"NMPD vēsturē tas notika pirmoreiz." Cipule par mobilo morgu izveidi un "šī laika kontrastiem" (2)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta (NMPD) direktore Liene Cipule.
Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta (NMPD) direktore Liene Cipule. Foto: Ieva Leiniša/LETA

Pieaugot no Covid-19 mirušo cilvēku skaitam, Rīgas Austrumu klīniskajā universitātes slimnīcā (RAKUS) darbu sācis mobilais morgs. Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta (NMPD) vadītāja Liene Cipule mikroblobošanas vietnē "Twitter" dalījās izjūtās par to, ka ko tādu NMPD piedzīvo pirmo reizi vēsturē.

Cipule raksta, ka Vecgada vakarā pulksten 23.47 viņa esot parakstījusi nestuvju izsniegšanas atļauju no valsts materiālajām rezervēm mobilā morga izveidošanai.

"Tas bija diezgan emocionāli, NMPD vēsturē tas notika pirmo reizi," raksta Cipule, piebilstot, ka "pēc 10 minūtēm kaimiņi šāva salūtu. Tādi ir šī laika kontrasti."

Jau ziņots, ka uz mobilo morgu ved visus tos pacientus, kuri mirst Onkoloģijas centrā, klīnikā "Gaiļezers" un Latvijas Infektoloģijas centrā. Vairākas svētku dienas pēc kārtas, kā tagad – gadumijā – vienmēr nozīmē pārpildītus morgus.

"Brīvdienās nestrādā kapi, nestrādā apbedītāji. Līdz ar to tas ir izaicinājums slimnīcām un morgiem, papildus ir nācis klāt Covid-19. Šis apstāklis lika mums plānot," LTV "Panorāma" stāstīja slimnīcas Patoloģijas centra vadītājs Valdis Miķelsons.

Mobilie morgi Covid-19 skartajās valstīs tiek izmantoti bieži. Patiesībā tie ir lieli ledusskapji, kuros citkārt tiek pārvadātas zāles vai citas preces, kam nepieciešama noteikta temperatūra.

"Ietekmējāmies no Amerikas, no Vācijas, no Skandināvijas valstīm, kur šādi risinājumi jau pirmie bija Itālijā. Mums ir mobilais morgs, nodrošinām visu temperatūru, un tas mums palīdz šajā krīzes situācijā," sacīja Miķelsons.

Pagaidām mobilais morgs noīrēts uz mēnesi. "Es ceru, ka būs uz kādu mēnesi, bet, ja statistika būs tikpat nelaimīga priekš mums, tad tiks pagarināts," norādīja slimnīcas pārstāvis.

Tāpat ir jauns rīkojums par sekcijas jeb autopsijas veikšanu tiem, kuru nāves iemesls ir saslimšana ar Covid-19. Tagad autopsiju vairs neveic tiem nelaiķiem, kam ir vairāk nekā 65 gadi un vēl vismaz divas blakus saslimšanas.

Seko Apollo arī Instagram - viss aizraujošais, skaistais un svarīgais vienuviet!

Komentāri (2)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu