Konors Makgregors - cīkstonis ar vislielāko nepiepildīto potenciālu UFC vēsturē? (3)

Konors Makgregors Foto: Reuters/ScanPix
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Aizvadītajā nedēļas nogalē UFC zvaigzne Konors Makgregors piedzīvoja zaudējumu pret Dastinu Porjē. Īru cīkstonis pēdējās sešās cīņās ir iekrājis pavisam pieticīgu bilanci - trīs uzvaras un tikpat zaudējumi. Atskatoties uz Makgregora līdzšinējo karjeru, atliek uzdod jautājumu - vai īru cīkstonim ir izdevies īstenot savu potenciālu?

Aktivitātes trūkums

Makgregors preses konferencē pēc piedzīvotā zaudējuma uzsvēra, ka pēc pārtraukuma atgriezties oktagonā ir grūti.

"Ir sarežģīti pēc tik ilga laika pārvarēt aktivitātes trūkumu. Tas arī viss. Spērieni pa kāju bija labi. Spēriens pa ikra muskuli bija ļoti labs. Mana kāja bija mirusi un pēc tam es vairs nejutos tik komfortabli, cik vajadzētu. Tas bija aktivitātes trūkums," pēc zaudējuma oktagona sarunā ar Džonu Aniku izteicās Makgregors.

Jā, Makgregors tik tiešām pēdējo reizi oktagonā bija teju precīzi pirms gada, kamēr viņa pretinieks Porjē cīņu aizvadīja 2020. gada 28. jūnijā.

Bet šeit gan vairāk ir vērts apskatīt īra aktivitāti visā viņa UFC karjerā.

Laika nogrieznī no 2013. gada 6. aprīļa (UFC debija) līdz 2016. gada 12. novembrim, kad viņš izcīnīja dominējošu uzvaru pār Ediju Alvarezeu, Makgregors oktagonā izgāja 10 reizes, kas ir aptuveni trīs cīņas gadā. Šo varētu nosaukt par standarta noslodzi UFC cīkstonim.

Savukārt no uzvaras pār Alvarezu līdz šodienai īrs ir aizvadījis trīs MMA cīņas, zaudējot divas no tām.

MMA, kā jebkurš cits sporta veids, laikam ejot uz priekšu, attīstās. Gūstot cīņu praksi, labāki paliek arī atlēti, kuri šajā sportā sacenšas.

Par piemēru paņemsim divus Makgregora "upurus" - Dastinu Porjē un Maksu Holoveju. 

Makgregors ar šiem abiem vīriem tikās savā un arī viņu UFC karjeras ievadā, izcīnot pietiekami pārliecinošas uzvaras. Tieši Holovejs un Porjē ir uzskatāmi piemēri iepriekšminētajam apgalvojumam, ka cīkstoņi ar regulāru cīņu praksi uzlabo savu meistarību un rezultātus

Holovejs pēc cīņas pret Makgregoru ir aizvadījis 18 UFC cīņas un netrūkst ekspertu, kuri joprojām Havaju salās dzimušo cīkstoni uzskata par visu laiku labāko 65,8 kilogramu divīzijas cīkstoni. Lai gan Holovejs salīdzinoši nesen ļoti līdzīgās cīņās piedzīvoja divus zaudējumus Aleksandram Volkanovskim, viņš pirms pusotras nedēļas demonstrēja vienu no visu laiku dominējošākajiem piecu raundu sniegumiem uzvarā pār Kelvinu Kataru, apliecinot, ka viņš joprojām ir paša augstākā līmeņa cīkstonis.

Runājot par Porjē, kurš tik tikko izlīdzināja "rezultātu" pret Makgregoru, arī var konstatēt faktu, ka viņš pēc cīņas pret īru ir bijis aktīvs, aizvadot 14 dueļus.

Savukārt Makgregors pēc uzvaras pār Holoveju ir aizvadījis 11 cīņas, bet pēc pirmās tikšanās reizes pret Porjē, īrs oktagonā ir izgājis tikai deviņas reizes (ieskaitot pēdējo dueli).

Makgregors savu spēju virsotni sasniedza 2016. gadā, izcīnot teju nevainojamu uzvaru pār Alvarezu. Tobrīd gan Holovejs, gan Porjē UFC cīkstoņu meistarības hierarhijā bija vērtējami zemāk. 2016. gada nogalē UFC oficiālajā cīkstoņu rangā īru cīkstonis ieņēma otro vietu, Holovejs bija 10. pozīcijā, bet Dastins Porjē tur vispār nebija atrodams.

Tagad ir pavisam godīgi un pamatoti apgalvot, ka gan Holovejs, gan Porjē ir vērtējami augstāk par Makgregoru. Šeit atkal varam ņemt talkā minēto rangu - šobrīd Porjē ieņem 7. pozīciju, uzreiz aiz viņa ir atrodams Holovejs, bet Makgregors ir vien 15. vietā.

Kā jau minēts, kamēr Holovejs un Porjē turpināja sasniegt jaunas virsotnes un attīstīties, Konora karjeras augšupejošā līkne aprāvās 2016. gadā, jo pēc tam viņu sagaidīja...

Boksa cīņa pret Floidu Meivezeru

Pēc otrās čempiona jostas izcīnīšanas Makgregors bija sava sporta virsotnē. Viņš bija divu svara kategoriju karalis un fani ar nepacietību gaidīja, pret kuru cīkstoni tad īrs kādu no savām jostām aizstāvēs. Fani gaidīja, gaidīja un nesagaidīja. Tā vietā pienāca vēsts par boksa maču pret leģendāro Floidu Meivezeru.

Šeit Konoram ir grūti ko pārmest. Iedomāsimies sevi situācijā, kurā par vienu gadījuma darbu nopelni aptuveni piecas reizes lielāku summu nekā savu ierasto dienas algu (24 miljoni par pēdējo cīņu pret Porjē un aptuveni 130 miljoni par boksa maču pret Meivezeru). Ja ir iespējams saskaņot ar savu priekšniecību - kāpēc gan nepiepelnīties?

Tomēr pēc šīs piepelnīšanās sākās Makgregora karjeras pagrimums.

Pirmkārt, īru cīkstonis vairs pēc boksa mača oktagonā neatgriezās vēl vairāk nekā gadu, kas nozīmēja, ka pirms 2018. gada cīņas pret Habibu Nurmgagomedovu, Makgregors UFC oktagonā kāju nebija spēris gandrīz divus gadus.

Otrkārt, šķiet, ka izmainījās arī Makgregora attieksme pret MMA. Ja iepriekš viens no viņa galvenajiem motivātoriem doties oktagonā bija vēlme nodrošināt savu finansiālo labklājību, tad boksa cīņā pret Meivezeru īrs to pavisam noteikti izdarīja, pie tam ar uzviju.

Pats cīkstonis neslēpj, ka pirms minētās cīņas pret Nurmagomedovu, viņš regulāri lietojis alkoholu. Tāpat gan pirms, gan pēc minētās cīņas Makgregors vairākkārt izcēlās ar dažādiem likuma pārkāpumiem.

Bokss sabojāja Makgregora karjeru?

Konora Makgregora cīņas sporta saknes ir meklējamas boksā. Arī pirms gatavošanās šai cīņai īrs atgriezās pie sporta zāles un treneriem, kur atrodami viņa karjeras pirmsākumi.

Pirms Makgregora tikšanās ar Porjē izskanēja baumas par iespējamu boksa cīņu pret Meniju Pakjao. Šīs baumas turpinājās arī pēc zaudējuma, jo pats īrs vairākkārt ir uzsvēris, ka cīņa pret boksa leģendu ir teju neizbēgama.

Paturot prātā faktu, ka Makgregors par boksa cīņu pret Pakjao runāja vēl ilgi pirms dueļa pret Porjē, ir svarīgi pavērot, ka pēdējā cīņā īrs savu ierasti netradicionālo cīņas stāju bija nomainījis pret klasiskāku boksera stāju. Tāpat pirms cīņas Makgregors izteicās, ka viņš, nevis iepriekš pieminētais Holovejs, esot labākais bokseris UFC.

Vai tiešām Makgregors cīņu pret Porjē uztvēra kā papildu sagatavošanos boksa cīņai pret Pakjao? Ja tā, tad šādu cīkstoņa attieksmi patiesi, maigi izsakoties, var vērtēt kā nepārdomātu, jo MMA nav bokss, tajā ir arī citi elementi, kā piemēram, spērieni pa kājām, kuru dēļ īrs arī šo cīņu zaudēja.

Video: Porjē un Makgregora cīņas spilgtākās epizodes

Aizraušanās ar boksu Makgregoru noņēma no augšupejošās trajektorijas jau vienreiz, kad viņš bija sava sporta virsotnē un nevar izslēgt iespēju, ka tas notiks atkal. Tikai šoreiz Makgregors ir nevis mma virsotnē, bet gan uz robežas, lai saglabātu savu elites MMA cīkstoņa reputāciju. Zaudējums arī nākamajā cīņā to pavisam noteikti liktu apšaubīt.

Tiesa, uzlecošā boksa zvaigzne Raiens Garsija savā "Instagram" kontā ir izteicies, ka nākamo cīņu aizvadīs tieši pret Makgregora iecerēto pretinieku, Pakjao. Ja tuvākajās dienās sagaidīsim oficiālu paziņojumu par šo dueli, tad ir skaidrs, ka Makgregora atgriešanās boksa ringā tiks iepauzēta, kas ir laba vēsts viņa MMA karjerai.

Makgregoram nākamā cīņa ir vajadzīga UFC oktagonā, nevis boksa ringā. Kā zināms, īrs medicīnisku apsvērumu dēļ, iespējams, nevarēs cīnīties līdz pat jūlija beigām. Ja pa vidu starp zaudējumu Porjē un nākamo UFC cīņu iesprauksies boksa duelis, atkal var nākties klausīties Makgregora runas par pārlieku ilgo pārtraukumu...

Makgregors ir spējīgs atgūties

Jāatgādina, ka Konors Makgregors (vismaz pagaidām) ceturto reizi par MMA karjeras noslēgumu nav paziņojis, tāpēc šis ir nevis atskats uz cīkstoņa karjeru, bet gan pārdomas par to, ka viņš savu potenciālu līdz galam tomēr nav izmantojis.

Ja atkal nepatraucēs bokss, nav šaubu, ka Makgregors ir spējīgs atgūt savu modžo. Galu galā, cīņā pret Porjē viņš pirmo raundu uzvarēja, bet pēcāk pievīla konkrēts cīņas aspekts. Īrs savas karjeras laikā vairākkārt ir pierādījis, ka spēj izdarīt secinājumus un uzlabot savas vājās vietas.

Piemēram, Čeds Mendezs cīņā pret Makgregoru viņu zemē dabūja bez ievērojamas pretestības. Lai gan īrs šo dueli uzvarēja, vēlākajās cīņās, bija redzams, ka viņš ir uzlabojis savu aizsardzību pret mēģinājumiem viņu nogāzt zemē.

Tad sekoja pirmais duelis pret Neitu Diazu, kurā Makgregors acīmredzami pārlieku ātri iztērēja enerģiju. Abu cīkstoņu otrajā cīņā Makgregors nāca klajā ar plānu, kā pietaupīt pietiekami daudz enerģijas arī noslēdzošajiem raundiem un šo dueli uzvarēja.

Līdz ar to nav pamats apšaubīt īra spējas atrast risinājumu arī pret spērieniem pa viņa kājām. Bet, vai Makgregoram izdosies atgūt savu reputāciju un "auru", ka viņš ir spējīgs uzveikt teju katru cīkstoni? Domājams, ka līdz galam nē. 

Lai gan Makgregors ir vien 32 gadus vecs, nepamet sajūta, ka ceturtais un, visticamāk, pēdējais paziņojums par karjeras beigām nav aiz kalniem. Līdz ar to uz jautājumu par īra spēju līdz galam īstenot savu MMA cīkstoņa potenciālu, pavisam droši var atbildēt ar "nē".

Pēc uzvaras pār Alvarezu Makgregors bija nostājies uz ceļa, kas viņu vestu pretim vietai diskusijās par visu laiku labāko MMA cīkstoni. Šobrīd, lai to atkārtotu, būtu nepieciešams uzvarēt vairākus augstākā kalibra cīkstoņus pēc kārtas, un arī ar to, visticamāk, nebūtu gana, jo ir piedzīvotas pārāk daudz neveiksmes, kuras no rezumē vairs neizdzēst.

Protams, var tikai spekulēt, kādi būtu bijuši Makgregora sasniegumi, ja viņš aktīvi būtu turpinājis cīnīties UFC. Iespējams, ka stilistiski ļoti neērtais duelis pret Nurmagomedovu, kas bija nenovēršams, Makgregoru tik un tā būtu "noņēmis no trases". Bet arī tā ir tikai spekulācija.

Porjē, svētdien uzveicot pretinieku, kurš reiz viņu pārspēja bez ievērojamām problēmām, pierādīja, ka aktīva prakse oktagonā viņa prasmēm pavisam noteikti ir nākusi par labu. Savukārt Makgregors un cīņas sporta fani var tikai un vienīgi aizdomāties, kur viņa karjera būtu šodien bez šiem garajiem pārtraukumiem, jo nav šaubu, ka tās sākums bija iespaidīgs.

Seko Apollo arī Instagram - viss aizraujošais, skaistais un svarīgais vienuviet!

Komentāri (3)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu