Pagājušajā diennaktī revakcinēti vien nedaudz vairāk par desmit cilvēkiem

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ilustratīvs foto.
Ilustratīvs foto. Foto: Arturs Budkevics/Shutterstock

Pārsteigumu radījusi aizvadītās diennakts statistika par vakcināciju – otro poti pret Covid-19 saņēmuši vien nedaudz vairāk par desmit cilvēkiem. Slimnīcas gan skaidro – mediķu atkārtota vakcinācija nav apstājusies, vēsta "TV3 Ziņas".

Nebijuši mazs revakcinēto skaits bijis ceturtdien – otro vakcīnu saņēmuši vien 13 mediķi divās universitāšu slimnīcās. Austrumu slimnīcā – 12, bet "Stradiņos" tikai viens.

Ārstniecības iestādēs skaidro, ka vakcinācijas tempi nav piebremzējušies. Process vien iepauzēts, jo pašā vakcinācija sākumā – decembra beigās – vakcinācijas kabineti nestrādāja Jaunā gada brīvdienās. Līdz ar to šajās dienās nemaz neesot, kam otro poti saņemt.

Savukārt Stradiņa slimnīcas poliklīnikas vadītāja Lelde Vancoviča pauž: "18.,19.,20. janvārī mēs revakcinācijām tos, kas tika vakcinēti starp Ziemassvētkiem un Jauno gadu. Tā kā pēc 21 dienas sākas revakcinācija, 25. janvārī mēs sāksim vakcināciju tiem, kas saņēma pirmo vakcīnu 4. janvārī."

Taču ne visi, kuriem pirmajās trīs revakcinācijas dienās būtu nepieciešams saņemt otro poti, otrreiz to arī saņēmuši. Nacionālā veselības dienesta apkopotie dati rāda, ka pirmajās četrās dienās vakcīnu saņēma 2262 cilvēki, bet otro poti tādā pašā laika posmā – pēc rekomendējošās 21 dienas – nedaudz virs 2100 mediķu. Tātad 123 cilvēki vakcinācijas ciklu nav noslēguši, kad to iesaka. Iemesls – arī saslimšana ar Covid-19 starp abām potēm.

"Daži varbūt ir karantīnā, daži tiešām apslimuši. Atliek vien cerēt, ka arī jaunnedēļ viss būs kārtībā, jo mēs jau esam sapratuši, kā plānot visu. Un, ja arī kāds būs apslimis, mēs ar to tiksim galā un nevienu vakcīnas devu nepazaudēsim," norāda BKUS virsārste Renāte Snipe.

Eksperti gan uzsver, ja mediķis otro poti saņems nedaudz vēlāk par 21. dienu, vakcīnas efektivitāti neietekmēšot. 20 mediķu starp vakcīnām saslimuši arī Austrumu slimnīcā. Tas infektologus gan nepārsteidz.

"Pēc otrā vakcīnas ievadīšanas antivielas veidojas straujāk nekā pēc pirmās. Pirmā reize ir tā kā tāds treniņš organismam, un otrā tad, kad jau pa īstam. Līdz ar to tas nav brīnums," skaidro Vīksna.

Tāpat infektoloģe atgādina, ka vakcīnas pasargā tikai un vienīgi no smagām saslimšanas formām, ne iespējas inficēties.

Video: "TV3 Ziņas" sižets

Seko Apollo arī Instagram - viss aizraujošais, skaistais un svarīgais vienuviet!

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu