Kalniete: Tuvākās dienas parādīs, cik plaša ir Krievijas iedzīvotāju neapmierinātība ar valstī notiekošo (8)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Zane Bitere/LETA

Tuvākās dienas pēc Krievijas opozicionāra Alekseja Navaļnija apcietināšanas parādīs, cik plaša ir Krievijas iedzīvotāju neapmierinātība ar valstī notiekošo, intervijā Latvijas Radio sacīja Eiropas Parlamenta deputāte Sandra Kalniete (JV).

Pēc viņas teiktā, pagaidām ir grūti saprast, cik liela ir Krievijas sabiedrības daļa, kurai Kremļa rīcība nav pieņemama un kura ir gatava to publiski izrādīt.

"Navaļnijs ir aicinājis Krievijas cilvēkus protestēt pret šādu varas patvaļu. Tas svarīgais jautājums, manuprāt, [ir tas], ka tuvāko dienu laikā mums būs skaidrs, vai tie ir tikai līdzšinējie Navaļnija atbalstītāji vai arī tas sašutums ir daudz plašāks un būs kaut kādas masīvākas protesta akcijas," sprieda eiroparlamentāriete, norādot, ka patlaban uz šo jautājumu, visticamāk, neviens vēl nevar atbildēt.

Pēc viņas teiktā, pagaidām nav skaidrs, "cik lielā mērā Krievija ir iegājusi tādā diktatūrām raksturīgā garīgā stāvoklī". Politiķe uzskata, ka Navaļnija apcietināšana tiešraidē apliecina, ka "vairs nav nekādu robežu, ko Kremlis nav gatavs pārkāpt". Vienlaikus viņa pievienojas Navaļnija paustajam, ka notiekošais apliecina pašas Krievijas varas pastāvošās bailes par savu drošību, tāpēc ar šādiem aktiem tā mēģina iedvest bijāšanu iedzīvotājos, lai tie neuzdrošinātos iet pretēji valdošajai kārtībai.

Kalniete ir pārliecināta, ka Eiropas Savienībai (ES) šajā situācijā pret Krieviju būtu jāpiemēro sankcijas - gan pret tiem, kuri deva rīkojumu par Navaļnija aizturēšanu un pieļāva viņa pretlikumīgu apcietināšanu, gan pret tiem, kuri lika izgaiņāt un apcietināt opozicionāra atbalstītājus lidostā.

Kā ziņots, Baltijas valstu ārlietu ministri aicinājuši ES izdarīt spiedienu uz Krieviju saistībā ar opozicionāra Navaļnija apcietināšanu.

Baltijas valstu ārlietu ministri Edgars Rinkēvičs (JV), Gabrieļus Landsberģis un Urmass Reinsalu kopīgā vēstulē ES ārējās un drošības politikas augstajam pārstāvim Žozepam Borreljam aicina pastiprināt ES spiedienu, lai panāktu Navaļnija atbrīvošanu.

Ministri aicina apspriest šo jautājumu ES Ārlietu padomes sēdē 25.janvārī un izskatīt iespēju piemērot jaunas ES sankcijas.

Kā norādīts vēstulē, ja Krievija turpinās pārkāpt Navaļnija tiesības uz brīvību un drošību, ministri iesaka Borreljam apsvērt februāra sākumā Maskavā paredzētās vizītes atlikšanu.

Kā ziņots, Maskavas Himku tiesa pirmdien Navaļniju apcietināja uz 30 dienām līdz 15.februārim.

Navaļnijs tika aizturēts svētdien Maskavas Šeremetjevas lidostā nepilnu stundu pēc atgriešanās no Vācijas, kur vairāk nekā četrus mēnešus atlaba pēc saindēšanas ar kaujas vielu "Novičok".

Krievijas Federālais sodu izpildes dienests Navaļnija aizturēšanu skaidro ar to, ka Navaļnijs esot pārkāpis viņam piespriestā nosacītā cietumsoda noteikumus. Dienests arī tiesā pieprasījis Navaļnijam piespriesto trīsarpus gadu nosacīto cietumsodu nomainīt pret reālu ieslodzījumu.

29.janvārī notiks tiesa, vai nosacīto cietumsodu Navaļnijam nomainīt uz reālu.

Seko Apollo arī Instagram - viss aizraujošais, skaistais un svarīgais vienuviet!

Komentāri (8)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu