Ledus ir sakustējies? VM aktualizē jautājumu par centriem riska jauniešiem, kas nevar strādāt Covid-19 ierobežojumu dēļ

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Vardarbība. Ilustratīvs foto
Vardarbība. Ilustratīvs foto Foto: Pixabay

Redzot publiskajā telpā izskanējušo aktualitāti par centriem jauniešiem riska grupās, kas nav reģistrēti kā sociālo pakalpojumu sniedzēji, Veselības ministrija (VM) sazinājusies ar Labklājības ministriju (LM) un iestādes vienojušās, ka LM apzinās vajadzību un nāks ar priekšlikumiem, lai ļautu strādāt.

Portāls "Apollo" pagājušajā nedēļā rakstīja par "OPEN Radošo Centru", kurā 13 gadu vecumu sasnieguši jaunieši var pavadīt brīvo laiku vai arī radoši izpausties - vizuālajā mākslā, mūzikā un pavārmākslā.

Centra pārstāvis Edijs Klaišis portālam "Apollo" norādīja, ka "OPEN" nav ne krīzes centrs, ne dienas centrs, ne izglītības centrs - tā ir vieta, kur jaunieši, kas dažādu iemeslu dēļ nevēlas atrasties mājās, var pavadīt brīvo laiku. Visbiežāk iemesls, kādēļ jaunieši nevēlas atrasties mājās, esot alkohola lietošana un no tā izrietošās sekas.

Taču valstī noteikto ierobežojumu dēļ pašlaik centrs oficiāli darboties nevar. Tā kā arī mācības notiek attālināti, ciemoties nevar un ārā ir ziema, izrauties no nelabvēlīgās vides jauniešiem var būt ļoti grūti.

Neskatoties uz to, ka "OPEN" centās piesaistīt politiķu uzmanību problēmai, reakcija nebija sekojusi, sacīja Klaišis.

Arī portālam "Apollo" neizdevās noskaidrot, ka būtu ieviesti īpaši atbalsta pasākumi pusaudžiem riska grupās Covid-19 laikā. Tādus nevarēja nosaukt arī LM, norādot uz jau iepriekš ieviestām iespējām, piemēram, Valsts bērnu tiesību aizsardzības inspekcijas uzticības tālruni.

Atbildot uz jautājumiem par to, cik lielā mērā, nākot klajā ar ierobežojumu ieteikumiem, VM tiek ņemts vērā, ka ir šādas riska grupas, ministrijas preses sekretāre Sintija Gulbe norādīja, ka VM veidotie ierobežojumu noteikumi neierobežo sociālo pakalpojumu sniegšanas centru darbību.

Ja vien tie var nodrošināt nepieciešamos epidemioloģiskos drošības apstākļus, skaidroja Gulbe. Tiesa, kā pastāstīja LM, atsevišķās pašvaldībās šīs vietas aizvērtas, jo tajās neesot iespējams nodrošināt drošības prasības.

VM pārstāve arī norādīja, ka psihiskās veselības riski tiek ņemti vērā, pieņemot un pārskatot ierobežojumus.

"Veselības ministrija vienmēr ir domājusi par cilvēku psihisko veselību, kad izsvērusi epidemiologu ierosinātos ierobežojumus - šeit runa nav tikai par pusaudžiem, bet arī, piemēram, cilvēkiem, kuri kopj mājās kādu tuvinieku," sacīja Gulbe.

"Viņi, lai varētu atpūsties vai veikt ikdienas pienākumus, uz dažām stundām dienas centrā var atstāt savu tuvinieku - šādu centru darbs nav noteikumos ierobežots," viņa piebilda.

Taču uz tādiem centriem kā "OPEN", kas nav sociālās aprūpes iestādes, attiecas valstī noteikti ierobežojumi. Tiesa, šis jautājums nu aktualizēts arī ministriju līmenī.

"Vienlaikus, Veselības ministrija vienmēr ir bijusi atvērta veikt kādus izņēmumus, ja šādu pakalpojumu rakstura atbildīgā ministrija pie mums grieztos.

Redzot publiskajā telpā izcelto aktualitāti, pagājušajā nedēļā arī sazinājos ar LM un vienojāmies, ka viņi apzinās vajadzību un nāks ar priekšlikumiem,

lai ļautu strādāt arī vietām, kas nav reģistrējušās kā sociālā pakalpojuma sniedzējs, bet vienlaikus pilda līdzīga rakstura funkciju," atklāja ministrijas pārstāve.

Veselības ministrija arī ir apliecinājusi, ka ir gatava veikt kaut vai darbinieku regulāru testēšanu, lai veiktu papildu epidemioloģisko drošību, piebilda Gulbe.

"Mums patiešām rūp šādu sociālas nozīmes pakalpojumu nepārtrauktība, ja tā saistīta ar vardarbības mazināšanu, psihisko veselību un tamlīdzīgu prevenciju."

Kolīdz tiks saņemti LM priekšlikumi, VM sola tos nekavējoties izskatīt un rosināt tālāk nepieciešamās pārmaiņas.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu