijas tiesu sistēmu un nav atsaucis prasību, ka bērnam jāatgriežas Dienvidāfrikā.

Turklāt Kristīnei ir vēl daudz praktisku lietu, kas jāatrisina.

"Ir daudz šķēršļi attiecībā uz manu praksi, kas man ir Mozambikā. Es ceļot nedrīkstu ne tikai Covid-19 dēļ, bet arī tādēļ, ka joprojām neesmu izņemta no “Interpol” meklēšanas, jo Latvijas tiesu lēmumi netiek atzīti Dienvidāfrikā. Līdz ar to man šeit Latvijā viss ir jāuzsāk no pilnīgas nulles," atklāj Kristīne.

Tādēļ viņa savu laiku velta arī tam, lai atgūtu zināšanas un uzsāktu juristes prakses Latvijā.

Misānes jaunā gada plāns ir izveidot nevalstisku organizāciju, kas sniegtu konsultācijas ģimenes tiesību jautājumos un palīdzētu Latvijas valstspiederīgajiem, kas ārvalstīs nonākušas līdzīgās situācijās.

"Būs šis nodibinājums, uz kura bāzes es sniegšu konsultācijas cilvēkiem, kam nepieciešams padoms, kā rīkoties valstī, kur likumdošana atšķiras no Latvijas, kādos jautājumos drīkst vērsties pie Latvijas.

Viens no galvenajiem mērķiem šim nodibinājumam būs iegūt līdzekļus Latvijas valstspiederīgo jautājumos par bērnu tiesībām pārstāvju nodrošināšanai," skaidro Kristīne.

Kristīne arī saka lielu paldies visiem līdzcilvēkiem, kas viņai palīdzēja atgriezties dzimtenē.

"Mēs diemžēl dzīvojam šādā situācijā, kad nevaram tik viegli viens pie otra pieiet un apņemt un pateikt paldies. Ir tik daudz cilvēku, kam gribētos ieskatīties acīs un pateikt paldies par šo spēku.

Latvieši ir vēsa tauta, bet mums iekšā ir ļoti liels spēks. Es ļoti ļoti novēlu šo spēku nepazaudēt, bet izmantot, lai palīdzētu viens otram un būtu paši laimīgi," saka Kristīne.

Tieslietu ministrija no Misānes lietas esot izdarījusi secinājumus, un pašlaik Saeimā atrodas Kriminālprocesa likuma grozījumi, kas pilnveido Latvijas pilsoņu pārņemšanu no citām ES valstīm.

Tāpat parakstīts vairāku ministriju policijas un prokuratūras memorands par operatīvāku sadarbību Latvijas valstspiederīgo aizsardzībai ārvalstīs.  

Komentāri (6)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu