Milzīga lapsa un krāsaini soliņi. Laikmetīgā māksla ielaužas Rīgas ielās

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Kamēr rīdzinieki bija karantīnā un pastaigām izvēlējās pamestas vietas, galvaspilsētas kultūras dzīve turpināja pastāvēt, neskatoties uz pandēmiju. 2020. gadā Rīgā parādījās vairāki jauni mākslas objekti, kuri katrs aicināja skatītāju domāt par dažādām mūsdienu problēmām.

Dzelzceļa tilts: Homo Democraticus

Katru gadu septembra sākumā laikmetīgās kultūras foruma "Baltā nakts" ietvaros tiek rīkota Latvijas galvaspilsētas tradicionālā "Tēlniecības kvadriennāle". Šis karantīnas gads nebija izņēmums.

Pasākuma laikā iedzīvotāji varēja aplūkot 12 latviešu mākslinieku darbus, taču, iespējams, visvairāk apspriestais mākslas darbs bijis "Homo Democraticus" - Rīgā dzīvojošā lietuviešu tēlnieka Donata Motskus darbs, kas uzstādīts pie Dzelzceļa tilta.

Sociālos tīklus piepildīja apjukušo rīdzinieku jautājumi: "kas tas viss ir?".

Objekta vēstījums ir prozaisks: autors attēloja visu valsts spēku, kas, viņaprāt, tiek veidots no tautas pārstāvju vidus, bet tā vietā, lai funkcionētu kā vienots organisms, tas pārvēršas par monstru, kas darbojas tikai un vienīgi personīgās interesēs.

Sākotnēji tika ziņots, ka skulptūru noņems oktobrī, taču "Homo Democraticus" joprojām rotā krastmalu un, šķiet, vairs nerada skatītājos šausmu pilnas sejas izteiksmes. Dziļais saturs izrādījās daudz spēcīgāks nekā ārējā nepievilcība.

Foto: Gints Bāliņš/Tvnet

Maskavas priekšpilsēta: Melnā lapsa

Decembra beigās Lastādija radošajā kvartālā Turgeņeva ielā 17, parādījās milzīga, 500 kilogramus smaga, melna lapsa. Šis objekts, atšķirībā no iepriekšējā sarakstā esošā, jau no pirmās dienas iekaroja rīdzinieku sirdis.

Šī objekta autori ir Latvijas Mākslas akadēmijas trešā kursa students Aleksandrs Marinoha un viņa tēvs Oļegs Marinoha, kuri veidoja darbu sadarbībā ar dzīvnieku aizsardzības biedrību "Dzīvnieku brīvība".

Darbs saucas "Dzimis brīvībā". Ja jūs nekad neesat bijis Lastādijas kvartālā, jums vajadzētu doties turp ne tikai šī mākslas objekta dēļ. Radošuma brīvības atmosfēra uz Maskavas priekšpilsētas urbānās romantikas fona neatstās vienaldzīgu.

Foto: Lasītāja foto

Mākslas akadēmija: piemineklis visiem pasaules mediķiem 

Vasarā, kad pirmais Covid-19 vilnis sāka mazināties, un tikai daži domāja par otro, Rīgā netālu no Mākslas akadēmijas tika atklāts piemineklis visiem pasaules ārstiem, kuri cīnījās un turpina cīnīties ar koronavīrusu.

Skulptūra tika nosaukta par "Mediķi pasaulei": sešu metru garā sieviete medicīnas halātā un maskā raugās debesīs. Pieminekļa autors Aigars Bikše vēlējās pievērst uzmanību faktam, ka "Covid-19 pandēmija ļāva saprast, cik nozīmīgi sabiedrībai ir veselības aprūpes darbinieki, kurus ikdienā nepietiekami novērtē". Piemineklis tika veidots tikai no privātiem ziedojumiem - tam netika tērēta nauda no valsts kases.

Spīķeri: Ekoinstalācija "Nav ko vilkt?"

Septembrī tika uzsākta akcija, kuras ietvaros pašā Rīgas centrā, Kronvalda parkā, tika atvērta ekoloģiska instalācija - apģērbu kalns, kas simbolizē Latvijas tirgum katru gadu piegādāto tekstilizstrādājumu apjomu, kas uzkrājas iedzīvotāju skapjos un ir drauds ekosistēmai. Pēc tam instalācija tika pārvietota uz Spiķeru kvartālu, kur tā atrodas vēl joprojām.

Foto: Facebook.com/Spīķeri

Mikrorajoni: Mākslas objekti "Kopā"

Šķiet, ka laikmetīgā māksla 2020. gadā ir nolēmusi mazliet pietuvoties cilvēkiem un devusies iekarot mikrorajonus. Tā, piemēram, vairākās pilsētas daļās īpaša projekta "Kopā" ietvaros mākslinieki uzstādīja vairākus mākslas objektus. Viens no tiem ir spilgti dzeltens sols.

Papildus pilsētas ainavai neierastajām krāsām mākslas objektiem ir vēl viena atšķirīga iezīme - tos rotā latviešu dzejas rindas. Rīgas mikrorajonos ir pat 10 šādi soliņi - Zolitūdē, Zepniekkalnā, Purvciemā, Sarkandaugavā un citur. Karti ar to atrašanās vietu var apskatīt šeit.

Foto: Paula Čurkste / LETA

Šī paša projekta ietvaros Imantā parādījās savdabīgs mākslas objekts. Šo relaksācijai paredzēto instalāciju sauc par "Zilās miglas vāls", jo tieši šajā vietā, pēc autoru domām, bieži parādās migla.

Foto: Paula Čurkste / LETA

Vēl viens ekscentrisku skulptūru komplekts ar nosaukumu "Zvēri neaizmirst!" parādījās Āgenskalnā, bijušās Zvirbuļa bibliotēkas teritorijā. Mākslinieki cenšas pievērst sabiedrības uzmanību vēsturiskajai ēkai, kurai nu jau ir vairāk nekā 140 gadu.

Foto: Paula Čurkste / LETA
Foto: Paula Čurkste / LETA

"Kopā" publiskās mākslas programma ir Kultūras ministrijas iniciatīva, lai atbalstītu radošus cilvēkus grūtajā Covid-19 krīzes periodā. Tā īstenošanai tika piešķirti 150 tūkstoši eiro.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu