Ārlietu ministrs: Lukašenko režīma īstenotā vardarbība pret miermīlīgajiem protestētājiem anulēja progresu ES un Baltkrievijas attiecībās (1)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Latvijas ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs.
Latvijas ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs. Foto: Ieva Leiniša/LETA

Baltkrievijas autoritārā līdera Aleksandra Lukašenko režīma īstenotā vardarbība pret miermīlīgajiem protestētājiem pēc pagājušā gada 9.augusta falsificētajām prezidenta vēlēšanām anulēja Eiropas Savienības (ES) un Baltkrievijas vairāku gadu salīdzinošo dinamiskajās attiecībās, ziņojumā norādījis ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs (JV).

Ceturtdien valdība konceptuāli atbalstīja ārlietu ministra ikgadējo ziņojumu par paveikto un iecerēto darbību valsts ārpolitikā un ES jautājumos 2020.gadā. Tajā Rinkēvičs uzsvēra, ka ES neatzīst vēlēšanu rezultātus un Lukašenko leģitimitāti, kā arī nosoda vardarbību pret demonstrantiem un nehumāno attieksmi pret aizturētajiem.

Ministrs atzīmēja, ka ES ir ieviesusi individuālās sankcijas pret 88 Baltkrievijas atbildīgajām amatpersonām un uzņēmējiem, kā arī septiņiem uzņēmumiem, un ir sākusi pārskatīt ES - Baltkrievijas attiecības, ierobežojot sadarbību un politisko kontaktus ar Baltkrieviju.

Ziņojumā Rinkēvičs uzsvēra Latvijas nostāju, proti, Latvija stingri nosodīja vēlēšanu rezultātu falsifikāciju un nepamatoto spēka pielietošanu pret civiliedzīvotājiem Baltkrievijā.

Ministrs vērsa uzmanību, ka Latvija ir noteikusi nacionālos ierobežojošos pasākumus pret 159 Baltkrievijas amatpersonām, tostarp Lukašenko. Rinkēvičs arīdzan norādīja, ka Latvija stingri atbalsta Baltkrievijas sabiedrības demokrātijas centienus, tai skaitā, uzklausot vienu no opozīcijas līderēm Svjatlanu Cihanousku, un iestājas par jaunu, brīvu, godīgu un atklātu vēlēšanu organizēšanu atbilstoši starptautiskajiem vēlēšanu standartiem.

Ziņojumā rakstīts, ka sadarbībā ar Latvijas nevalstiskajām organizācijām (NVO) - "Latvijas platformu attīstības sadarbībai", "Centru Marta" un "Baltijas Mediju izcilības centru" - tika sniegta medicīniska, psiholoģiska un praktiska palīdzība vardarbībā cietušajiem Baltkrievijas žurnālistiem un protestētājiem. Tāpat sadarbībā ar minētajām NVO un Veselības ministriju tika nodrošināta cietušo protestētāju ārstēšanās un ārstnieciskā rehabilitācija Latvijā.

"Latvija un ES kopumā turpinās izdarīt spiedienu uz pašreizējo neleģitīmo Baltkrievijas prezidentu, uzturot un paplašinot sankciju sarakstu, kā arī ierobežojot politiskos kontaktus. Arī 2021.gadā tiks atbalstīta Baltkrievijas sabiedrība, tostarp neatkarīgie mediji, kā arī pēc iespējamās varas maiņas sniegts atbalsts demokrātisko reformu veikšanai," pauda ārlietu ministrs.

Viņš atzīmēja, ka Latvija iestājās par EDSO mehānismu iesaisti cilvēktiesību problemātikas Baltkrievijā risināšanā, kopā ar sešpadsmit partnervalstīm ierosinot īpašas EDSO misijas izveidi, iedarbinot tā saucamo Maskavas mehānismu. Rinkēvičs skaidroja, ka neatkarīgi eksperti šajā formātā objektīvi izvērtēja situāciju un sagatavoja publisku ziņojumu, kurā apkopoti pierādījumi vēlēšanu falsifikācijai un varas iestāžu vardarbībai pret demonstrantiem, tādējādi apstiprinot bažas par nopietniem cilvēktiesību pārkāpumiem Baltkrievijā.

Seko Apollo arī Instagram - viss aizraujošais, skaistais un svarīgais vienuviet!

Komentāri (1)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu