Saistībā ar strādnieka bojāeju, nokrītot no FM ēkas jumta, tiesās divus cilvēkus

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Tiesa. Ilustratīvs attēls.
Tiesa. Ilustratīvs attēls. Foto: Pixabay

Rīgas pilsētas Vidzemes priekšpilsētas tiesa 6. oktobrī plkst. 10 sāks lietas izskatīšanu, kurā uzņēmējs un viņa pārstāvētās firmas tehniskais direktors apsūdzēti par darba aizsardzības noteikumu pārkāpšanu, kā rezultātā 2019. gada novembrī no Finanšu ministrijas (FM) ēkas jumta nokrita un bojā gāja strādnieks, informēja tiesā.

Saskaņā ar apsūdzību kāda uzņēmuma vadītājs un uzņēmuma tehniskais direktors nolēma nelegāli, nenoslēdzot darba līgumu, nodarbināt cietušo personu objektā Smilšu ielā 1 jumta seguma nomaiņas darbos, informēja prokuratūras preses sekretāre Aiga Eiduka.

Cietušais darba tiesisko attiecību slēpšanas nolūkā netika iepazīstināts ar informāciju par darba drošību, netika nodrošināts ar atbilstošiem individuālajiem un kolektīvajiem aizsardzības līdzekļiem darba veikšanai augstumā, norādīja prokuratūrā.

Apsūdzētie savu vainu noziedzīgā nodarījuma izdarīšanā neatzīst.

Aģentūrai LETA zināms, ka apsūdzētais uzņēmējs ir uzņēmuma "RK Līvi" vienīgais īpašnieks Kalvis Kliests, bet otrs apsūdzētais ir Guntis Leišavnieks. "Firmas.lv" informācija liecina, ka minētais uzņēmums pērn apgrozīja 193 397 eiro un tā peļņa bija 10 812 eiro.

Par šādu noziegumu var piemērot brīvības atņemšanu līdz pieciem gadiem, piespiedu darbu, vai naudas sodu.

Jau ziņots, ka nelaime notika 2019. gada 8. novembrī. Policija par notikušo ierosināja kriminālprocesu.

Toreiz VAS "Valsts nekustamie īpašumi" (VNĪ) aģentūru LETA informēja, ka ministrijas ēkas jumta nomaiņas darbus veica personu apvienība "Delta Construction" un "SCM Latvia". Darbus minētā personu apvienība sāka oktobra sākumā.

"Delta Construction" pārstāvis Uģis Ligers toreiz aģentūrai LETA sacīja, ka attiecīgie darbi bija nodoti apakšuzņēmējam "RK Līvi" un negadījums tika konstatēts, viņiem veicot darbus.

VNĪ toreiz norādīja, ka personu apvienība "Delta Construction" un "SCM Latvia" darbu veikšanai "RK Līvi" ir piesaistījusi kā apakšuzņēmēju, par ko VNĪ kā pasūtītājs netika informēts.

Saistībā ar strādnieka bojāeju VNĪ valdes locekle Kitija Gruškevica atkāpās no amata.

Traģēdijas dienā Valsts darba inspekcija (VDI) paziņoja, ka jau iepriekš saņēmusi sūdzību par darba drošības noteikumu neievērošanu, strādājot uz FM jumta. Iepriekšējā nedēļā inspekcija bija saņēmusi ziņojumu par to, ka strādnieki, kuri strādā uz FM jumta, esot pieejamas drošības sistēmas, tomēr viņi tās neizmantojot. Inspekcija pārbaudi bijusi ieplānojusi 11.novembrī, tomēr "dzīve ieviesa savas korekcijas".

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu