Vai pēc 7. februāra veikalos varētu parādīties pilns preču klāsts? (9)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Mark Pakeltis/Shutterstock

Drošas iepirkšanās koncepts un "luksoforu princips" neparedz, ka pārtikas veikalos pēc 7. februāra būtu iespēja iegādāties visas preces un tie neparedz elastību būtiskās lietās, šodien, 19. janvārī, TVNET raidījumā "Nedēļas fokusā" sacīja Latvijas pārtikas tirgotāju asociācijas vadītājs Noris Krūzītis.

Krūzītis raidījumā uzsvēra, ka Latvijā ir dažāda izmēra un formāta veikali, tādēļ norādīja, ka ir nepieciešama elastība. "Šobrīd mēs runājam par nākotnes variantu, kad sistēmai ir jābūt elastīgai un šī koncepcija, kas izveidota vakar, to nenodrošina, tāpēc, ka ir virkne veikalu, kas strādā droši," norādīja Krūzītis.

Tāpat arī Krūzītis raidījumā teica, ka tā saucamā drošā koncepcija un "luksoforu princips" neparedz, ka pārtikas veikalos pēc 7. februāra varētu iegādāties visas preces.

"Praktiski daudzas lietas nav domātas dažādiem veikalu formātiem. Līdz ar to prasās iet līdzi laikam un meklēt nevis visiem vienādus principus, bet meklēt, kā var pakāpeniski vērt vaļā to, ko var atvērt," sacīja Krūzītis.

Ekonomikas ministrijas (EM) parlamentārais sekretārs Jurģis Miezainis raidījumā pauda, ka šī brīža situācijā, kad ārkārtas stāvoklis saglabāsies, kaut kādā mērā "luksoforu princips" noteiks ierobežojumu palikšanu.

Krūzītis "Nedēļas fokusā" sacīja, ka attiecībā uz pārtikas mazumtirgotājiem varētu tikt izstrādāta sistēma, kad darbojas "luksofora princips". "Ņemot citu valstu analogu, pakāpeniski varētu vērties vaļā veikali," sacīja Krūzītis.

Krūzītis arī norādīja, ka ar "luksoforu principa" palīdzību varētu tikt atvērti dažādi tipa veikali, taču nav saprotams, vai pēc 7. februāra varētu parādīties pilns preču klāsts veikalos.

Savukārt Miezainis teica, ka pašlaik EM ir prezentējusi konceptu par drošu tirdzniecību, kas noteiktu kontrolējamu pasākumu kopumu, lai tirdzniecība būtu droša un pakāpeniski vairāk varētu nodrošināt tirdzniecības vietu darbību.

Miezainis norādīja, ka tuvākajā laikā varētu tikt pieņemts lēmums par uzlabojumiem drošai tirdzniecībai.

"Principi, kas ir iedzīvināti šajā konceptā pēc savas būtības ir progresīvi uz to, lai iepirkšanās patērētāju pusē būtu drošāka," sacīja Miezainis.

Parlamentārais sekretārs uzsvēra, ka pie epidemioloģiskās situācijas uzlabošanās, noteiktā kārtībā būs vērtējams, kā sektori tiks vērti vaļā.

"Tā situācija, kas šobrīd notiek, no patērētāju puses ir nepatīkama, bet ir jāsaprot valdības rīkojumi. Iešana uz veikalu ir tikai pēc nepieciešamības. Iepērkam pirmās nepieciešamības preces veikalā un citas nepieciešamās preces tiešsaistes veikalā," atgādināja Miezainis.

Jau ziņots, ka valdība šodien konceptuāli lēma pagarināt šobrīd noteiktos drošības ierobežojumus līdz ārkārtējās situācijas beigām, 7. februārim. Līdz tam laikam valdībai jālemj par ārkārtējās situācijas virzības nosacījumiem jeb tā dēvētā "luksofora principa" ieviešanu.

Komentāri (9)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu